Andre Werkman (v.v. Ezinge): 'Gemeente Winsum moet eens een visie richting sport, en in het bijzonder voetbal, neerzetten."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Andre Werkman woont in Tilburg maar nog steeds lid van vv. Ezinge. Want, zo vertelt hij in het vraaggesprek, nog zeker acht keer per seizoen komt hij voor het reserveteam van de Ezingers uit.

 Profielfoto van André Werkman
Andre jij bent je voetballoopbaan in Ezinge begonnen en daar voetbal je, ondanks je verhuizing naar Tilburg, nog steeds. Hoe zit dat: ‘ Tot op heden ben ik nog steeds lid van de VV Ezinge, totaal inmiddels al 32 jaar. De laatste 16 jaar speel echter niet meer iedere week aangezien ik sinds 2000 woonachtig ben in Tilburg. In het laatste half jaar van mijn afstuderen kwam ik bij de Kwantum terecht. Het hoofdkantoor van deze retailer is gevestigd in Tilburg. Mijn vriendin Erica, afkomstig uit Ezinge, besloot om te gaan studeren in Den Bosch en vanuit Kwantum kwam het verzoek of ik er na mijn afstudeerstage wel wilde blijven werken. Dus vandaar dat we zijn gaan samenwonen in Tilburg, waar we nu bijna 16 jaar wonen. Ondertussen wonen we er samen met onze zoon en twee dochters.”
Ben jij daar ook gaan voetballen en zo ja waar: ‘Ja ik ben er eigenlijk vrij snel in de zaal gaan voetballen bij Zvv Van Marwijk. Op dit moment spelen in de 2e  klasse van de TZVB, Tilburgse Zaal Voetbal Bond. Daarnaast voetbal ik met een aantal buurtgenoten twee keer per week op een kunstgrasveld tegenover ons huis. Daar houden we onze conditie op peil door een partijvorm van 1 a 1,5 uur.”
Wat was/ ben jij voor een type voetballer: ‘Toen ik begon was ik een klassieke linksbuiten met een mooie passeerbeweging, snelheid en een goede voorzet. Die voorzet is altijd wel gebleven maar het passeren en de snelheid was ik snel kwijt waardoor ik eigenlijk beter tot mijn recht kwam als linksback of linkshalf. Qua type schuw ik de duels niet en ben ik vooral een doorzetter en heb altijd de wil om te winnen.”
Ik begreep dat jij een seizoenkaart hebt van Willem 2. Wat is er leuk aan die club: ‘Dit seizoen hebben we een visie bij Willem II om meer jeugd vroegtijdig bij de club te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een mooie seizoenkaartactie, koop zelf een seizoenskaart en krijg er gratis een voor de zoon of dochter. Aangezien ik al vaak een los kaartje kocht was dit een mooie gelegenheid om een seizoenskaart te nemen, ben ook meestal wel vier keer per seizoen te vinden in de Euroborg hoor. Het leuke aan Willem II is de gemoedelijkheid van de club en zeker ook de derde helft, na de wedstrijd is het altijd lang gezellig in het supporterscafé De Beitel onder het stadion.
Jurgen Streppel wordt als kandidaat bij Heerenveen gezien maar nu ook bij Vitesse. Jammer of zeg jij, na Streppel komt er gewoon een andere: ‘Jammer maar uiteindelijk komt er wel weer een nieuwe, maar dat Jurgen Streppel een goede trainer is voor Willem II moge duidelijk zijn, hij brengt rust, weet hoe het wereldje werkt, maar bovenal maakt hij spelers en het team beter. Daar draait het uiteindelijk om denk ik.’’
Tijdens het interview dat ik op 2 januari met je moeder Dina was ik duidelijk verbaasd toen jij vertelde, ik ben nog steeds lid van Ezinge. Wat maakt v.v. Ezinge zo speciaal: ‘Natuurlijk vanwege de gezelligheid, als er een club is waar je snel thuis voelt is het bij VV Ezinge, dit komt natuurlijk door de unieke ligging van de velden in Feerwerd maar ook uiteraard door de vrijwilligers die altijd klaar staan in weer en wind!
Wat is een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Lasse Schone. Hij heeft geen basisplaats maar een dergelijk type is onmisbaar in een elftal.
Jullie wonnen in de zomer van 2015 met het kampioensteamseizoen 2004-2005 van het huidige  eerste elftal van Ezinge. Een stunt of logisch: ‘Logisch denk ik. Ondanks jouw stuk over Trainingskampen onzin, denk ik juist dat wij in de week voorafgaande het duel, de basis hebben gelegd voor de overwinning. In ons korte maar zeer gedetailleerde trainingskamp, Koken met Tony in de kantine van de VV Ezinge, zijn alle scenario’s doorgenomen en wisten wij eigenlijk dat we niet konden verliezen.”
Jij noemde zaterdag de mentaliteit van nu anders dan toen. Verklaar je nader: ‘Zeker tijdens een dergelijke wedstrijd tussen een team van ‘oudjes en ‘jonkies’ moet je soms uit een ander vaatje tappen. Uiteindelijk werd dit wel geprobeerd door de huidige lichting maar was het al te laat. Toch denk ik dat het wel goed gaat komen, heb ze dit seizoen al een aantal keren zien voetballen, en voetbal zit er zeker in, mochten alle blessures achter de rug zijn en er een keer een goede reeks neergezet kan worden moeten ze in de subtop mee kunnen draaien.”
Een kranten of tijdschriftlezer of een goed boek: ‘Krant altijd digitaal, tijdschrift Voetbal International, een goed boek een paar keer jaar in het vliegtuig.”
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Af en toe Voetbal Inside, maar heb niet altijd het geduld of zin om naar dat geouwehoer te luisteren.”
Wat is het grootste verschil tussen het Noorden en het Zuiden: ‘De temperatuur, dat scheelt toch altijd een paar graden. Mooi voorbeeld, tijdens de ijzel was mijn zoontje in Tilburg aan het trainen in korte broek en T-shirt.”
Hoe beleeft Andre Werkman het Carnaval in het zuiden: ‘Verkleed en met een Schrobbeler, een Tilburgs Likeur, in de hand.
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel vertellen: ‘  Ik hoop dat de gemeente Winsum eens een keer tot inkeer komt en een keer een visie neerzet voor de sport, en voetbal in het algemeen. Op dit moment verdwijnt er naar mijn idee teveel geld naar de verkeerde zaken lees Sportcoach. Terwijl er, denk ik, beter meer geld gestoken zou kunnen worden in gebouwen en velden voor de amateurclubs en/of fusie(s).”