Scheidsrechter Tiemen Baar: 'Scheidsrechters worden volgepropt met instructies."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Tiemen Baar was twee weken als scheidsrechter  aangesteld voor de Marnederby tussen VVSV’09 en Zeester. De arbiter had daarmee een primeur want nog nooit eerder speelden VVSV’ 09 en Zeester als standaardteams tegen elkaar. Voor Puurvoetbalonline was dat reden genoeg om de referee uit te nodigen voor een vraaggesprek.
                                 image 2015 12 24
Tiemen jij bent al hoeveel jaar actief als KNVB-scheidsrechter en  heb je daarvoor zelf gevoetbald: ‘Ik fluit nu 11 jaar. Ik heb de BOS cursus gevolgd vanaf mijn 48e leeftijd. Mijn voetbalcarrière  begon op 14 jarige leeftijd bij V.V. Corenos in de B-junioren, op 20 jarige leeftijd overgegaan naar De Heracliden in mijn geboorte-woonplaats Uithuizermeeden. Doordat ik in 1978 een baan kreeg bij de gemeente Oldehove ben ik vanaf dat jaar lid geworden van OKVC waar ik een tijdje in het 1e elftal heb gespeeld  maar  door een blessure beland in het 2e. Later nog jaren in het 3e elftal gevoetbald. Toen de Bos-cursus scheidsrechter in Oldehove gevolgd en gaan fluiten. Had ik eerder moeten doen dan had ik meer bereikt. Het hoogste wat ik gefloten heb is de 3e  klasse standaard KNVB.”
Wat is het niveau wat jij nu mag fluiten: ‘Ik fluit in groep 4 zaterdagmiddag, dit omvat de 4e en 5 klasse standaard en vanaf dit seizoen res 1e klasse, was vorig jaar nog res. Hoofdklasse.  Jammer want i.p.v bv ACV2 fluit je nu ACV4.”
De regelgeving rond de buitenspelregel is velen een doorn in het oog. Begrijp jij dat: ‘Jij dat begrijp ik. Ben kortgeleden geconfronteerd  met de nieuwste regel. In de bekerwedstrijd Buitenpost2 - Heerenveense Boys2 keurde ik een doelpunt goed waarbij de assistent  buitenspel constateerde. Bij een aanval van Buitenpost werd een lange pass naar voren teruggekopt door een speler van Heerenveense Boys en belande bij een speler van Buitenpost die scoorde. Doelpunt besliste ik. De grens boos. Na de wedstrijd die overigens gewonnen werd door Heerenveense boys kwamen zowel de assistent als de trainer verhaal halen bij mij. Heb uitgelegd dat de wedstrijd uitgespeeld was en ik er niet op terug kom. Dit leverde mij later in de week een klacht op via de KNVB, de assistent had geklaagd . Achteraf bleek hij gelijk te hebben. De speler van Buitenpost had voordeel van zijn positie ondanks dat de speler van Heerenveense Boys terug kopte. Buitenspel wordt voor een scheidsrechter steeds ingewikkelder.”
Als verslaggever zie ik veel voetbalwedstrijden. Snap jij dat ik vaak niets van de verschillende interpretaties rond de regelgeving bij een doorgesproken speler begrijp: ‘Kan ik begrijpen maar heb dit kortgeleden nog weer meegemaakt bij de wedstrijd Meedhuizen - Wagenborger Boys toen de spits van Meedenhuizen alleen op de keeper afging en vlak voor het strafschopgebied en recht voor het doel geblokkeerd wordt door de keeper van Wagenborgen. Voor mij hier is dit duidelijk een rode kaart voor de keeper. De afstand doel en de kans op scoren is belangrijk. Verder worden hier veel fouten mee gemaakt.”
Sommige van jouw collega’s kunnen het niet meer belopen. Daar zou wat meer mee gedaan kunnen worden door de bond: ‘Ben ik met je eens, als je conditie te wensen overlaat moet je een groep lager gaan fluiten en geen standaard teams meer fluiten. Anders benadeel je veel clubs.”
Jij floot het duel tussen VVSV’09 en Zeester op voortreffelijk wijze. Wat was jou eerste reactie toen je het bericht kreeg dat je voor dit duel werd aangesteld:’ Mijn eerste reactie was dat het een belangrijke pot kon worden omdat beide verenigingen een aantal jaren samen  geweest zijn en voor het eerst na de afsplitsing weer tegen elkaar moesten spelen. Voor mij een uitdaging om deze pot tot een goed einde te brengen. Mede omdat beide verenigingen mij kennen  omdat ik op  toernooien van beide verenigingen fluit gaf dit wel een bepaalde spanning. Wel mooi dat het ondanks de vele kaarten goed is afgelopen en gewaardeerd wordt. “
Volgens velen worden scheidsrechters tegenwoordig te volgestopt met instructies. Deel jij die mening: Ja die mening deel ik. Het is soms niet vrijblijvend meer wat er van je verlangt wordt bij de KNVB. Ook rapporteurs rekenen je er menig keer op af. Soms fluit je wedstrijden en krijg je nadien in de bestuurskamer complimenten van beide clubs en vervolgens krijg je 2 week later een rapport van een rapporteur waar je van schrikt ben ik dit. Heb 1 keer bezwaar gemaakt en ook gelijk gekregen, maar doe dit nu niet meer. Als een rapporteur denkt dat ik dit niveau niet meer aan kan dan stop ik met fluiten bij de KNVB en ga mijn eigen club helpen.”
Clubs zouden veel meer aan de spelregelkennis van de eigen leden moeten doen: Ben ik mee eens. Zit bij OKVC in de jeugd en scheidsrechterscommissie en we willen hier mee aan de gang doormiddel van bv een spelregelquiz  en lessen  met beelden.”
Enkele weken geleden hoorde ik van een van jouw collega’s dat veel afspraken over, met respect met elkaar omgaan op de voetbalvelden, al weer verdwenen zijn. Deel jij die mening: In de regio merk ik daar nog niet zoveel van. Maar bij verenigingen in de Stad Groningen en Leeuwarden is dit wel zo. Ook het publiek is daar soms erg negatief bezig.
Voetbal Inside of Studio Voetbal: Studio Voetbal:
Hobby’s naast het voetballen: Ben lid van het Chr. Zoutkampermannenkoor met veel passie. Ploegchef bij de vrijwillige brandweer in Oldehove(37 jaar). En zaterdags kijken bij mijn kleinkinderen op het voetbalveld in Oldehove. De jongste mag zelfs vanaf januari meedoen met de voetbalschool van FC Groningen.”
Muziekkeuze:  Ilse de Lange en  Erwin de Vries als Groninger zanger ook goed.”
Ben jij een boekenlezer of meer iemand van kranten en tijdschriften: Lees elke dag het DVHN-abonnee. Streekkranten en vaktijdschriften brandweer en van mijn werk. Boeken alleen  historische boeken van mijn leefomgeving en geboortestreek.”
Wat vind jij een ondergewaardeerde scheidsrechter in het betaald voetbal en waarom: Heb ik mij nooit  in verdiept.
Wat doe je in het dagelijks leven: Mijn functie is Technisch medewerker Groen & Sport bij de gemeente Zuidhorn. Vanaf de herindeling 25 jaar opzichter Groen & Sport geweest en per 1-1-2015 mag ik de huidige functie bekleden. Dus ook verantwoordelijk voor vier sportparken in de gemeente Zuidhorn.”