Dames in het amateurvoetbal, Marloes Buikema v.v.Zeester: De voetbalwereld is geen machowereld."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marloes Buikema is naast speelster van het damesteam van Zeester begeleidster van de mini-pupillen van de voetbalvereniging uit Zoutkamp. Daarnaast vervulde ze in 2014 en het begin van dit jaar nog een taak die haar met trots vervulde. Dat en nog veel meer waren de onderwerpen in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de in Zoutkamp geboren en getogen Marloes Buikema.
Marloes Buikema
Marloes, jij bent nog actief als speelster. Ben jij verder ook nog actief binnen Zeester: ‘Naast dat ik dus zelf op de vrijdagavond in de 7x7-competitie speel ben ik leidster bij de mini- pupillen waar mijn dochter in voetbalt.”
Wat is het grootste verschil tussen het voetballen van zeg maar twintig jaar geleden en nu: ‘De mentaliteit is nu anders. Toen ik nog in de jeugd en later bij de dames voetbalde moest alles daar voor wijken. Afzeggen hoorde daar niet bij. Tegenwoordig wordt er veel te snel en gemakkelijker afgezegd. Dat zorgt er echter wel voor dat je wel een team in de steek laat die wel graag wil voetballen.
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘ Dat vind ik allemaal wel een beetje meevallen.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk in de kinderopvang bij kids2b. “
Dat Zeester na anderhalf jaar zo groot, bijna 180 leden, zou zijn had jij wel/niet verwacht: ‘Ik wist wel dat er veel animo voor Zeester was, maar ik had niet verwacht dat we binnen anderhalf jaar in elke leeftijdsklasse een team zouden hebben.”
Alles rond het Nederlands Elftal wordt veel belangrijker gemaakt dan het daadwerkelijk is: ‘Ik kijk alleen de wedstrijden. De rest er omheen vind ik niet zo interessant omdat het vaak over dingen gaat die niks met voetballen te maken hebben. “
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Op zondagavond kijk ik wel naar Studio Sport, maar naar die praatprogramma's kijk ik niet. “
Wat zijn voor jou de drie hoogtepunten in jouw loopbaan als voetbalster bij Zeester: ‘Dat we met de dames 15 jaar geleden kampioen zijn geworden was een hoogtepunt. Een ander hoogtepunt het winnen van onze eigen damestoernooi. En mijn derde hoogtepunt, het kampioenschap in oktober met het 7 tegen 7 voetbal op de vrijdagavond. “
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: ‘Onvoldoende weet ik niet, maar wel minder. Men heeft steeds meer dingen naast het voetbal waardoor het voetballen er wel eens bij inschiet.”
Jouw jaar als Garnalenkoningin was: ‘Super. Ik had altijd gezegd als ze mij vragen zeg ik nee maar toen ik gevraagd werd hoefde ik er niet lang over na te denken. Ik vond het een hele eer om de Zoutkamper vissers te mogen vertegenwoordigen en om hun garnalen te promoten.”
Met welke Nederlandse trainer die in het in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Ron Jans dat lijkt me een hele gezellige en sympathieke man waar je erg mee kunt lachen.”
Wat betekent Kerst voor jou: ‘Gezellig samen zijn met familie.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: Bedankt voor dit interview. Vragen waren soms niet gemakkelijk maar leuk om te doen.”