Paul de Vries : Damesvoetbal in Winsum kan naar hoger niveau.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De damestak van de SJO Winsum (voorheen vv Hunsingo) mag op dit moment als succesvol worden gezien. Al voor het 6e achtereenvolgende seizoen speelt het 1e team namelijk op tweede klasse-niveau, waar het als het aan teamleider Paul de Vries ligt niet bij blijft.

image 2015 12 23 1
 Paul de Vries in actie als assistent-scheidsrechter bij het duel v.v. Winsum-Gorecht

Bij binnenkomst in de woning aan de Jan Aftinkweg in Winsum valt direct de gedrevenheid van de 53 jarige Paul de Vries op. Vol vuur steekt de Winsumer namelijk van wal waar het gaat over hoe hij vindt dat het voetballen binnen de damestak van v.v. Winsum beleefd moet worden. ‘De meiden die bij ons voetballen, moeten zich alleen maar focussen op het voetballen. Wij als kader moeten zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn ingevuld. Met kader bedoel ik onze trainers van de beide prestatieteams, Alfred Sterrenberg voor het 1e team en Niels Woltman voor het 2e team. Daarnaast hebben we voor ons 3e (recreatie)team Harry Postema als trainer, die tevens leider is bij het 2e team. Allen zeer ervaren trainers, die een hart hebben voor het damesvoetbal. Samen met keepertrainer Robert Rozema en een medische staf bestaande uit een fysiotherapeut, een massagetherapeut en een sportmasseur hebben we een uitstekende staf voor de juiste begeleiding van de teams. Alfred heeft bij Muntendam als damestrainer zijn sporen verdiend en Niels kwam voor dit seizoen over van EKC. Als club zijn we erg blij met beide trainers die in het bezit zijn van de gewenste diploma’s. Dat zorgt toch voor wat extra bagage wat we bij de club gewoon heel erg belangrijk vinden. Je ziet het nog vaak gebeuren dat veel verenigingen voor hun damesteam niet de juiste trainer kunnen vinden. Ook binnen onze jeugdafdeling is de doelstelling dat alle selectieteams door gediplomeerde trainers getraind worden.“
Beleid
‘Eerst binnen Hunsingo en nu dus ook binnen de SJO Winsum wordt het dames/meisjesvoetbal meer en meer omarmd. Bestuurslid Evelien Buursink (zie een interview met haar van een aantal weken geleden) is bijvoorbeeld zeer enthousiast over het dames/meisjesvoetbal en heeft een voortrekkersrol binnen het bestuur van Hunsingo, waar zij als verantwoordelijke voor voetbaltechnische zaken de overige bestuursleden enthousiast maakt. Dat maakt het voor de rest van het kader eenvoudiger om een invulling te geven aan de ambities die er leven binnen de spelersgroep en de staf. Zo hebben we met de commissie voetbalzaken, waar ik als coördinator voor de damesteams deel van uit maak, iedere maand overleg. Want natuurlijk lopen wij ook tegen dingen aan die beter moeten en kunnen. We zien het dames/meisjesvoetbal als een belangrijke tak binnen straks een nieuwe fusievereniging vv Winsum en vandaar dat we het nu al serieus oppakken. Wanneer de fusie tussen Viboa en Hunsingo op 1 juni 2016 definitief een feit is (en daar twijfelt echt niemand binnen de beide verenigingen meer aan) dan is er ook voor het dames/meidenvoetbal een belangrijke rol weggelegd. We spelen met het 1e team nu nog in de tweede klasse en met het 2e team in de vierde klasse, maar dat is zeker niet ons einddoel. Samen met de trainers denk ik dat het bereiken van de 1e klasse voor het 1e team een reële doelstelling is. Het 2e team moet je dan ook een klasse hoger te laten voetballen, om aansluiting te houden met het niveau van het 1e team”.
Doorstroming.
