Erwin Heerlijn (hoofdtrainer NEC Delfzijl): .De fusie is de redding voor het voetbal in Delfzijl geweest."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

De 30 jarige Erwin Heerlijn is naast hoofdtrainer van NEC Delfzijl ook nog op ander gebied actief binnen de voetbalsport. Daar vertelt het in Groningen woonachtige voetbaldier uitgebreid over in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had en waar verder onderwerpen als AZ, Quatar, de fusie in Delfzijl, Henk Veldmate en Louis van Gaal voorbij kwamen.
Erwin Heerlijn
 Erwin kun je ons eerst wat vertellen over je eigen voetbalcarrière: ‘Mijn voetbalcarrière begon op mijn vijfde bij VV Neptunia. Dat is ook de club waar ik de jeugd heb doorlopen. Na een seizoen of vijf in het eerste elftal van Neptunia te hebben gespeeld ben ik samen met twee goede vrienden naar VV Omlandia vertrokken. Daar heb ik nog drie seizoenen gespeeld. In het derde en laatste seizoen ben ik toen noodgedwongen op mijn 26e gestopt, vanwege aanhoudende kraakbeenproblemen aan mijn knieën. Ik speelde veelal als spits, maar ook wel als middenvelder. Het was erg spijtig dat ik vanaf mijn 15e al last van mijn knieën kreeg. Maar inmiddels kijk ik tevreden terug op de kampioenschappen en promoties die ik bij beide clubs heb mogen meemaken. Zo nu en dan speel ik vrijdagavond nog met vrienden in het 6e van Exstudiantes. In principe alleen als ze te weinig spelers hebben. Het blijft gewoon leuk om zelf te spelen. En soms kan ik dat dus niet laten…”
Nu dezelfde vraag over je trainerscarrière: ‘Toen ik een jaar of 17 was, vroeg ik bij Neptunia of het mogelijk was om een team te trainen. Iets wat me altijd al leuk leek en eigenlijk een heel vanzelfsprekende stap in mijn ontwikkeling was. Ik had niet direct de ambitie om als trainer een bepaalde ontwikkeling door te maken. Ik was een jongen van de club, vond werken met jeugd fantastisch en was altijd al een type om het initiatief te nemen. Een makkelijke opstelsom dus. Mijn eerste team was Neptunia D1 en dit deed ik een paar seizoenen achter elkaar met vreselijk veel plezier. Vervolgens heb ik bij Neptunia nog de C1, B1 en A1 gedaan. Dit combineerde ik de laatste jaren bij Neptunia met een rol binnen de TC van de club. Vanuit die rol ben ik toen zeer nauw betrokken geweest bij het ontstaan van SJO NEC Delfzijl en in het eerste jaar van die complete samenwerking binnen de jeugdafdeling heb ik daar de C1 onder mijn hoede gehad. Dit was in alle opzichten een geweldige ervaring. Er kwam toen een heel hoop op ons af en het was keihard werken, maar ik heb daar heel veel van geleerd. Inmiddels was ik al tijdje gestopt met zelf voetballen, had ik TC3 gehaald en vond ik het tijd worden om mezelf nu echt verder te gaan ontwikkelen als trainer-coach. De volgende stap was GRC Groningen C1 in combinatie met de cursus TC2. Voor de cursus liep ik dan ook stage bij GRC B1. Met GRC C1 had ik toen een heel leergierig en talentvol team. We speelden lang mee om het kampioenschap in de derde divisie en we kwamen in de bekerfinale. Die verloren we toen helaas met 2-0. Ik voel de teleurstelling van die wedstrijd nu nog opkomen. Een heel seizoen lang zagen we dat team steeds een beetje beter worden en wat was dat voor die groep een mooie bekroning geweest! Ik had het bij GRC in principe goed naar mijn zin en was inmiddels ook trainer bij de voetbalschool van de FC toen ik een telefoontje kreeg van de TC van NEC Delfzijl. Ik was er helemaal nog niet zeker van of en wanneer ik de stap naar de senioren wilde maken, maar als jongen uit Delfzijl was ik trots op deze kans en zag ik er bovendien veel potentie in. Mijn beste vriend, toen al en nu nog steeds mijn assistent, Jan van der Zweep gaf mij het laatste zetje en dus besloot ik de sprong in het diepe te maken. Ik heb onlangs mijn contract weer met een jaar verlengd en dus kan ik de conclusie trekken dat het een juiste sprong is geweest. NEC Delfzijl is volop in ontwikkeling, heeft een prachtige jeugdafdeling en de A- en B-selectie kent veel jonge en goede voetballers. Een uitstekend platform voor een trainer om zich verder te ontwikkelen.”
