Theo Staal (SV Bedum): ' Het vak van keepertrainer is te mooi om er niet van te genieten."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ruim tien seizoenen was Theo Staal keepertrainer van de 1e en 2e selectie en de A-junioren van eerst CVVB en later SV Bedum. Dit seizoen is de oud-doelman de drijvende kracht binnen de jeugdopleiding waar het gaat om het opleiden van jeugdige keeperstalenten binnen SV Bedum.

Theo Staal
Eigen carrière

De nu 46 jarige Theo Staal begon zijn voetballoopbaan in Groningen waar Amicitia VMC zijn eerste club was. ,,Amicitia VMC was een mooie club maar we kwamen er al snel achter dat als je iets wilde bereiken je naar een andere club moest. Bij Amicitia was men namelijk niet echt ambitieus. Ik ging daarom naar Be Quick waar ik in alle jeugdteams t/m de A-junioren heb gespeeld. Toen we, rond mijn twintigste naar Bedum verhuisden stond al snel v.v. Bedum op de stoep of ik daar wilde komen keepen. Maar in Bedum had je twee verenigingen en een paar dagen later kwam CVVB bij de deur met dezelfde vraag. Maar ik had mijn woord al aan Bedum gegeven en moest dus nee zeggen tegen CVVB. Bij Bedum werd ik de opvolger van doelman Rob Panneman die op zijn beurt de opvolger was van Egbert Darwinkel. In totaal heb ik ruim tien seizoenen in het eerste elftal van Bedum gekeept. Toen ik kwam was Hans Robben trainer van v.v. Bedum.
Keepertrainer
‘Nadat ik was gestopt als doelman werd ik benaderd door GVAV Rapiditas of ik daar de keepers wilde trainen. Paul Raveneau, die nu hoofd opleidingen bij FC Groningen is was toen trainer en later werd dat Freddy Straating. Toen ik nog maar net was begonnen bij GVAV Rapiditas werd ik benaderd door CVVB voor dezelfde functie. Ik heb toen beide clubs nog een tijdje samen gedaan maar dat was in combinatie met mijn werk bij ODN( Olie Distributie Noord ) niet te doen. Daarop heb ik besloten om afscheid te nemen van GVAV Rapiditas.”
Plezier
Wat ik voor type keepertrainer ben is een goede vraag. Ik train graag wedstrijdgericht. Wat overigens niet wil zeggen dat het technisch verhaal van vangen, uitwerpen, trappen, stompen, niet aan de orde komt. Alle facetten van het keepersvak passeren zeker de revue. Ik weet dat mijn trainingen misschien wel wat afwijken van collega’s maar dat geeft niet. Ik vind puur op techniek bezig zijn prachtig maar ze moeten ook tot het gaatje kunnen en willen gaan. Maar wat ik vooral wil zien is dat we er allemaal plezier aan beleven. Niet alleen de keepers maar ook wij als trainers. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben zeker in voor een dolletje. Ik heb bijvoorbeeld nu ik voetbalschoenen die niet helemaal zwart zijn en dan worden er naar mij de nodige grappen gemaakt. Daar geniet ik oprecht van.”
Trainingsfaciliteiten.
‘Sinds we in Bedum kunstgras hebben kunnen we bijna altijd trainen. Alleen met sneeuw en opdooi mag je namelijk niet op kunstgras. Ik train overigens liever op natuurgras maar daar denken niet alle keepers precies eender over. Dat komt denk ik ook waar je mee opgegroeid bent. In mijn periode als doelman had je geen kunstgrasvelden en moet je nu eens kijken. De jeugd van tegenwoordig speelt, zeker in de hogere competities, bijna alleen maar op kunstgras. Verder is bij SV Bedum het materiaal prima verzorgd. We hebben als keepers onze eigen ballen en trainingsmaterialen. Je hoort weleens verhalen van hoe dat bij andere verenigingen geregeld is. Ik druk mij nog zacht uit wanneer ik zeg dat dit in veel gevallen onvoldoende is. Sterker nog, er zijn veel verenigingen waar op het gebied van keepertrainingen niets gebeurt. En dat terwijl het keepersvak een essentieel onderdeel is om een wedstrijd uiteindelijk te winnen. Dat er verenigingen zijn die dat niet begrijpen vind ik onbegrijpelijk.”
Keeperschool
‘Ik snap je vraag of ik daar nooit over gedacht heb. In mijn periode als keepertrainer bij CVVB en later SV Bedum was ik daar druk mee. Verder kreeg ik problemen met mijn gezondheid want acht jaar geleden werd er bij mij reuma geconstateerd. Verder ben ik in januari geopereerd aan mijn rechterschouder en straks in januari volgt mijn linkerschouder. Dat betekent dat bovenhands gooien niet meer gaat maar onderhands wel. En ook schieten gaat nog prima al ben ik daar wel wat voorzichtiger mee geworden. Ik was natuurlijk senioren of bijna senioren gewend en dat is nu anders. Dan denk ik echt weleens of de schoten die ik in mijn enthousiasme verstuur niet te hard zijn. Maar wanneer ik dan zie hoe er door de keepers en keepsters op gereageerd wordt dan is dat geweldig. Ze geven namelijk geen krimp.”
De ‘Beer van Bedum”
Dat zal er ongetwijfeld weleens gezegd zijn. Ik ben namelijk iemand die altijd wil winnen. Dat zag je zoals vanavond ook bij de training met de doelman van de A1, Jos Broekmans. Die pakt ballen, dat was echt bizar. Als trainer geniet ik daar enorm van maar de sportman in mij zegt dat ik hem wil verslaan in een afwerkvorm. Die strijd is zo geweldig mooi, dat moet je zien om te weten wat ik bedoel. Jos ken ik al vanaf de F-junioren omdat hij even oud is als mijn zoon Tim. We weten allemaal dat hij geweldig kan keepen maar wat nog veel mooier is, hij zorgt dat de andere keepers ook beter worden. Die trekken zich aan hem op en daar help ik ze een beetje bij door ze te prikkelen door ze ook te leren dat ze een ‘beest ‘ in de goal moeten zijn. Ze hoeven niet iemand moedwillig een beuk te verkopen maar ze moeten wel laten zien dat ze er zijn. Dat was ook mijn stijl. Ik weet nog goed dat toen ik net bij CVVB begon ik een keer meedeed in een partijspel. Bij een eerste voorzet werd ik even ‘uitgetest’. Bij een volgende actie was het andersom. Toen deelde ik even een ‘koekie’ uit. Vervolgens keken we elkaar even aan en was het klaar. Dat probeer ik ook mijn keepers te leren. Incasseren prima maar uitdelen als het moet. Dat is bijvoorbeeld iets wat ik in de eredivisie bijna niet meer zie. Stuk voor stuk zijn het ‘watjes’ waar het gaat hoe ze hun territorium, wat het strafschopgebied is, verdedigen. Dat heb ik nu ook nu het qua gezondheid  allemaal wat minder wordt. Niet denken aan  wat je niet meer kunt. Maar juist kijken wat je wel kunt omdat het vak, want zo zie ik dat echt, van keepertrainer te mooi is om er niet van te genieten.”