''Iedereen die actief is in het damesvoetbal weet dat je over een ruime damesselectie moet beschikken om wekelijks de teams te kunnen laten voetballen. In verhouding werken veel dames in de zorg die ook in het weekend moeten werken, maar ook bijvoorbeeld zwangerschappen zorgen ervoor dat je over een ruime selectie moet beschikken. Dat is op dit moment bij ons met 46 dames voor 3 teams prima in orde. Iets wat ook geldt voor de doorstroming vanuit de jeugd. Dat is zeker iets wat wij als club heel erg belangrijk vinden. Niet voor niets heeft de SJO Winsum een Hoofd Jeugd Opleiding als betaalde kracht aangesteld in de persoon van Jouad Boufarra. We hopen daarmee dat de ontwikkeling van meisjes met bovengemiddeld voetbaltalent die begeleiding krijgen, die ze in staat stelt om op 15/16 jarige leeftijd te kunnen aansluiten bij het hoge niveau van het 1e damesteam.
Er zijn voldoende verenigingen waar ze graag speelsters van buiten de club ophalen maar niets doen aan het opleiden van hun eigen jeugd. Op langere termijn werkt dat niet. Het gaat erom dat je de prestatieteams binnen je verenigingen continu op een hoog niveau laat spelen en zorgt dat de speelsters een goede band met elkaar krijgen. Een hecht team is in mijn beleving de basis om goed te presteren. Het jaarlijks komen en gaan van speelsters, zoals in de stad Groningen veel gebeurd, is niet wat wij als club prefereren."
Uitstraling
Binnen de voetbalwereld is het dames/meisjesvoetbal nog steeds niet door iedereen geaccepteerd. Ik begrijp daar eerlijk gezegd niets van. Ik weet hoe het voetballen binnen onze damestak beleefd wordt en dat is prima. Het is een plezier om met zulke gedreven meiden te mogen werken. Toen we voor aanvang van het seizoen 2014-2015 aan een nieuw team moesten bouwen (8 selectiespeelsters verlieten om diverse redenen de club) werd het direct een project voor de komende drie seizoenen genoemd. Een project om te proberen, en met nadruk op proberen, de 1e klasse te bereiken. Juist op het moment dat het team uit elkaar viel, een hogere doelstelling neerzetten. Dat noem ik ambitie hebben en samen met Alfred ben ik van mening dat dit in Winsum mogelijk moet zijn. We zijn nu 1,5 jaar verder, er zijn grote stappen gezet en natuurlijk moet er nog het nodige gebeuren. Randzaken moeten nog beter ingevuld worden en de kwaliteit van de spelersgroep moet nog verder omhoog. We hopen met de binnenkort te presenteren nieuwe hoofdsponsor voor het dames/meisjesvoetbal de randzaken nog beter in te vullen. Door volgend seizoen vanuit de jeugd talenten te laten doorstromen naar de dames en talenten uit de regio in Winsum de kans te geven hun talenten verder in een prestatiegerichte omgeving naar een hoger niveau te tillen.
Dus als er binnen verenigingen rondom Winsum speelsters met ambitie zijn die het graag hogerop willen proberen en die er echt helemaal voor willen gaan, staat bij ons de deur open. Wij zorgen voor een optimaal (top)sportklimaat, de speelsters kunnen zich volledig focussen op hun passie, namelijk voetballen. Uiteraard met het plezier dat daarbij hoort.”
Toekomst
‘De fusie tussen Viboa en Hunsingo zit er zoals gezegd aan te komen. Dat gaat voor een belangrijke impuls zorgen. Daar ben ik echt van overtuigd en helemaal als het nieuwe sportcomplex er komt. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente komend voorjaar geen groen licht geeft voor de bouw. Maar ik benader het positief want met doemdenken bereik je niets. Wanneer je namelijk denkt dat iets niet lukt, kun je er beter mee stoppen. Dat vind ik trouwens ook waar het gaat over het teamproces. Als begeleiding praten we best veel met de speelsters. Over de thuissituatie, studie of kleine blessures bijvoorbeeld. Wij hebben binnen de club een prima medische staf en dan wordt er weleens geadviseerd om een training over te slaan. Maar sommige zijn zo fanatiek, die zien dat in al hun fanatisme niet zitten. Dan moet je als staf daar even over praten. Ook wat betreft wat je er als individuele speelster en als spelersgroep voor over hebt om te presteren. We zijn absoluut geen politieagenten, maar je mag ze er wel op wijzen dat waar alle randvoorwaarden goed geregeld zijn er ook een tegenprestatie mag worden verwacht. Gelukkig zien we dat binnen en buiten het team het sportklimaat naar een steeds hoger niveau getild wordt. Dat proces geeft de begeleiding rond het team weer nieuwe energie om samen met het team de volgende stappen te maken."