Je bent verder ook actief binnen de jeugdopleiding van FC Groningen. Kun je ook daar iets meer over vertellen: ‘In het seizoen 2013-2014 ben ik begonnen bij de voetbalschool op Corpus en als assistent-trainer van de D1. Vorig seizoen was ik wederom actief binnen de voetbalschool en als assistent-trainer van de D2. Dit seizoen heeft de voetbalschool van FC Groningen een andere organisatiestructuur gekregen. We spreken nu over de Regionale Voetbalscholen. Alle gescoute spelers uit de F en E pupillen trainen nu op zondagochtend verdeeld over 5 locaties: Assen, Roden, Wildervank, Hoogeveen en Bedum. We hebben op dit moment rond de 150 (!) Spelers die actief zijn op één van de vijf locaties. Het uiteindelijke doel hiervan is natuurlijk een zo goed mogelijk FC Groningen D2 bij elkaar te selecteren. Dit gaat niet van de één op de andere dag. Zoiets moet volgens visie en zeer zorgvuldig gebeuren. Ik ben als trainer actief op de locatie Bedum en tevens technisch coördinator van de regionale voetbalscholen in zijn geheel. Het is elke zondag een feest om met die jonge toppers te kunnen trainen. Samen met Jelmer en Farid vormen we een mooie staf. Vincent Geerling is vanuit de club SV Bedum aangesteld als coördinator. Hij zorgt ervoor dat de trainers zich alleen maar bezig hoeven te houden met voetbal gerelateerde zaken. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de jeugdopleiding met de regio. Het ´product´ Regionale voetbalschool is nieuw hier in het noorden en wij moeten met elkaar nog heel veel stappen maken, maar ik geloof in het concept en het zou fantastisch zijn als dat dit uit kan groeien tot een begrip in het noorden. FC Groningen wil graag de beste spelers uit de regio aan zich binden en verder ontwikkelen, maar door in de toekomst nog nadrukkelijker samen met de clubs aan de slag te gaan, kunnen we met elkaar het niveau van deze regio eerder en sneller naar een hoger niveau brengen.”
Je werd vorig seizoen met NEC Delfzijl kampioen in de derde klasse. Had jij verwacht dat jullie het in de tweede klasse zo lastig zouden krijgen: ‘Wanneer je met een nieuwe en jonge ploeg promoveert, weet je dat het niet op voorhand een gemakkelijke opgave is. Echter, zijn wij er met elkaar van overtuigd dat we een kwalitatief goede selectie hebben. Dat bewijzen we ook door in wedstrijden het initiatief te nemen, ten opzichte van vorig seizoen meer kansen te creëren en over het algemeen in staat zijn om elke tegenstander het lastig te maken. Alleen tegen Gorecht zijn we er dik afgegaan. Die waren op dat moment een paar maatjes te groot. Dat is ook geen punt, worden we alleen maar beter van. Waar wij wel ontevreden over mogen zijn is, dat we het in meerdere wedstrijden in één of twee momenten weggeven. Hier ligt dan ook de uitdaging voor de tweede helft van het seizoen. In de tweede periode staan we ´gewoon´ in de middenmoot en ik ben er zeker van dat wij er op 23 januari klaar voor zijn om te laten zien dat wij in deze klasse thuishoren. Het verhaal van voor de winterstop was vaak: wel de complimenten, maar niet de punten. Dat mag van mij straks wel even andersom.”     
Wat doe jij verder in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven sta ik vier dagen per week voor de klas als groepsleerkracht op voortgezet speciaal onderwijs. Dit doe ik nu bijna acht jaar en het verveelt nooit. Elke dag is weer anders. Bij ons op school zitten kinderen die binnen het regulier onderwijs niet goed tot hun recht komen. Binnen de kleinere setting van het speciaal onderwijs lukt dit over het algemeen een stuk beter en proberen wij samen met de kinderen te kijken naar hun perspectief. Deze baan in combinatie met alle voetbaldingen zorgt ervoor dat mijn weekplanning behoorlijk strak is en ik eigenlijk te weinig tijd over houd voor veel andere dingen. In de resterende tijd probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen met mijn vriendin of vrienden.”
Ben jij een ochtend of avondmens: ‘Ik ben een gedwongen ochtendmens. Ik werk in Drachten en dus gaat de wekker om 6:15 uur en in het weekend is het voetbal wat er voor zorgt dat ik vroeg uit de veren ben. Tot laat in de avond luister ik graag naar Radio 1 of kijk ik naar een goede serie. Maar dat gaat niet samen.”
Jij bent met een aantal weken geleden met een aantal jeugdteams van FC Groningen in Quatar geweest. Hoe is dat tot stand gekomen en kun je iets meer vertellen over deze belevenis: ‘Dat klopt. Eind november vlogen we met 48 spelers en 10 stafleden richting Doha om daar deel te nemen aan een mini-toernooi. We waren te gast bij de Aspire Academy. We zijn dus op hun uitnodiging daar naar toe gegaan. Je moet het zo zien: de Aspire Academy haalt de meest talentvolle spelers van Qatar naar hun opleiding. Tot hun 13e trainen de spelers daar alleen en spelen ze bij hun eigen club de wedstrijden. De weerstand in hun eigen competities is dan ook minimaal en oefenen tegen andere clubs heeft weinig meerwaarde, omdat ze immers zelf de beste spelers selecteren. Per leeftijdscategorie organiseren ze dan ongeveer vier keer per jaar een mini-toernooi met ploegen uit de hele wereld. Dit wordt ontzettend professioneel en goed weggezet. Tel daar de meer dan uitstekende randvoorwaarden en een heel andere wereld bij op en je hebt een fantastische ervaring. Wij gingen met een onder 10, onder 11 en onder 12 ( FCG D2) daarheen en speelden tegen het team van Aspire en een club uit Thailand. Je moet het zo zien: de spelers hebben een levensechte ervaring gehad hoe het is om een echt voetbalreis mee te maken: leven als een prof. Zo hebben we het ook benaderd. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gewoon heel veel plezier gehad.”

