Pieter Oosterhuis: ' v.v. Kloosterburen is een mooi podium om als hoofdtrainer te beginnen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Pieter Oosterhuis is met ingang van het seizoen 2016-2017 de nieuwe hoofdtrainer van de voetbalvereniging Kloosterburen. Voor Puurvoetbalonline was dat een reden om de jonge trainer een aantal vragen en stellingen voor te leggen.

 image 2015 12 12
   Op de foto voorzitter Ron Bolt (L) met Pieter Oosterhuis.
 Pieter, kun je in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière: ‘Ik ben met voetballen begonnen op mijn vijfde jaar bij vv Omlandia, de club waar ik tot vorig jaar actief ben geweest. Mijn hoogtepunten beleefde ik als keeper in het eerste elftal. Een zware schouderblessure dwong mij echter te stoppen als keeper. Het afgelopen seizoen heb ik gespeeld bij sv Walchsee, een club uit Oostenrijk waar ik momenteel nog woonachtig ben. “
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben werkzaam als huismeester op terrassencamping sud-see hier in het Oostenrijkse. Woon sinds onze emigratie anderhalf jaar geleden samen met Laura Reitsma en tussen deze twee tijdrovende bezigheden geniet ik vooral van alles wat het leven bied.”
Kloosterburen wordt je eerste club als hoofdtrainer. Wat weet je van Kloosterburen en wat deed je besluiten om te solliciteren: ‘Via mijn schoonfamilie kwam ik voor de eerste keer op sportpark Westerklooster. Het gevoel wat een kleine vereniging als Kloosterburen uitstraalt kwam bij mij fijn binnen. Ik moet een goed gevoel hebben en mij ergens op mijn plek voelen om optimaal te presteren. Als trainer speelde ik al een tijd met het idee een volgende stap te maken. Op het moment dat Kloosterburen zijn vacature had uitgeschreven hoefde ik dan ook niet lang na te denken.”
Jij zou als trainer niet bij iedere club als hoofdtrainer aan de slag gaan omdat: ‘Het succes van een club wordt vaak gelinkt aan de prestaties van een eerste elftal. Echter is er veel meer. Het eerste elftal is een boegbeeld maar waar zou een eerste elftal zijn zonder een goede jeugdafdeling, een goed bestuur en het allerbelangrijkste alle vrijwilligers? De organisatie moet verenigingsbreed goed voor elkaar zijn, zo niet dan wil ik er geen trainer zijn.”
Kloosterburen is een vereniging waar het randgebeuren, lees Carnaval, niet onbelangrijk is. Hoe kijk jij aan tegen een keer trainen als er wagens voor de optocht gebouwd moeten worden: ‘ Het bouwen gebeurd veelal in de periode dat voetbal zijn winterstop beleefd. Mocht het toch een keer anders zijn, dan bouw ik wel mee zodat een volgende training iedereen weer aanwezig kan zijn.”
Wat voor type trainer is Pieter Oosterhuis: ‘Een trainer die graag tussen de groep staat en alleen op bepaalde momenten er eens boven zal staan. Groepsbelang boven individueel belang, meedenkend met ieder individu en ervan overtuigd zijn dat prestatie en plezier van elkaar afhankelijk zijn en daarin een goede combi moeten vormen.”
Veel van jouw collega’s vinden de ‘houdbaarheidsdatum’ van een trainer drie seizoenen. Onzin of: ‘Iedere trainer heeft zijn oogappeltjes wat betreft tactiek, speelstijl enzovoort. De kans dat je na drie jaar in herhaling gaat vallen is zeker aanwezig. Het zou ook te eigen kunnen worden allemaal waardoor de scherpte er ongemerkt vanaf gaat. Ik zeg niet dat het ondenkbaar is om ergens langer dan drie jaar actief te zijn als trainer. Wel is het belangrijk kritisch te kijken naar hoeveel je elkaar nog kunt brengen na bijvoorbeeld drie jaar.”
Als een trainer vindt je het persoonlijk contact met je spelers erg belangrijk: ‘Dat is een voorwaarde om een goede band te creëren, elkaar te begrijpen en elkaar te waarderen. Blijf je afstandelijk dan zal dat op termijn absoluut niet fijn werken. Daar komt bij dat het toch leuk is om elkaar te leren kennen.”
Waarom wordt Ajax dit seizoen landskampioen Pieter: ‘Omdat het voor FC Groningen nog te vroeg is en ze profiteren van het feit dat PSV zich op meer dan alleen de competitie moet richten. Feyenoord krijgt ook nog een periode waar het allemaal niet meer precies goed valt en de rest zal geen rol van betekenis spelen om het kampioenschap. “
Rene van der Gijp zei ooit een keer, en een collega van jou herhaalde dat een keer tegen mij, een trainer is minder belangrijk dan hij denkt. Hoe kijk jij tegen deze uitspraak aan: ‘Iedere trainer is anders, ik kan stront niet in goud veranderen en een trainer die wel die illusie heeft zal van een koude kermis thuiskomen. Van een team is de trainer een onderdeel van, iedere speler voegt iets toe aan het team en dit is voor een trainer niet anders. Als trainer ben je eindverantwoordelijke en daarom is het fijn dat je hierin zelfstandig beslissingen kunt nemen. Dus meer of minder belangrijk is niet van toepassing, de trainer is even belangrijk als zijn beschikbare materiaal.”
Een spelsysteem mag nooit heilig zijn : ‘Je moet de sterke punten van je team benutten en een systeem hieraan aanpassen. Heb je geen snelle buitenspelers dan hoef je geen 4-3-3 systeem te gaan spelen bijvoorbeeld.”
Bij welke trainer uit het betaald voetbal zou jij wel een keer een week stage willen lopen: ‘Louis van Gaal, ik zou graag eens willen weten hoe hij echt denkt. Volgens mij heeft Van Gaal ons allemaal voor de gek met al zijn eigenaardigheden.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag kwijt: ‘Ik ben blij met het platform wat Kloosterburen mij bied om mijn eerste klus als hoofdtrainer aan te gaan. Ik kijk uit naar het komende seizoen en hoop dat de spelersgroep zoals hij nu bestaat intact blijft. “