Glenn Pinas : 'Alle verenigingen hebben soms een Wake up call nodig

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Glenn Pinas trof ik enkele maanden geleden bij het duel tussen de C-jeugd van GVAV Rapiditas en Achilles 1894 uit Assen. Enkele uren later spraken we nogmaals over dat duel maar kwamen er ook allerlei andere onderwerpen aan de orde. We besloten daarom een afspraak voor een vervolggesprek te maken. Dat zorgde die er voor zorgde dat Puurvoetbalonline op de koffie ging bij de oud-basketbalcoach van o.a. het Nederlands team en Donar.


Glenn Pinas

Begroeting

Na de begroeting in Hoogkerk had Glenn Pinas direct een leuke binnenkomer met de opmerking dat we, en dus ook binnen de voetbalwereld, eigenlijk luie mensen zijn. ‘We apen alles na. Daarbij neem ik vaak Barcelona als voorbeeld. Daar lopen middenvelders rond die niet boven de 170 centimeter uitkomen. Die spelen een positiespel van hoog niveau en dus gaat iedereen op zoek naar middenvelders van dezelfde lengte. Want zoals het bij Barcelona werkt moet het, dat denkt men althans, ook elders werken. Dat is echter een misvatting. Dat heeft met talent te maken en niets met lengte. Dat verhaal zie je ook terug als het gaat over verdedigers. Tegenwoordig moet een verdediger een prima inspeelpass hebben, over het nodige loopvermogen beschikken maar wordt er bijna geen aandacht besteed aan datgene wat zijn primaire taak is, het verdedigen. Want laten we eerlijk zijn, types als Jaap Stam of Ron Vlaar zie je in Nederland niet meer. ”
Keuken kijken
Jonge trainers mogen fouten maken. Sterker nog, die moeten fouten maken. Daar leren ze namelijk van. Misschien zeg ik nu wel iets heel raars. Over een paar dagen word ik 64 jaar en ben al een paar jaar niet meer actief als basketbalcoach. Maar nu ben ik pas de coach die ik jaren geleden had moeten zijn. In mijn actieve periode als trainer/coach verzamelde ik net als ieder ander veel informatie maar deelde eigenlijk niets. Je was alleen maar met je eigen team bezig en verder keek je niet. Dat zou ik de jonge trainers van nu willen meegeven. Ga bij andere sporten in de keuken kijken. Ga ‘sparren’ met een basketbalcoach of iemand die in bijvoorbeeld in het korfbal actief is. Binnen al deze sporten zijn wel raakvlakken met het voetbal te bedenken. Als je daar voor open staat, en er zijn voldoende trainers die dat zijn, wordt je kennis alleen maar groter. Zo sprak ik later in mijn periode als trainer vaak met Jan van Dijk toen hij trainer van FC Groningen was. En met Wim Rijsbergen, Joop Gall en Ron Jans. Dan bekeek je trainingen van elkaar omdat je je als trainer graag wilde ontwikkelen. Wat je verder ook niet moet vergeten als trainer is hoe je met verschillende leeftijdsgroepen omgaat. Spelers die in de pubertijd zitten bijvoorbeeld. Dat vergt een bepaalde aanpak. Je leert nu eenmaal niet alles uit boekjes. Verder is het voetballen een traditionele sport waar veranderingen maar mondjesmaat gebeuren.”
Eigen club.
‘Tegenwoordig wordt er al op hele jonge leeftijd gescout. Dat is iets waar ik mijn vraagtekens bij zet. Ik zou talentvolle jeugdspelers liever tot hun 14e of 15e jaar bij hun eigen club zien spelen. Er kan ‘onderweg’ zoveel gebeuren. Wat dat betreft zijn BVO’ doodsbenauwd dat ze iets missen. Maar ik denk dan, laat de talentvolle spelers daar spelen waar ze zich nog beter kunnen ontplooien en ga als BVO’s nog meer bij verenigingen op bezoek. Ik neem FC Groningen als voorbeeld. Dat heeft met veel amateurclubs een convenant afgesloten en misschien is daarbinnen wel iets in die richting mogelijk. Verder kan ik wel met je mening meegaan dat je als scout verder moet kijken dan je neus lang is. Als scout zou je ook eens trainingen kunnen bezoeken maar ik weet eerlijk gezegd niet of dat veel gebeurt.”
