Willem Nauta(v.v. Zeester): Zeester zal zijn overleden clubiconen nooit vergeten."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Willem Nauta is een Zeesterman in hart en nieren. Iets wat hem als zoon van de bijna vijfentwintig jaar geleden bij een tragisch ongeluk om het leven gekomen Albert Nauta met de paplepel is ingegeven. Dat en nog veel maar kwam aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de Zoutkamper die mede  dankzij zijn twee kinderen,  Harold en Mariel , op zondag  3 mei de dag van zijn leven beleefde.
image 2015 11 30
Willem ik ken jou als vroegere doelman van Zeester. Ben je nog steeds als keeper actief: ‘Ik ben al een aantal jaren geen keeper meer, voetbal nu in het 2e elftal op zaterdag. Alleen als de keeper van het 2e afwezig is dan keep ik nog wel eens een wedstrijd en voor een keer is dat wel weer leuk.”
Jij bent verder als jeugdleider actief bij de E 1 van Zeester. Waar verbaas jij je als jeugdleider het meest over: ‘Ik  verbaas mij  het meeste over dat de KNVB   bij de indeling van de teams  niet kijkt naar de afstanden die je moet afleggen, zo spelen wij  met de E1 tegen teams uit Froombosch, Delfzijl en Roodeschool. Dat geldt ook voor andere teams die ook bijna een uur moeten rijden voor een wedstrijd terwijl er toch genoeg teams in een omtrek van een half uur rijden zijn.”
Vaak zie je enorme verschillen in uitslagen bij jeugdduels. Wat zou er in jou ogen moeten gebeuren om dat soort toestanden te voorkomen: Je ziet vooral voor de winterstop vaak grote uitslagen. Richting de voorjaarsreeks heeft de KNVB een beter beeld van de teams want dan hebben ze door de eindstanden van de competitie tot aan de winterstop alles beter in kaart. Een oplossing kan zijn om de E pupillen in te delen per leeftijd, maar dat zal niet bij alle vereniging lukken. Een andere oplossing ligt misschien wel bij de clubs zelf om teams die een redelijk tot goed niveau hebben hoger te laten indelen want dat gebeurt lang niet altijd.’”
Had jij verwacht dat Zeester er na de heroprichting in 2014 op dit moment zo voor zou staan en wat voor gevaar schuilt daar direct in: ‘Nee ik had zeker niet verwacht ( wel gehoopt) dat VV Zeester er in een jaar tijd zo voor zou staan. Ik mag, denk ik, wel zeggen dat we als vereniging heel trots kunnen zijn op wat er nu al bereikt is. Het is toch mooi dat we voor het seizoen 2015/2016 alle jeugdelftallen konden inschrijven van F pupillen t/m A junioren. Of er een gevaar schuilt denk ik niet. Als we als vereniging op deze voet verder gaan dan verwacht ik geen problemen alleen maar vooruitgang.”
Bij FC Groningen mag het allemaal wel wat aanvallender: ‘Het mag zeker wat aanvallender bij de FC. Je ziet gewoon dat de FC een echte spits mist. Als Groningen verstandig is dan nemen ze na dit seizoen afscheid van Erwin van der Looi om de reden dat hij er geen team van kan maken. Daar komt bij dat hij vaak verkeerde keuzes maakt en dat komt het aanvallend spel dat Fc Groningen tracht te spelen niet ten goede. En terwijl je een talentvolle selectie hebt waar veel meer uit is te halen.”
Wat vind jij een overgewaardeerde doelman in de eredivisie en waarom: ‘Jasper Cillessen vind ik een overgewaardeerde keeper. In het begin werd hij gezien als een groot talent en mede door de concurrentie strijd met Kenneth Vermeer werd hij steeds beter en zelfverzekerder. Na het vertrek van Vermeer is hij blijven stilstaan in zijn ontwikkeling. Ik vind hem zelfs minder keep dan twee jaar geleden.”
Door het vele regen van de laatste dagen/weken kan er in Zoutkamp, net als bij veel clubs, niet getraind worden. Dat is een gevaar voor de animo van de jeugd of: ‘Dat de velden zo nat zijn is geen gevaar voor animo van de jeugd. Uiteraard wil je alle weken trainen of voetballen maar als de velden niet bespeelbaar zijn dan houdt het op. Dan zijn kunstgrasvelden wel een uitkomst want dan kan je meestal altijd wel voetballen of trainen.”
