Gerard ten Brink (SVZ):' Dirk Kuyt maakt Feyenoord kampioen."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Gerard ten Brink voetbalt voor de voetbalvereniging SVZ uit Zeijen. De middenvelder kwam een paar jaar geleden over van Achilles 1894, de club waar hij zijn jeugd doorbracht en nog steeds graag komt. Dat en nog veel meer, zoals zijn liefde voor Feyenoord, kwam aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de 23 jarige voetballer.
Profielfoto van Gerard ten Brink
Gerard jij voetbalt voor SVZ uit Zeijen. Daar begon jou voetballoopbaan echter niet: ‘Dat klopt. Ik heb mijn hele jeugd bij Achilles 1894 gevoetbald. Ik kom er nog steeds graag om een wedstrijdje te kijken en vanwege de mensen die er rondlopen. Echter laat de overgang van de A-junioren naar de senioren te wensen over. Dat was zo toen ik naar de senioren ging en het is in de jaren niks veranderd. Waar het eigenlijk op neer komt is: als je niet goed genoeg bent voor het 1e of 2e moet je het zelf maar uitzoeken. Ik wou niet stoppen met voetballen, maar ik was nog te ambitieus om in een derde elftal te gaan voetballen. Een andere club in Assen was voor mij geen optie, dus SVZ kwam precies op het goede moment.”
Na de promotie naar de vierde klasse behoorden jullie direct tot de kampioenskandidaten in de vierde klasse C. Was dat terecht of zeg jij, even rustig aan: ‘Als je zo overtuigend kampioen bent geworden hoort daar natuurlijk een verwachtingspatroon bij. We waren er al een paar keer dichtbij en ik weet zeker dat ons team eigenlijk vorig seizoen al 4e klasse waardig was, maar het mocht niet zo zijn. Om antwoord te geven op je vraag: als je kijkt naar onze uitslagen in de voorbereiding is het terecht dat mensen je als kampioenskandidaat zien. Maar je hebt natuurlijk te maken met andere teams, die ook gewoon goede resultaten neerzetten. Na de winter zullen we zien wie er met de prijzen vandoor gaan. Ik ben een type geen woorden maar daden, laat anderen maar zeggen dat wij kampioen moeten worden, ik denk dat een top 3 klassering reëel is.”
Zeijen is een klein dorpje onder de rook van Assen. Hoeveel hinder ondervindt SVZ van het groot aantal clubs dat in en rond Assen actief is: ‘In tegendeel, ik denk dat SVZ juist daarom is zoals het nu is. In de B-junioren zaten er een aantal jongens van SVZ bij ons in het team, vanwege het beperkt aantal spelers in de jeugd van SVZ. Dit was al in de tijd van onze oud-trainer Albert Noord het geval, en dit gebeurt nog steeds. Een goede zaak denk ik, omdat op de lange termijn die jongens toch weer terugkeren bij SVZ in plaats van dat ze er mee stoppen. Omdat ik Jarno Noord kende van Achilles ben ik bij SVZ terecht gekomen. Hij heeft er eigenlijk voor gezorgd dat SVZ weer op de kaart staat. Bijna alle niet Zeijenaren zijn hier terecht gekomen dankzij hem.”
Jullie waren als SVZ in het begin van het seizoen betrokken bij, gedoe’ met Bellingwolde wat jullie drie punten heeft gekost. Wat heeft dat op jullie als spelers voor impact gehad: ‘Onze reactie was gewoon totaal verkeerd. Dat beseffen wij ons heel goed, en wij balen er flink van. We hebben het trouwens na de wedstrijd mede dankzij Mooi Wark goed opgelost en samen een biertje gedronken. Zo hoort het ook vind ik. Het is een cliché, maar ik denk wel dat we er van geleerd hebben. In het heetst van de strijd gebeurt er natuurlijk veel op een veld en ik denk dat wij daar de laatste tijd goed mee om gaan.”
Men vraagt zich soms hardop af of de voetbalwereld na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen wel wat geleerd heeft. Wat is jouw mening hierover: ‘Lastig, onze grensrechter is een paar jaar geleden gestopt met vlaggen omdat een incident in het verleden hem nog te veel achtervolgde. Dat mag nooit de bedoeling zijn, hoe hoog je ook voetbalt (of vrijwilliger bent) het moet altijd leuk blijven. In het veld moet je er alles aan doen om te winnen, maar je moet wel je grenzen kennen, ik denk persoonlijk dat je altijd gekken zult blijven houden die zich niet kunnen beheersen.”
