Ewold Staal (v.v. Ezinge): 'Zolang er nog voldoende jeugd aanwezig is niet aan samenwerken denken."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ewold Staal begon zijn voetbalkoopbaan bij Zeester in Zoutkamp. In 2008 vertrok Ewold naar een andere vereniging die bijna een gelijk tenue heeft dan de Zoutkampers. Ezinge werd namelijk de volgende vereniging waar de ondertussen routinier geworden Ewold ging spelen. Over het hoe en waarom en hoe hij aan zijn bijnaam ‘talent’ is gekomen komt in het onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de voetballer die in april voor de eerste keer vader wordt.

 ezinge 2
  Ewold Staal in actie tegen VVSV'09


Ewold, jij voetbalt al een groot aantal seizoenen voor Ezinge maar daar begon je voetballoopbaan niet: ‘Dat klopt. Mijn eerste stappen op een voetbalveld zette ik in Zoutkamp bij s.v. Zeester. Ik ben een jaar voor de fusie vertrokken. De trainingsopkomst was de grootste reden om te vertrekken. Toch heb ik altijd met veel plezier in Zoutkamp gevoetbald. Het is dan ook erg leuk om te zien wat ze in anderhalf jaar alweer bereikt hebben. Ik ben nu een aantal keren terug geweest en het is weer dezelfde warme en gezellige vereniging van vroeger.”
Op dit moment behoren jullie met Ezinge tot de onderste helft van zaterdag 5C. Wat zie jij als de belangrijkste oorzaak: ‘Een smalle selectie. We hebben het bijvoorbeeld vorig seizoen in de eerste seizoenshelft best aardig gedaan. Na de winterstop kwamen er een aantal blessures en schorsingen en dat konden we gewoon niet opvangen. Ondanks dat je nooit afhankelijk wilt zijn van bepaalde spelers moet je gewoon erkennen dan sommige jongens eigenlijk onmisbaar zijn. Op moment van schrijven hebben we 6 punten. De komende twee wedstrijden spelen we tegen ploegen die respectievelijk 4 en 6 punten hebben. Die wedstrijden moet je gewoon winnen! Als we met twaalf punten de winterstop ingaan ben ik tevreden.”
Wat is volgens jou een ondergewaardeerde speler en wat een overgewaardeerde speler: ‘Jorrit Hendrix. Toegegeven. Ik was eerst zelf ook geen fan. Maar de laatste weken speelt hij prima. Ook in de Champions League. Het is een gedreven speler met een goede trap. Ondanks dat hij fysiek niet bepaald imponeert boekt hij veel vooruitgang. Daley Blind is in mijn ogen een overschatte voetballer. Als je ziet hoe kinderlijk eenvoudig hij van de bal gezet wordt en kopduels verliest. Ook zijn gebrek aan snelheid maakt hem kwetsbaar. Ik vind hem echt veel te licht voor de Premier league.”
Op dit moment is de wereld redelijk losgeslagen door de aanslagen in Parijs. Denk jij dat dit grote gevolgen heeft voor de Europese wedstrijden die de komende weken op het programma staan: ‘Dat denk ik niet. Ondanks dat Europese wedstrijden geschikte doelwitten zijn omdat er veel mensen op af komen. Volgens mij is de kans op nieuwe aanslagen niet zo groot zolang het dreigingsniveau hoog is. Voorkomen kun je het toch niet. Je moet er wel naar streven! Een rustige periode zal vast weer een keer doorbroken worden door nieuwe terreur.”
Dina Werkman is: ‘Als ik mij niet vergis al 26 jaar bestuurslid. Daarnaast een geweldige vrijwilliger. Ze zorgt er iedere week voor dat de kleding gewassen is en ook de kantine beheren is aan haar besteed. De vereniging wordt gedragen door een kleine groep vrijwilligers. Dat betekent automatisch dat ze veel hooi op de vork nemen. Dina is daar een goed voorbeeld van!”
In de wandelgangen hoor je weleens, Ezinge zou qua jeugd moeten gaan samenwerken met bijvoorbeeld OKVC. Hoe kijk jij daar tegenaan: ‘De jeugdafdeling is de afgelopen jaren meermaals veranderd. In het lopende seizoen zijn behalve de A-junioren alle jeugdteams vertegenwoordigd. Ook zijn er nog 16 enthousiaste kabouters. Dit geeft wel aan dat er nog genoeg jeugd vanuit Ezinge, Feerwerd en Garnwerd naar de vereniging trekt. Persoonlijk denk ik dat zowel een samenwerking als alleen verder gaan voor -en nadelen heeft. Voorlopig is het niet nodig en is het mooi om te zien hoe creatief de teams worden ingedeeld zodat iedereen in zijn/haar leeftijdscategorie kan voetballen. Als het aantal jeugdleden plots zou teruglopen is een samenwerking misschien onvermijdelijk. Daar is gelukkig nog geen sprake van.”
