Jan-Wouter Zwart (v.v. Zeester): Binnen tien jaar zullen er zeker een aantal voetbalclubs verdwijnen."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Toen duidelijk werd dat Zeester, nadat de fusie met UVV’70 niet dat had gebracht wat men had verwacht was Jan- Wouter Zwart de eerste speler die te kennen gaf dat hij weer naar Zeester zou terugkeren. Dat dit geen gemakkelijke beslissing was verteld de verdediger in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met de jonge verdediger had.
Jan-Wouter Zwart
Jan-Wouter, ik weet dat jij eigenlijk als eerste speler de stap terug naar Zeester maakte. Was dat lastig om dat bekend te maken: ‘De stap naar Zeester toe was op dat moment erg moeilijk. VVSV ’09 deed het dat seizoen namelijk erg goed, met nacompetitie tot gevolg. Dat seizoen had ik zelf vrij veel op de bank gezeten. Ook had ik niet echt een klik met het team, maar voor mijn gevoel werd dat langzaam beter. Het uiteindelijke bekendmaken was erg spannend. Vooral de vraag: “wanneer is het beste moment?” was iets waar ik veel over nadacht. Uiteindelijk heb ik de beslissing bekend gemaakt voorafgaande aan een competitie wedstrijd. Eerst ging ik naar de bestuurskamer om de trainer en leider te verwittigen. Een paar minuten later heb ik het ook de spelersgroep verteld. Het is toch een last die van je schouders valt. “
Naast speler van het eerste elftal ben jij ook verder actief binnen Zeester. Kun je daar iets meer over vertellen: ‘Naast speler ben ik actief als trainer van de B-junioren dit doe ik samen met Henk van der Veen. Henk traint de groep op de dinsdag en ik op de donderdag. Dit is gesplitst. Daarnaast ben ik ook een lid van de activiteitencommissie. De activiteitencommissie zorgt ervoor dat de toernooien geregeld worden en dat er diverse acties worden ondernomen. Ook ben ik zaterdagochtend scheidsrechter voor de jeugdelftallen. Altijd leuk om te zien dat er zoveel progressie zit in bepaalde spelers wanneer je ze na een hele tijd weer ziet voetballen.”
Peter Batema, jeugdtrainer/leider FC LEO, vertelde in interview met Puurvoetbalonline dat hij verwacht dat er over tien jaar nog een zaterdag en een zondagclub in de gemeente De Marne zullen zijn. Hoe denk jij daar over: ‘In de toekomst kijken is altijd moeilijk, maar als Zeester op deze manier doorgaat dan zullen wij geen problemen ondervinden. Maar er gaan wel voetbalclubs ten onder in de volgende tien jaar.”
Had jij verwacht dat Zeester er na de heroprichting in 2014 er op dit moment zo voor zou staan en wat voor gevaar schuilt daar direct in: ‘Hoe Zeester er nu voor staat is natuurlijk geweldig. Elke leeftijdsklasse heeft een team. Het gevaar dat daar in schuilt, is dat er misschien mensen zijn die met de trend van een nieuwe voetbalclub aan het voetballen geslagen zijn, maar voor hoe lang houd deze groep het vol? Ik denk dat de nieuwe voetballers voor een groot deel blijven, dit mede door de goede sfeer bij de club.”
Bij FC Groningen mag het allemaal wel wat aanvallender: ‘Klopt! Doordat de aanvallers van Groningen te veel moeten helpen bij het verdedigen komt Groningen af en toe niet aan aanvallen toe.”
Met een overwinning en een gelijkspel wil het met de punten nog niet echt lukken bij het eerste elftal. Toch hebben jullie aan het einde van de competitie. : ‘ Ik denk dat wij aan het einde van het seizoen op 21 punten staan.”
Door de vele regen van de laatste dagen/weken kan er in Zoutkamp, net als bij veel clubs, niet getraind worden. Dat is een gevaar voor de animo van de jeugd: ‘Het kan twee kanten op werken. Aan de ene kant kan het zo zijn dat de jeugd het erg lekker vind om vrij te zijn op de trainingsavonden. Het kan er ook voor zorgen dat ze het voetballen missen en dat ze zich realiseren dat voetbal iets is om naar uit te kijken en uiteraard hoop ik op dat laatste.”
Moet door Parijs en de afgelaste duels België-Spanje en Duitsland-Nederland het EK nog wel in Frankrijk plaatsvinden: ‘De plaats is geen probleem, want de dreiging bij grote (sport) evenementen blijft altijd bestaan. De beveiliging van de hotels, trainingsvelden, stadions en ander plaatsen waar mensen samen komen, moet worden aangescherpt. Als de veiligheid niet kan worden gewaarborgd dan kunnen ze het EK ook niet door laten gaan. Dat vinden wij als Nederlanders niet zo erg.”
Jouw vader Heero en oom Jan Willem waren beide aanvallers. Van wie heb jij je verdedigende kwaliteiten meegekregen: Dat vind ik lastig om te zeggen. Doordat ik vanaf de D-junioren al achterin sta, heb ik mij ontwikkeld als verdediger. Eerst vaak als een voorstopper en later vervulde ik ook andere posities. In de jeugd was ik o.a. mid-mid, maar ook die positie voerde ik vooral verdedigend uit. Toen ik bij de senioren kwam te spelen werd ik weer achterin gezet. Dus door veel doen heb ik mijn verdedigende “kwaliteiten” verkregen.”
Trainer Gezinus Oosterhuis vertrekt na dit seizoen uit Zoutkamp: ‘ Erg jammer, want naar mijn mening zijn wij als team verbeterd in de periode dat hij de trainingen in Zoutkamp heeft verzorgt. Ook individueel zijn veel spelers beter geworden. Daarnaast is Gezinus een aardig man waarmee je na de wedstrijd mee kunt lachen.”
In een interview met Puurvoetbalonline zei een hoofdtrainer deze week dat je als vereniging minimaal een hoofdjeugdopleiding in dienst moet nemen om de jeugdafdeling aan te sturen. Deel jij die mening: ‘Volgens mij hoeft dat niet en is het niet mogelijk voor de meeste verenigingen. De meeste verenigingen hebben naar mijn weten een jeugdbestuur, dat bestuur heeft de taak om de jeugdteams aan te sturen.”
Wat doe je in het dagelijks leven: In het dagelijkse leven
studeer ik Leisure management aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel vertellen: Bedankt dat je mij hebt gevraagd voor het interview.”