Moet door Parijs en de afgelaste duels België-Spanje en Duitsland-Nederland het EK nog wel in Frankrijk plaatsvinden: ‘Sportief gezien moet het EK doorgang vinden maar als de veiligheid voor de spelers en toeschouwers in gevaar komt dan moet je, hoe jammer het ook is, wel besluiten om het EK te schrappen.”
Vaak wordt gezegd, de jeugd heeft onvoldoende over voor het voetballen. Hoe kijk jij daar tegenaan: ‘De jeugd van tegenwoordig is anders met voetbal bezig dan vroeger. In mijn jeugd was er alleen maar voetbal en werd er geen training of wedstrijd afgezegd. De jeugd vermaakt zich nu met telefoons of spelen games op de computer. Je hebt toch hier in Zoutkamp nog wel veel jeugd wat na school ook aan het voetballen is. Nu we sinds kort hier op het sportcomplex een Voetbalkooi hebben zie je de jeugd nog meer voetballen. Zelfs in het donker zijn ze nog aan het voetballen.”
Wat was voor jou het hoogtepunt van de bekerfinale FC Groningen-PEC Zwolle: ‘Er waren die dag meerdere hoogtepunten. Onze twee kinderen mochten met de spelers meelopen met de line up. Harold liep met Chery en Mariel met Kappelhof, vooral de verhalen van de kinderen, hoe ze het hebben beleeft en dan vooral toen de tunnel in de Kuip open ging. Dat vonden ze indrukwekkend en dan vooral de sfeer in het stadion. Verder de twee goals van Rusnak en natuurlijk de ontlading van de spelers en supporters na het eindsignaal maakten het tot een dag die we nooit meer zullen vergeten.”
In een interview met Puurvoetbalonline zei een hoofdtrainer deze week dat je als vereniging minimaal een hoofdjeugdopleiding in dienst moet nemen om de jeugdafdeling aan te sturen. Deel jij die mening: ‘Ik denk dat iedere vereniging graag een hoofdjeugdopleiding zou willen hebben maar daar moet ook geld voor zijn om iemand aan te stellen met de benodigde papieren. Bij de meeste verenigingen zullen denk ik de taken die horen bij een hoofdjeugdopleiding waar mogelijk verdeeld worden onder vrijwilligers en dat hoeft geen probleem te zijn.
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk bij Heiploeg BV in Zoutkamp en ben Productieplanner en heb ook nog een controlerende functie bij het onderdeel Production & Planning van ons SAP - ERP Systeem.
Dat Zeester weer terug is als club betekent veel voor Zoutkamp zei jij laatst. Wat bedoel je daar precies mee: ‘Dat een voetbalclub op een dorp een belangrijke functie heeft voor de samenleving. En ik denk dat dat dit in Zoutkamp zeker het geval is. Er zijn veel mensen vanuit het dorp die zich inzetten voor de club. Het is gewoon weer druk en gezellig op het sportveld, je ziet nu weer mensen op het voetbalveld die er al jaren niet meer zijn geweest. Het maakt het dorp weer leefbaarder.”
Jullie kinderen Mariel en Harold zijn beide geen keeper. Mag ik zeggen dat mij dat, gezien de historie van de familie Nauta, verbaasd: ‘Onze kinderen hebben zolang ze al voetballen geen interesse in het keepen. Ze vinden voetballen leuker. Ben allang blij dat ze willen sporten in teamverband. Er zijn nog wel drie keepers met Nauta bloed waaronder de bij jou op Puurvoetbalonline al eerder genoemde Sander en Maaike Adema. En hier bij Zeester is er nog een keeper met Nauta bloed en dat is Jelmer Nienhuis die zeer verdienstelijk keept bij de C1.”
Nog steeds wordt er in Zoutkamp met eerbied over de te vroeg overleden clubiconen, en waar jouw vader Albert er een van is, gesproken. Wat doet dat ruim 25 jaar later nog met je: ‘Het doet je zeker wat dat er na 25 jaar nog steeds zo positief wordt gesproken over mijn vader. Iets wat ook geldt voor de andere clubiconen binnen Zeester die steeds worden genoemd. Vergeten zullen we deze mensen nooit want ze waren allemaal belangrijk voor de club.”

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel vertellen: ‘Ik wil jou een compliment geven voor de website Puurvoetbalonline, fijn om te lezen en veel variatie over het amateurvoetbal uit de regio.”