Wat doet Gerard ten Brink in het dagelijks leven: ‘Ik heb in november de opleiding Filiaalmanager Detailhandel (mbo niv. 4) afgerond. Ik werk 20 uur in de week als verkoopmedewerker bij Albert Heijn en ben op zoek naar iets om dat met deze baan te combineren. Verder ben ik in het weekend af en toe bij Achilles, om bij de jeugd te kijken en wat biertjes te drinken met mijn kameraden. Ook ga ik graag naar Feyenoord, wanneer we zelf niet hoeven te voetballen of als Feyenoord op zaterdag of doordeweeks speelt.”
Jou ‘held’ Jordy Clasie kan nog niet overtuigen bij Southampton. Had jij dat verwacht: ‘Hij kwam binnen met een blessure, dat is niet lekker, helemaal niet bij een club in een fysiek sterkere competitie. Hij begon dus eigenlijk met een flinke achterstand, maar langzamerhand heeft hij het vertrouwen van Koeman weer terug gewonnen. De resultaten van Southampton vallen, vergeleken met vorig seizoen, ook wat tegen maar Jordy Clasie is een goede voetballer, ik ben benieuwd of hij het in een andere omgeving ook kan laten zien, hij had het er zichtbaar moeilijk mee om Feyenoord te verlaten.”
Jullie trainer, Germain Beck, heeft als amateurvoetballer op hoog niveau gespeeld. Waar merk je dat in zijn trainingen aan: ‘Ik denk vooral aan de manier waarop oefeningen worden gedaan. Iedereen kan een training bedenken, maar je moet ook in staat zijn nuttige aanwijzingen te geven wanneer iets niet goed gaat. Ik vind dat Germain en Roan (assistent) dat gedeelte van training geven goed beheersen. Ze zijn sterk in het persoonlijke aanwijzingen geven waarvan je denkt: hier heb ik wat aan. “
Waarom wordt Feyenoord kampioen Gerard: ‘Dirk Kuyt.”
Wat heeft de Drentse band Mooi Wark met SVZ en andersom: ‘Een bandlid van Mooi Wark woont in Zeijen, zo is het balletje een beetje gaan rollen. Ze komen minimaal 1 keer per seizoen bij ons kijken (lees: bier drinken) en een paar nummers zingen. Altijd heel gezellig! Ook dit regelt Jarno die eigenlijk bijna alles behalve in het veld, dat doet Merijn Alting.
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Ik kijk ze allebei eigenlijk wel. Maar mijn voorkeur gaat uit naar VI. Vooral omdat er bij Studio Voetbal zelden iemand iets zinnigs zegt, Jan Mulder spant de kroon. Niet dat het niveau bij VI altijd zo hoog is, maar ik vind het leuker om naar te kijken. We zijn er met SVZ recent nog geweest. Johan Derksen was verbaasd toen wij via onze mobieltjes op de foto wilden: 'Hebben ze in Zeijen ook al mobieltjes?'
FC Groningen is op dit moment prima op dreef in de eredivisie. Het werk van Erwin van der Looi en Dick Lukkien of de zwakte van de eredivisie: ‘Vooral de kracht van de Euroborg en de supporters denk ik. Na Feyenoord zijn ze de best presterende thuisploeg. De enige uitwedstrijd die ze hebben weten te winnen is bij de hekkensluiter de Graafschap, dat zegt alles denk ik. Ik heb ze dit seizoen een keer een hele wedstrijd gezien, thuis tegen Twente voor de beker. Ik vond Twente toen beter.
Louis van Gaal maakt het seizoen wel/niet af bij Manchester United: ‘Ik denk het wel, Manchester United staat niet bekend als een club die uit emotie snel een trainer wegdoet. Maar dat het beter moet is duidelijk, hij heeft flink mogen investeren de afgelopen jaren, maar het is er nauwelijks beter op geworden. Medelijden met hem heb ik niet trouwens, ten eerste omdat hij er flink geld mee verdient, en ten tweede omdat ik hem niet mag.”
Binnen nu en drie jaar speelt SVZ …: ‘Moeilijk te voorspellen. Als je deze groep nog drie jaar bij elkaar hebt moet je zeker een keer gepromoveerd zijn en dus derde klasse spelen. Dat niveau kunnen we aan. Maar elk jaar gaan er wel jongens weg en komen er jongens bij. Er valt eigenlijk dus geen zinnig woord over te zeggen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel graag vertellen: ‘Vorig jaar op de kar door het dorp, vond ik prachtig om mee te maken. Als je zag hoeveel mensen er naar buiten kwamen en trots op ons waren, mooi om te zien.”