Jan Bos(Noordpool UFC): 'In een dorp als Uithuizen hoort eigenlijk een stabiele derdeklasser te voetballen ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jan Bos hoopt dat hij over een aantal jaren samen met zijn vader Henk naar zijn drie zoons, Rick, Arjen en Joran staat te kijken wanneer ze gedrieën voor de hoofdmacht van Noordpool UFC uitkomen. Dat was een van de onderwerpen die aan de orde kwam in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de voetballer die als spits zestien seizoenen voor het eerste elftal van Noordpool uitkwam.
image 2015 12 09
Jan, jij hebt hoeveel seizoenen in het eerste elftal van Noordpool gespeeld: ‘Ik debuteerde in het 1e elftal van Noordpool op mijn 17e en ben gestopt op mijn 36e. Ik heb een paar seizoenen gemist vanwege blessureleed maar heb toch nog zestien seizoenen in het eerste elftal gespeeld.”
Is Noordpool ook de club waar jij altijd voor hebt gespeeld: ‘ Ja, ik ben Noordpool altijd trouw gebleven een andere club was voor mij geen optie.”
Als ik zeg, Noordpool is een ‘sleeping giant’:  Of Noordpool  een slapende reus is weet ik niet maar dat in een dorp als Uithuizen op z'n minst een stabiele 3e  klasser zou moeten voetballen lijkt me geen luchtkasteel!”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven werk ik als zzp er in de bouw. Mijn vak is spackspuiter en de afgelopen jaren zijn we druk bezig met het herstellen van aardbevingsschades.”
Jouw zoon Rick speelt in het eerste elftal van Noordpool. Als je hem zou moeten omschrijven: ‘Rick, mijn oudste zoon, voetbalt nu in het 1e elftal en is in mijn ogen een veel begaafdere voetballer dan ik ooit geweest ben. Technisch is hij veel beter en heeft veel meer inzicht!”
Jouw vader Henk was iemand die een aardig balletje kon trappen. Wat heb jij van hem geërfd als voetballer: ‘Mijn vader als speler van het eerste elftal kan ik me niet zo goed herinneren. Maar ik denk dat snelheid wel iets is wat we allebei hadden. En natuurlijk de juiste instelling!”
Als Noordpool deze groep bij elkaar kan houden dan: ‘Als we deze groep bij elkaar kunnen houden ben ik er van overtuigd dat we nog mooie dingen gaan zien op ons sportpark! Deze jongens kunnen allemaal nog veel beter worden dan ze al zijn en kunnen nog wel 10 jaar met elkaar vooruit!”
Deze week was er weer een inval in Zurich en werden er weer wat FIFA-bobo’s opgepakt. Wordt het geen tijd voor een totale schoonmaak: ‘Een grote schoonmaak bij de FIFA lijkt me zeer wenselijk. De hamvraag blijft dan echter ,  wie gaat deze actie uitvoeren . Als dit moet worden gedaan door mensen die zelf al jaren als bobo in de voetballerij werken, zie ik het er niet van komen! Teveel financiële belangen !”
Het complex in Noordpool wordt geprezen door o.a. het kunstgrasveld. Waar gaat jouw voorkeur naar uit. Natuurgras of kunstgras:  ‘Als ik naar wedstrijden in de Premier League kijk denk ik dat er niks mooiers bestaat dan voetballen op gewoon gras !" Als ik bij Rood Zwart Baflo sta te kijken in deze tijd van het jaar dank ik god op m'n blote knietjes dat we kunstgras hebben!”
Steeds vaker wordt gezegd, het niveau van het amateurvoetbal in onze regio daalt. Deel jij die mening: ‘Ik denk inderdaad dat het niveau van het amateur voetbal in deze tijd niet meer is wat het geweest is. Waaraan dit ligt weet ik eigenlijk niet maar ik ben wel hoopvol dat deze tendens zich niet al te lang meer doorzet.”
Velen vinden dat het in de Euroborg wel wat sprankelender mag. Ben je het daar mee eens: , Ik ben  voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de Euroborg geweest toen FC Groningen tegen ADO Den Haag speelde . Was geen pretje ondanks de drie punten! Het grote probleem is dat resultaatgericht voetbal wordt verward met angstig, voorzichtig en laf voetbal. Als professioneel voetbal niet wordt gespeeld om het publiek te vermaken verliest het mijns inziens elk bestaansrecht!”
Met Jur Smit komt er volgend seizoen een ervaren trainer naar Uithuizen. Dat is wel/niet een prima zet van het nieuwe bestuur van Noordpool geweest: ‘Jur Smit is volgens mij een man met veel verstand van voetbal en een echte liefhebber. Dan kan het alleen nog maar mis gaan als hij het niet weet over te brengen op die jonge gastjes! Ik ben er echter van overtuigd dat hier geen sprake van zal zijn.”
Jouw vader Henk is een van de initiatiefnemers van het Walking Football in Uithuizen. Heb jij gezegd van, doe even normaal pa of denk je mooi dat ze het doen: ‘Mijn vader heeft zich inderdaad sterk gemaakt voor het realiseren van Walking Football bij onze club en heeft het ook voor elkaar gekregen zoals hij dat eigenlijk altijd doet! Het is een prachtig initiatief maar dit neemt niet weg dat ik hierover natuurlijk al de nodige flauwe grappen heb gemaakt! De woorden ambulance, rollator en brancard komen regelmatig voorbij!”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel even kwijt: ‘Als laatste wil ik nog kwijt dat ik hoop dat over vijf jaar mijn drie zoons, Rick, Arjen en Joran, in het 1e elftal van onze mooie club spelen en dat mijn vader dan nog naast mij langs de lijn staat!”