Ben jij verder nog actief binnen Ezinge: In het verleden ben ik drie seizoenen jeugdtrainer geweest. Ik heb hier tijdens mijn studie een diploma voor gehaald. Op dit moment ben ik alleen actief als voetballer. Nu we in april ons eerste kindje verwachten kan ik mijn vrije tijd goed gebruiken. In de toekomst zie ik mezelf wel meer voor de vereniging doen. Wanneer en in welke vorm zal de tijd leren.”
FC Groningen wil nog een keer goed presteren in Europa. Waarom denk jij dat het bij één punt blijft: ‘FC Groningen heeft niet de kwaliteiten om voor resultaat te gaan in Europa. Ondanks het gebrek aan kwaliteit heeft Groningen haar Europese ticket wel verdiend. Na afloop van het seizoen werd er door veel analisten geroepen dat o.a. Groningen niks te zoeken had in de Europa-league. Het was nu eenmaal zo dat je als bekerwinnaar rechtstreeks in de groepsfase kwam. Of je daar dan wat te zoeken hebt doet er niet toe. Het is een prachtig succes waar je als club gewoon van moet genieten!”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben werkzaam bij Heiploeg International. Tijdens mijn studie sport en bewegen was ik al uitzendkracht. Daarna kreeg ik de kans om een vast contract te tekenen. Ik moest hier wel over nadenken omdat ik tegelijkertijd ook was aangenomen op de ALO. Omdat de vooruitzichten in het onderwijs ronduit slecht waren en ik niet bereid was te verhuizen voor mijn werk heb ik uiteindelijk besloten  de geboden kans met beide handen aan te grijpen.”
In je periode bij Ezinge heb je onder Onno van Dijk, Ruben Muller, Wobbe de Vries, Ynze Prins en nu Johan Middel getraind. Van welke van de vijf heb jij het meeste opgestoken: Johan Middel. Hij is op zowel technisch en tactisch gebied goed onderlegd. De beste veldtrainer die ik heb gehad. Na een mindere fase vorig seizoen vonden wij het als team nodig onze spelopvatting aan te passen. Ondanks het feit dat Johan deze spelopvatting niet deelde ging hij akkoord. Dat maakt je een goede trainer in mijn ogen!
Soms denk je vanaf de buitenkant weleens. Het zou wel wat ambitieuzer mogen in Feerwerd. Snap jij die gedachte: ‘Nee, eigenlijk niet. Wij zijn een kleine, goed draaiende vereniging. Ik hoorde laatst geluiden dat er ouders ontevreden zijn over de trainingstijden van jeugd. Dit wordt ingevuld door senioren die naast hun opleiding of werk de training verzorgen. Ik denk dat die mensen blij moeten zijn dat er voor alle teams trainers en leiders zijn. Het is namelijk altijd een hele klus al deze posities in te vullen.”
Jullie moeten je in Feerwerd in de periode van november t/m maart qua trainingsomstandigheden vaak behelpen. Dan denk jij weleens….: ‘Hoe doen andere verenigingen dat? Ik praat vaak met collega -voetballers en ik hoor eigenlijk nooit dat ze niet op het veld kunnen trainen. Wij hebben twee velden. Op het hoofdveld worden eigenlijk alle wedstrijden gespeeld. Zowel door de jeugd als senioren. In mijn ogen kan het 2e veld dan wel wat hebben. Tussen de velden hebben we een strook gras waar je wel een balletje kunt trappen maar van serieus trainen is dan al bijna geen sprake meer. In een partij wordt het veld vaak lang en smal. Dat is vervelend en heel frustrerend. “
Waar heb jij je bijnaam ‘talent’ aan te danken: ‘Er is een fase geweest waarin ik steevast teamgenoten begroette met 'talenten' als ik de kantine binnenliep. Na verloop van tijd werd het omgedraaid. Ik werd en word nu nog steeds (vooral door de oudere generatie) nog steeds talent genoemd. Laat duidelijk zijn dat het niks met mijn voetbalkwaliteiten te maken heeft!”
Trouwe fans langs de lijn is: ‘Het is erg leuk als er veel publiek aanwezig is. Wij presteren de laatste drie seizoenen niet geweldig en dat kost je ook supporters. Toch zijn er altijd mensen die vooral uit liefde voor het spelletje toch blijven komen. Daarin moet ik toch mijn moeder, die nog geen wedstrijd van mij gemist heeft een compliment maken. Ook mijn opa en oma bezochten tot voor kort bijna alle wedstrijden. Tegenwoordig alleen nog thuiswedstrijden.”