Mark Balk (v.v. Eenrum): ' Met Eenrum staan wij gewoon te laag ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De 19 jarige Mark Balk leek verloren te gaan voor het amateurvoetbal. De jonge voetballer was er in de A-junioren namelijk wel een beetje klaar mee. Wat hem deed bewegen om toch weer terug op de velden te keren valt te lezen in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met Mark had.

Mark Balk
 Mark, jij kwam in de zomer van 2015 bij de eerste selectie van Eenrum. Klopt het dat jij even was gestopt en zo ja waarom was dat: ‘Klopt, ik ben aan het einde van het seizoen 2013-2014 als speler van de A1 gestopt. Ik was het plezier in het voetbal verloren en wou even stoppen. Ik bleef binnen de club wel jeugdwedstrijden fluiten. Daardoor begon het weer te kriebelen om te gaan voetballen. Daardoor ben ik halverwege het seizoen 2014-2015 weer in het tweede begonnen.”
Eenrum bezet op dit moment de elfde plaats in zondag 4C. Dat is te laag: ‘Dit is zeker te laag, ik denk dat wij minimaal in de middenmoot horen. Maar in deze competitie kan iedereen bijna van iedereen winnen. Wij hebben wat dat betreft een paar keer de pech gehad dat we duels op het nippertje verloren.”
We zitten nu een periode wat voor voetballers qua velden geen leuke periode is of overdrijf ik nu een beetje: ‘Het valt mee, ik vind het nog wel leuk, af en toe een glijpartij, maar ik geef toch de voorkeur aan een strak en snel veld wat een beetje nat is.”
De kenners denken dat het overvol programma rond de kerst er voor zorgt dat ploegen uit Groot Brittannië nooit presteren op grote toernooien. Onzin of een kern van waarheid: ‘ Misschien wel een kern van waarheid. Ze spelen meer wedstrijden in het jaar dan andere ploegen in Europa. Ploegen uit Engeland hebben echter ook grotere selecties waardoor ze beter kunnen rouleren met spelers.”
Trainer Ronald Bouwman heeft een jaar bijgetekend in Eenrum. Dat is een prima zaak omdat: ‘Omdat Ronald een toptrainer is die zijn spelers duidelijkheid geeft. Zijn trainingen maken iedereen beter en je gaat met plezier naar de trainingen.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘ Naast mijn voetballen studeer ik verzorgende IG in Groningen. Verder ga ik twee keer per week naar de sportschool. Bezorg ik twee keer per week kranten en werk ik bij Hapsalon De Marne in Leens.”
Vaak wordt gezegd dat het voetbal in Friesland en in Oost-groningen fysieker is dan in de stad en bij ons op het Hogeland. Hoe heb jij tot nu toe ervaren: ‘Voetbal is in Friesland en Oost Groningen is zeker fysieker. Dit is mijn eerste seizoen dat ik tegen veel ploegen uit oost-groningen speel. Daardoor moet ik erg wennen aan het fysieke spel. Dat was ik in de jeugd nog maar weinig tegen gekomen. “
FC Groningen en Europees voetbal is geen gelukkige combinatie geweest. Dat hij jij wel/niet verwacht: ‘ Klopt, ik had niet verwacht dat het zo slecht zou gaan. Groningen liet wel goed voetbal zien maar er kwamen geen punten. Ik had verwacht dat Groningen misschien wel mee zou doen voor de volgende ronde, maar dat heeft er geen moment ingezeten.”
Op zondag 20 december 2015 konden jullie in Eenrum niet voetballen omdat het gras veel te lang was. Dus de vraag is kunstgras of ga jij voor gewoon gras: ‘ Klopt wat dat eerste betreft. Toch geef ik de voorkeur aan het echte gras. Dit omdat het toch wel echt anders is als kunstgras en de weersomstandigheden het veld doen veranderen. Maar met mijn speelstijl is kunstgras denk ik beter.”
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Voetbal Inside, de vrijheid en de grappen tussen het praten over voetbal door vind ik leuk, bij Studio voetbal is het niet zo vrij.”
Het is te gek voor woorden dat er in de eredivisie zoveel spelers vrijgesproken worden en je in het amateurvoetbal bijna voor een scheet laten geschorst wordt: ‘ Klopt, in het amateurvoetbal gaat het om wat de scheidsrechter constateert en in het betaalde voetbal gaan ze naar de beelden kijken en kunnen juristen bezwaar aantekenen tegen een schorsing. In het amateurvoetbal kan dat ook wel, maar vaak blijven ze bij het oordeel van de scheidsrechter als er geen beelden van zijn.”
 Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Cillissen vind ik een zeer overgewaardeerde keeper. Hij staat in de basis bij het Nederlands elftal, maar ik vind hem daar niet thuis horen. Er zijn betere keepers in Nederland. Zo vind ik Sergio Padt beter dan Cillissen en is ook Stekelenburg onder Koeman op de weg terug.
Wie wordt er volgens jouw landskampioen en waarom: ‘ Ajax word landskampioen, omdat ze stabiel zijn in hun resultaten en zeer weinig tegendoelpunten krijgen en de meeste goals scoren.’’