Theorie
‘Wat je als trainer die actief is in het jeugdvoetbal verder ook niet moet vergeten hoe je met verschillende leeftijdsgroepen omgaat. Spelers die in de pubertijd zitten bijvoorbeeld. Dat vergt een bepaalde aanpak wat je niet uit boekjes kunt halen. Daarom is het jammer dat jeugdtrainers soms wel heel erg aan de jonge kant zijn. Ik weet, soms kan dat niet anders omdat er geen ander kader is maar daar zit een gevaar in. Het gaat namelijk niet alleen om de ontwikkeling als voetballer maar ook als individu. Nu wordt er, doordat alles uit de boeken wordt gehaald, wel heel erg theoretisch gedacht. Wat dat betreft had Henk ten Cate een punt. Die hekelde in een interview met VI de wijze waarop de jeugd tegenwoordig getraind wordt. En Ten Cate vind dat er vaak verkeerd getraind wordt. Hij had trainingen gezien waarbij alles werd voorgezegd en het plezier ontbrak. Maar in dezelfde VI stond een interview met Wouter Frencken die wetenschap koppelde aan het opleiden van voetballers. Twee interessante interviews, een met een praktijkman, Henk ten Cate, en een met een sportwetenschapper. Maar mooi om te lezen was dat beide interviews als grootste raakvlak hadden, dat er niet of onvoldoende getraind wordt in Nederland.”
Wake up call.
‘Mijn zoon Cass voetbalt bij GVAV Rapiditas. Daar beleefde men deze zomer een ware uittocht aan spelers. Dat was gewoon niet normaal wat daar gebeurde maar wat iedereen wel de ogen deed opengaan. GVAV Rapiditas was namelijk ingeslapen. Men had een prachtige jeugdafdeling opgebouwd maar daar bleef men een beetje op teren. Er was de laatste tijd niet echt een visie meer wat er voor zorgde dat spelers en ook trainers wegliepen. Binnen GVAV Rapiditas heeft zich een commissie gevormd, bestaande uit Ruud Kuipers, Raoul Postema en Henk ter Arkel, die zich gaan inzetten om de jeugdafdeling weer op het juiste spoor te zetten. Ik ben door deze commissie benaderd om ook wat te gaan doen op het gebied van het begeleiden van trainers/leiders. Ik kom natuurlijk niet uit de voetbalwereld maar op het gebied van het coachen van personen dicht ik mij wel enige ervaring toe. Wat de leegloop vanuit GVAV Rapiditas betreft mag je dat rustig een ‘Wake up call’ noemen. Net op tijd wakker worden voordat het helemaal fout gaat. Iets wat je bij meer verenigingen ziet. Dat gaat dan in de trend van, het gaat toch goed waarom zullen we het anders doen. En daar zit nu juist het grote gevaar in en wat ik eerder al vertelde. Als je niet verder kijkt dan je neus lang is en je laat jeugdtrainers maar aanmodderen, gaat het vanzelf een keer fout. Ik kom bij redelijk wat verenigingen en zie dingen die jij maar ook een Henk ten Cate in zijn interview met VI aangeeft. Vaak staan de neuzen binnen een vereniging niet dezelfde kant op. Daar bedoel ik niet mee dat iedereen maar ijverig ja moet knikken. In tegendeel zelfs. Maar als club moet je wel een visie uitstralen en waar je kader achterstaat. Is dat niet het geval dan ben je als vereniging reddeloos verloren.”

 

 

 

..

\

..