Jasper Wiersum(v.v. Kloosterburen): 'Ik ben niet snel tevreden."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jasper Wiersum debuteerde op 15 jarige leeftijd in het eerste elftal van Kloosterburen. Dat was een van de onderwerpen in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met ‘Jappie’ die er als spits van baalt dat her scoren nog niet zo gaat zoals hij graag zou willen.
Jasper Wiersum
 Jasper, jij debuteerde op jonge leeftijd in het eerste elftal van Kloosterburen. Hoe jong was jij precies: ‘ Ik was 15 jaar, toen ik debuteerde voor het eerste elftal in een 6-0 winst uit bij BNC.”
In je eerste jaar in het eerste elftal scoorde je 22 competitiegoals. Je staat nu na tien van de 24 wedstrijden op 7 goals. Waarom gaat het dit seizoen wat moeizamer: ‘Ik heb inderdaad een stroeve start gemaakt, hoe het komt weet ik niet, maar waarschijnlijk is het vorig jaar gewoon teveel naar mijn hoofd gestegen met zoveel goals dat ik nu denk dat ik het 'wel even kan'. Het kan ook te  maken hebben met dat wij vorig jaar als team sowieso beter draaiden (bovenin) en makkelijker scoorden.”
Met Kloosterburen moet het in de tweede periode gebeuren want: ‘Ten eerste zijn we te slecht van start gegaan om de eerste helft van het seizoen als goed te bestempelen. Daar komt bij dat we (bijna) nooit een volledig elftal van eerste elftal spelers bij elkaar kunnen krijgen i.v.m. veel blessureleed en afwezigheid, iets dat we wel nodig hebben.”
Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Ik volg het Nederlands voetbal nauwelijks, dus ik heb niet echt een goed voorbeeld. Maar eerder vond ik Daley Blind erg overgewaardeerd. Hij is te sloom voor een moderne vleugelverdediger en als controleur vind ik hem ook niet goed genoeg, durft bijna niet vooruit te passen, alles is een tikje opzij of terug.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘Ik ben sinds afgelopen zomer gestart met een opleiding Commerciële Economie aan de Hanze, waar redelijk wat tijd in zit. Daarnaast werk ik bij de Jumbo in Leens en volg ik al het Engelse en Duitse voetbal. En verder ben ik met mijn eigen voetbal bezig.”
Het Carnavalsseizoen is weer aangebroken. Dat betekent dat er over een paar weken maar een keer per week getraind wordt in Kronkeldörp. Jammer of: ‘Ik vind het niet heel erg, aangezien de winterstop er ook nog bij komt. Wat ik wel jammer vind, is dat de trainingsopkomst in het carnavalsseizoen nog matiger is dan dat het normaal is.”
Als ik zeg, wanneer Jasper Wiersum steeds ‘onderweg’ is dan is hij in vorm. Wat zeg jij dan: ‘Daar ben ik het wel mee eens. Ik ben vaak effectiever als ik de diepte ingestuurd word, dan wanneer ik de bal in de voeten moet krijgen en vasthouden. Op dat laatste moet ik ook nog flink trainen, want het word steeds meer van me gevraagd.”
Wie is als spits jouw voorbeeld en waarom: ‘ Thierry Henry. Een van de meest complete spitsen die ik heb gevolgd. Snel, sterk en een geweldig schot. Bovendien ben ik erg fan van Arsenal.”
Dat FC Groningen tekort zou komen in Europa had jij wel/niet verwacht: ‘ Dat had ik van tevoren wel verwacht. Ze hadden gewoon niet genoeg kwaliteit en ervaring om ook maar iets in Europa uit te richten. “
Jij debuteerde onder Willem Pettinga in het eerste elftal van Kloosterburen. Wat heb jij het meeste van Willem geleerd: ‘Dat ik niet negatief over mijn eigen prestaties op het veld moet zijn. Ik ben niet snel tevreden. Hij heeft niet voor niets vertrouwen in mij.”
Snap jij dat er voetballers zijn die i.v.m sneller blessureleed  liever niet op kunstgras willen spelen: ‘Jawel, sowieso willen de meeste mensen niet op kunstgras voetballen, iets waar ik wel van hou. En tuurlijk zijn er mensen die eerder geblesseerd raken dan anderen, vooral op kunstgras zie je veel blessures, ook bij ons.”
Er is de laatste tijd veel gedoe rond het Nederlands Elftal. Hoe populair is Oranje bij jou nog: 'Ik erger me al heel lang aan het Nederlands Elftal. Natuurlijk, het is een team dat jouw eigen land vertegenwoordigt en dus het is leuk als ze winnen, maar ze spelen gewoon erg saai voetbal. Ook vind ik dat er vaak inzet en beleving ontbreekt wat ploegen met een op papier zwakker team wel laten zien.”
In het duel tegen Woltersum werd jij even ‘aangepakt’ door aanvoerder Bert Mennes. Hoe belangrijk is Bert voor jullie als over het algemeen jonge groep: ‘ Bert is onmisbaar in het team als het aan mij ligt. Het is niet alleen een hele goede voetballer met nogal wat ervaring voor Kloosterburen, maar het is ook gewoon een hele aardige vent met veel humor.”