Emiel Bos (De Fivel): We missen scorend vermogen."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Emiel Bos maakt dit seizoen voor het eerste jaar deel uit van de 1e selectie van De Fivel. De 17 jarige voetballer vertelt in onderstaand vraaggesprek o.a. over hoe het bevalt in het eerste team, zijn toekomstplannen in 'Riep' en hoe hij tegen de kansen van FC Groningen richting de play off’s aankijkt.

image 2016 01 08 4

 Emiel, jij bent dit seizoen met je 17 jaar een van de jongste spelers binnen de selectie van De Fivel. Hoe bevalt dat: ‘Dat bevalt erg goed, heb het erg naar mijn zin. We hebben een hele leuke groep waarin iedereen het naar mijn idee goed met elkaar kan vinden en goed met elkaar kunnen opschieten. “
Wat voor een type speler is Emiel Bos: Dit is altijd een beetje raar om dat over jezelf te zeggen. Maar ik denk dat ik een toch wel redelijke technische speler ben met een goed inzicht. Ik speel zelf het liefst op het middenveld maar kom in de verdediging ook best aardig uit de voeten.”
FC Groningen gaat dit seizoen de play-offs niet halen omdat: FC Groningen een naar mijn idee te matige verdediging heeft. Ze hebben backs die beter kunnen aanvallen dan verdedigen en centrumverdedigers die totaal geen durf in het spel leggen. Het is steeds maar weer een balletje terug of breed. Dan vind ik het ook niet gek dan je een van de slechtst scorende ploegen uit de Eredivisie bent.”
Een kranten/tijdschriftenlezer of een goed boek: ‘Ik ben niet echt iemand die veel leest. Maar ik denk dat ik dan toch meer een tijdschriftenlezer ben, ook al lees ik die ook vrij weinig. Maar omdat ik nooit een boek lees en maar heel af en toe de krant kies ik voor die laatste.”
Het lukt FC Groningen niet om in de winterstop zijn selectie bijeen te houden omdat: ‘Er bij FC Groningen toch wel heel veel jonge spelers met talent rondlopen. Bijvoorbeeld: Albert Rusnak en Simon Tibbling, in mijn ogen toch wel twee spelers die hogerop kunnen spelen.
Wat vind jij een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie: Joël Veltman. Ik vind dat hij te veel fouten maakt waar een doelpunt uit voortkomt. Ik snap daarom ook niet dat hij al zo vaak is opgesteld in het Nederlands elftal, maar dat zal ook wel een beetje door de bondscoach komen.
De velden in de gemeente Loppersum schijnen dramatisch te zijn. Toeval of:
Ja puur toeval denk ik. Het weer heeft alleen maar tegen gezeten met veel regen en dan zijn er toch veel verenigingen die de wedstrijden af lassen, wel begrijpelijk natuurlijk.
Een ochtend of avondmens: ‘
Ik ben toch iets meer een ochtendmens dan een avondmens. Ik kom er het liefst zo vroeg mogelijk uit zodat ik wat met mijn dag kan gaan doen Ik vind het ook maar zonde om lang in bed te blijven liggen en uit te slapen. Toch ben ik ook wel een beetje een avondmens, als ik er de volgende ochtend vroeg af moet ga ik niet expres eerder slapen.’ 
Trainer Simon Schuil: ‘In mijn ogen een hele goede trainer. Hij heeft er veel verstand van, dit merk je vooral op de trainingen en in de wedstrijdbespreking, waarin hij geweldige dingen bedenkt. Ook buiten het voetbal is het een toffe gozer, die zeker wel van een feestje houdt.”
De Fivel degradeerde vorig seizoen uit de derde klasse en bivakkeert nu onderin de vierde klasse. Wat is volgens jou de oorzaak: ‘
De degradatie van vorig jaar zou ik eigenlijk niet echt weten, omdat ik toen nog nooit bij de selectie zat. Dat wij nu onderin de vierde klasse staan ligt zeker niet aan het slechte spel van ons, natuurlijk heb je wel eens een keer een wedstrijd waarin het wat minder gaat, maar dat is niet de oorzaak. Ik denk in ieder geval dat wij gewoon te weinig scoren, we hebben voorin prima voetballers staan die zeker wel een balletje kunnen trappen, maar het zijn gewoon geen spitsen. Dit is wat de Fivel denk ik nodig heeft: een echte spits.”

Na dit seizoen is het volgens velen wel klaar met Erwin van Looi als trainer van FC Groningen. Wie zou jij graag als een eventuele opvolger zien: ‘
Ik denk dat Alex Pastoor een hele geschikte trainer zou zijn, nu trainer van Sparta en doet het daar ook erg goed.”

Jij was voor De Fivel ook actief in de Hogeland Cup en het Boshaltoernooi. Hoe leuk is zaalvoetbal: ‘
Ik vind zaalvoetbal geweldig. Naast het veldvoetbal zit ik zelf ook nog op zaalvoetbal met een vriendengroep.”

Vaak zie je dat spelers na een paar jaar in het eerste elftal van hun club te hebben gespeeld naar elders vertrekken. Hoe kijk jij daar tegenaan: ‘
Hier heb ik nog nooit over nagedacht, maar ik ben zeker niet van plan om weg te gaan de Fivel, heb het hier erg naar mijn zin en krijg veel speelminuten dus ben ik tevreden.