Het sterrenteam van Klaas-Jan Ritzema(v.v. Ezinge)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Aan Klaas-Jan Ritzema gevraagd om een sterrenteam samen te stellen uit zijn periode bij v.v. Ezinge. Klaas-Jan kwam tot een mooie selectie met 11 basisspelers en vier wissels gekomen die vooral bestaan uit de jongens waarmee hij het langst samen heeft gevoetbald. Zonder rekening te houden met posities ging Klaas-Jan uit van een 4-4-2 omdat Ezinge daar eigenlijk altijd in voetbalde.
Klaas-Jan Ritzema

Keeper: ··Dirk-Johan Ritzema: ‘Behalve een geweldige keeper natuurlijk allereerst mijn broertje. Een keeper die elk seizoen wel een aantal punten pakte voor het team. DJ beheerst eigenlijk alle aspecten van het keepen en kan ook nog eens goed (mee)voetballen. In mijn ogen is hij te bescheiden voor een keeper met zijn kwaliteiten. Keept nu nog in de derde klasse bij Leovardia.”
 Wissel: Mark Zijlema: ‘Imposante keeper die verbaal en fysiek altijd aanwezig was en daarmee veel indruk maakte op tegenstanders. Mark was keeper in de eerste 2 jaren dat ik bij het eerste kwam. Daarna stond hij in noodgevallen altijd klaar om als het nodig was af en toe een wedstrijdje mee te pikken.”
 Verdediging
Wilfred Ritzema: ‘Mijn jongste broertje en mag alleen daarom al niet ontbreken. Zelf vind ik dat hij te weinig in Ezinge 1 heeft gevoetbald. Een goede traptechniek, zowel met links als rechts, en opbouwend een van de betere verdedigers bij VVE denk ik. Helaas nooit een onbetwiste basisspeler geworden.”
Thijs Heemstra: ‘Thijs is vanaf zijn komst van CSVH eigenlijk niet weg te denken geweest uit de basis. Bracht strijd en beleving en was altijd heel vervelend voor tegenstanders. Als hij ze niet uit de wedstrijd speelde, dan lulde hij ze er wel uit. Thijs kan een team echt over een dood punt heen helpen. Pikte daarnaast regelmatig een doelpuntje mee.”
Frank Nooren: ’Frank was een mooie verdediger: Hij loste alles voetballend op en liet zich nooit gek maken. Sterk in duels en erg sterk in de lucht, wat ook aanvallend een wapen was.”
Peter Eisen: ‘El capitano’ voor het grootste deel van mijn Ezinge-carrière’. Peter weet precies wat hij wel en niet kan en wanneer het even niet zo mooi hoeft. Vooral in de coaching en motiverend erg belangrijk voor het elftal. Kwaliteiten die, zeker voor een laatste man, nog wel eens onderschat worden. “ 
 Wissel: Andre Werkman; ‘Andre was verdediger of middenvelder, net waar hij nodig was. Woont al jaren in Tilburg maar als hij er was (vooral in wedstrijden waar het om ging) stond hij er altijd weer. Linkspoot, mooie trap en een type waar je liever mee dan tegen voetbalt. Ook altijd een van de gangmakers buiten het veld.”
Middenveld
Erik Medema: ’Echt een speler die in dienst van een elftal speelt. Onopvallend, maar heel belangrijk geweest, vooral in de eerste jaren dat ik in het eerste voetbalde. In de kleedkamer en voor de derde helft was Erik de gangmaker van het team. Voor het teamgevoel een erg belangrijke schakel.”
Roderick van ’ t Hoog; ‘Met Roderick speelde ik al samen in de jeugd. Met hem erbij speelde het elftal voor mijn gevoel altijd beter. Middenveld of achterin; centraal, linker of rechterkant, je kon hem overal kwijt. Speler die belangrijk was voor de balans en die nooit verzaakte. Heeft pas afgelopen jaar echt afscheid genomen van Ezinge 1.”