Hoe zou jij je willen omschrijven als trainer: ''Ik denk dat ik een trainer ben, die in de eerste plaats enorm liefhebber is van het spel. Dat zorgt ervoor dat ik voortdurend op zoek ben naar ontwikkelingsmogelijkheden voor mijn spelers/teams en voor mezelf. Ik probeer veel structuur en duidelijkheid te geven en dit op een manier te verpakken dat het leuk, uitdagend en leerzaam blijft. Ik ben wel een type die veel in samenspraak doet met stafleden en spelers. Dat vind ik belangrijk, omdat we het met elkaar doen en het op deze manier het ook een gezamenlijke aanpak wordt. Dit proces moet natuurlijk wel bewaakt worden en uiteindelijk moeten er knopen worden doorgehakt. Daar is de trainer-coach dan voor." 
Maandag 3-01-2016 was daar het bericht dat Henk Veldmate als hoofdscouting naar Ajax vertrekt. Verbaasde jou dat: ‘Daar was ik wel verbaasd over, maar puur omdat ik het niet had verwacht. Henk Veldmate is voor mij zo gekoppeld aan FC Groningen dat ik niet had verwacht dat dit nu nog zou gebeuren. Vanaf de afstand waarop wij dit soort kwesties met elkaar kunnen beoordelen, vind ik het wel een logische keuze van Ajax. Misschien dat een combinatie van Groningse nuchterheid, veel ervaring en een groot netwerk heel verfrissend kan werken. Ik denk in elk geval dat Veldmate beschikt over een juiste dosis charisma om zich daar staande te houden.”
De fusie tussen Eems Boys en Neptunia is de redding voor het amateurvoetbal in Delfzijl: ‘Absoluut mee eens! Als je ziet hoe het niveau van de jeugdafdeling in kwantiteit en kwaliteit in een paar seizoenen omhoog is geschoten. Dat is enorm. De komst van 2,5 kunstgrasveld, nieuwe kleedkamers en het enorme enthousiasme van een hele hoop vrijwilligers maken van deze fusie een succes. Binnen alle geledingen van NEC Delfzijl worden nieuwe stappen gezet. Dat moet ook, want het potentieel is gecreëerd. Nu moet je het gaan inkleuren en uitbreiden.”
Wat zijn jouw ambities als trainer: ‘Mijn ambitie is om binnen nu en een paar jaar toegelaten te worden op de cursus TC1. Het lijkt me super om in de toekomst nog een paar stappen te kunnen zetten. Tot die tijd is het mijn ambitie om met elkaar van NEC Delfzijl een stabiele tweedeklasser te maken.”
Jullie presteren deze winter als NEC Delfzijl uitstekend in de diverse zaaltoernooien. Toeval of heel veel zaal voetballende spelers in je selectie: ''Wij hebben meerdere spelers die technisch vaardig zijn en een aantal van hen speelt ook competitie in de zaal. Niet eens heel veel spelers, maar met Nino Tualena, Adnaan Mouse Kadir en Marchel Tomo hebben we wel een paar begenadigd zaalvoetballers tot onze beschikking. Een uitstekende keeper in de persoon van Bas Westerhuis en nog een aantal goede spelers maken de succesformule compleet."
Dat Peter Bosz naar Israël vertrekt wekte bij sommige personen verbazing. Die vonden het gezien zijn trainerscapaciteiten jammer. Andere waren blij dat hij vertrok door zijn gedrag tegenover scheidsrechters. Wat is jouw mening: ‘Peter Bosz heeft qua uitstraling soms de schijn tegen, maar ik ben wel liefhebber van de speelwijze die hij jaar in, jaar uit weer hanteert met zijn ploegen. Bij Vitesse ook telkens weer met een nieuw team. Dat lijkt me geen gemakkelijke klus. Ik zag hem wel als opvolger van Frank de Boer bij Ajax. Mijn moeder is in elk geval erg blij met deze transfer, want die ergerde zich dus wel aan de uitstraling van Peter Bosz haha.”
Bij welke club zou jij graag een week in de ‘keuken’ willen kijken en waarom:’ Als je het hebt over jeugdopleiding zou ik wel eens een week mee willen lopen bij AZ. Ze kiezen voor een ontwikkelingsgerichte aanpak en doen dit volgens een zeer duidelijke en boeiende visie. Rondom een eerste elftal zou ik toch wel een keer bij Manchester in de keuken willen kijken. Alleen zo lang Van Gaal daar zit. De hele wereld heeft een mening over deze man, maar het lijkt me vreselijk boeiend om dit eens van dichtbij te kunnen zien.”