Timon van der Helm (v.v. OKVC): 'Ik ga voor mijn eerste ster op voetbalnoord."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Timon van der Helm scoorde dit seizoen tot nu toe vijf keer voor OKVC. Voor de sinds 2012 in Niezijl woonachtige Timon zijn dat vijf goals die goud waard zijn. Over het hoe en waarom gaat het in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de in Warffum geboren voetballer.

image 2015 12 08
Timon, jij voetbalt voor OKVC uit Oldehove. Daar is jouw loopbaan echter niet begonnen: ‘Dat klopt inderdaad. Mijn hele jeugd heb ik in Warffum bij mijn ouders gewoond. Daar heb ik bij de plaatselijke voetbalvereniging v.v. Warffum tot en met de B junioren gevoetbald. Daarna heb ik nog 2 jaar bij de A1 van Viboa gevoetbald omdat Warffum geen Á junioren had. Toen ik door mocht naar de senioren ben ik terug naar Warffum gegaan. In 2012 hebben Kelly en ik een huis gekocht in Niezijl. Al snel had ik mijn oud-trainer van Viboa; Jur Smit, die toen trainer was van OKVC, aan de lijn. Jur vroeg of ik een keer wilde meetrainen. Van het een kwam het ander en niet veel later was mijn overschrijving rond.”
Jullie nemen op dit moment een middenmootpositie in met OKVC. Waarom mogen we zeker na de winterstop nog het nodige van jullie verwachten: ‘Wij zijn als team nog maar een paar keer compleet geweest. Een aantal spelers waren/zijn geblesseerd. Een aantal spelers moet ook weleens op zaterdag werken. Wanneer wij als team compleet zijn kunnen we de elke tegenstander in de competitie erg moeilijk maken.”
Timon jij bent een tijd uit de running geweest door de zo gevreesde ziekte. Maar je bent nu weer helemaal hersteld: ‘Vorig jaar op 22 oktober werd er kanker bij mij geconstateerd. Daarna volgden chemotherapie behandelingen. Drie keer 21 dagen waarvan drie keer 8 dagen in het ziekenhuis. Door middel van veel steun van Kelly, familie en vrienden viel de behandeling uiteindelijk aardig mee. Ook heb ik meegedaan met een paar studies voor onderzoek naar kanker. Een daarvan was het sporten tijdens de chemokuren. Drie dagen in de week cardio en krachttraining. Puur om het lichaam steeds maar weer in conditie te houden. Dat is erg goed bevallen want vier weken na de laatste chemo stond ik alweer op het veld. Wel kan ik merken dat ik met voetbal nog niet op 100% zit maar op ongeveer 95%. Die laatste 5% is nog behoorlijk lastig terug te krijgen maar ik ben blij dat ik nog zo op het veld sta!”
In het Europa League-toernooi zijn de prestaties van FC Groningen niet best. Had jij dat verwacht: ‘Ik had niet verwacht dat Groningen 1e of 2e in de poule zou worden maar ik had toch echt wel meer verwacht. Groningen is in de eredivisie vaak sterk tegen de sterkere tegenstanders. Maar aan de andere kant tekent het wel het niveau van waar de eredivisie zich de laatste jaren bevindt.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven ben ik monteur aan beveiligingsinstallaties. Je moet dan denken aan brandmelding, inbraak, camera en toegangscontrolesystemen. Een erg leuke baan!”
PSV overwintert in de Champions League omdat: ‘Ik denk dat PSV gaat overwinteren omdat ze op de momenten dat het echt moet een aardige pot voetbal op de mat kunnen leggen. Daarnaast moet United ook nog maar eens zien te winnen van Wolfsburg.”
Naast het voetballen heb je nog een mooie hobby. Kun je daar iets meer over vertellen: ‘Ik  heb twee mooie hobby's; Kelly en mijn hobby als DJ. Inmiddels heb ik samen met Kelly een huis gekocht in Niezijl en we zijn ruim zeven jaar gelukkig samen. Als DJ ben ik veel in het nachtleven in en om Groningen te vinden.”
Over vijf jaar speelt OKVC in de: ‘Over 5 jaar speelt OKVC hopelijk in de vierde klasse maar iedereen weet wel hoe lastig het is om te promoveren uit de 5e klasse.”
Michel Platini mag nooit meer in de voetbalwereld terugkeren: ‘Het is allemaal één grote poppenkast bij de voetbalbonden. Ik ben bang dat er de komende tijd nog heel van dit soort zaken aan het licht gaan komen. Maar helaas gebeurt dit eigenlijk overal waar veel geld in omloop is.”
Na ‘Parijs’ wordt het nooit meer hetzelfde in de voetbalstadions: ‘Ik denk dat het wel een beetje meevalt. Het is natuurlijk wel zorgelijk maar kijk naar 9/11. Die aanslagen hebben een grote impact gehad maar er werken nog steeds mensen in wolkenkrabbers.”
Jij bent op dit moment met vijf goals uit acht duels topscoorder bij OKVC. Hoeveel goals gaan daar nog bijkomen: ‘Ik ben dit seizoen op de linksbuiten/linksmid positie gestart. Afhankelijk van de formatie. Nu heb ik een plekje in de spits gekregen en ben gaan scoren. Hoeveel daar nog bij gaan komen weet ik niet, dat is ook afhankelijk hoeveel ballen/kansen je krijgt. Aangezien we als elftal de laatste drie wedstrijden gemiddeld vier kansen per wedstrijd krijgen is dat lastig om te bepalen. Ik heb vooraf aan het seizoen wel mijn doel gesteld: Het behalen van mijn sterretje op voetbalnoord. Ik ben er nog drie van verwijderd en daar ga ik dit seizoen in ieder geval voor. Wat daar nog bij gaat komen is altijd mooi meegenomen.”
Dat FC Twente aan de afgrond van de afgrond is het begin van nog meer ellende in eredivisie of een incident: ‘In dit geval denk ik dat het gaat om een incident. Wel zie ik het gebeuren dat FC Twente degradeert uit de eredivisie. Dat neemt niet weg dat het niveau in de eredivisie is blijven steken. Het niveau in andere landen blijft maar stijgen en Nederland blijft hangen. Als je bijvoorbeeld kijkt hoe er in topcompetities getraind wordt. Hesjes met sensoren om te kijken hoe spelers bewegen bij het rennen, schieten en koppen zijn daar geen uitzondering. Hier in Nederland blijven we het lekker ouderwets doen. Dat vind ik wel zorgelijk en zie dat ook als één van de redenen waarom wij Europees gezien niets te vertellen hebben.”
Trainer Wim Nubé: ‘Wim en de club hebben samen besloten volgend seizoen de wegen te laten scheiden. Wim is een man die het eigenlijk altijd positief wil inzien en/of brengen. Wij hebben als team iemand nodig die ons een beetje discipline bij brengt. 19:45 warming-up en dan sta je er ook om 19:45 en geen minuut later. Als je de bal verliest dan doe je er ook alles aan om die bal weer terug te veroveren. Allemaal kleine dingetjes die soms ver te zoeken zijn. Ik hoop voor Wim dat hij een leuke nieuwe club vindt.”