Hedzer Werkman: ‘Hedzer kwam (een paar jaar te laat) over van Rood- Zwart Baflo. Altijd belangrijke goals en echt de man van de steekpass. Liep geen meter teveel maar stond altijd op de goede plek. Een geweldig inzicht, overzicht en techniek en een prachtige linkervoet. Heerlijk om als aanvaller achter je te hebben.’’
Richard Nooren: ‘Misschien voor de meesten wel de verrassing in het team. We hebben niet eens heel lang samen in het eerste gevoetbald maar ook wel een aantal jaren in de jeugd. We konden elkaar altijd goed vinden in het veld. Daarnaast is het een van mijn beste vrienden en dat is ontstaan bij v.v. Ezinge.”
 Wissel: Gerard Huizing: ‘’Gerard vertegenwoordigt voor mij de ‘oudere generatie’ van mijn begintijd bij VVE. Samen met Douwe Drijfhout, Otto van Wijk en Mark Zijlema. Ik kwam op mijn 15e bij het eerste en dit waren de jongens die je op de eerste training meteen even lieten voelen wie de baas waren. Daar hadden wij als jonkies wel respect voor. Types die je nu niet meer zoveel hebt. Niet de mooiste voetballers, maar bikkelhard als het nodig was en erg belangrijk geweest aan het begin.”
Aanval
Peter Swart: ‘Peter was ontzettend snel en ging altijd door. Echt een wapen waarmee hij veel kansen kon creëren en goals kon maken. Hij speelde meestal op de zijkanten maar kon ook goed als spits uit de voeten. Daarnaast gewoon een leuke gozer die je er in de kleedkamer goed bij kon hebben.”
Jasper Dijkstra: ‘Jasper was al heel ver toe hij uit de jeugd kwam. Dat was volgens mij in het kampioensjaar toen hij zelf nog in de A speelde. Elk jaar goed voor veel goals. Echte afmaker die zijn eigen kansen kon creëren. Erg doelgericht en lekker om mee samen te spelen omdat hij altijd wel twee verdedigers bezig hield. In het kampioensjaar kreeg ik hierdoor zelf ook de ruimte om 27 goals te maken. Ik kijk met veel plezier terug op dat seizoen en hoe we samen speelden.”
Wissel: Rik Berghuis: ‘Rik was er dan weer wel en dan weer niet, vanwege zijn werk op zee. Maar zo was het ook een beetje in het veld. Je wist nooit wat je mocht verwachten maar hij maakte wel regelmatig de mooiste doelpunten. Echt een momentenvoetballer. Daarnaast altijd aanwezig om jongens even weer op scherp te zetten.”

Elftalleider en trainer
Jouke Ritzema: ‘Ook is gevraagd om een elftalleider te selecteren. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk. Mijn vader is meerdere jaren leider geweest van VVE 1 maar ook in de jeugd is hij altijd actief geweest als leider van een van ons drieën. De hele zaterdag stond in het teken van voetbal en daarmee is hij voor mij ook meteen de belangrijkste naam in dit sterrenteam. Heel waardevol om met mijn twee broers en mijn vader als leider in het eerste te hebben gespeeld.’
Tony Argus: ‘‘Bij VVE een aantal trainers gehad die allemaal op hun eigen manier iets hebben bijgedragen. Wie me het meest is bijgebleven is Tony Argus. Afgelopen juni hadden we een reünie wedstrijd met het kampioenselftal van 2005. Tony wilde natuurlijk graag aanwezig zijn op voorwaarde dat we met zijn allen nog eens gingen koken. Dat deden we onder Tony elk jaar een keer. Een voorbeeld van hoe hij bezig was met het creëren van teamgevoel. Tony had een geweldige humor en aan aanstekelijke lach. Ook een aantal uitspraken die hij standaard gebruikte in de kleedkamer blijven me bij. Daarnaast is hij de enige trainer waar ik in de senioren kampioen ben geworden. Ook betrok hij altijd de lagere elftallen bij trainingen. Wat mij betreft dus de beste trainer voor VV Ezinge.”