Jasper Tuma(FC LEO): Een hoger elftal... zeg nooit, nooit"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jasper Tuma voetbalt, gold in zijn jeugdjaren als een zeer talentvolle keeper. Enkele zware blessures en hoofdtrainers die de keuze op andere keepers lieten vallen zorgde dat het voor de nu 30 jarige doelman een rol in de lagere teams van FC LEO werd. Iets, zo blijkt uit het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met de liefhebber van het Nederlandse lied had, waar hij zich nog niet helemaal bij heeft neergelegd.
Jasper Tuma
Jasper jij voetbalt nu al hoeveel jaar voor FC LEO: ‘Ik voetbal vanaf mijn 6e jaar dus ben nu vierentwintig jaar actief voor FC LEO.
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben productiemedewerker bij Hoffman Outdoor Media in Hoogkerk. Dit bedrijf houdt zich bezig met buitenreclame.”
Jij bent deze maand dertig jaar geworden en was in de jeugd, zo weet ik uit ervaring, een talentvolle doelman. Waarom is dat er nooit helemaal uitgekomen: ‘In de jeugd ging het altijd wel erg goed, dit was mede te danken aan Martinus Wassing, de keepertrainer destijds bij FC LEO. Daarna doorgestroomd naar het 2e elftal, waar ik goed op mijn plek zat. Dat ik niet helemaal doorgebroken ben is o.a. een keuze van de hoofdtrainers geweest die FC LEO in de loop der jaren heeft gehad. Verder heeft een beenbreuk (scheen en kuitbeen) in 2004 ook meegespeeld, waardoor ik er een tijdje uit lag. Daarna nog een paar operaties gehad, en dat komt het been ook niet ten goede. Daarna ben ik eigenlijk nooit echt weer op mijn oude niveau teruggekomen en vaak last blijven houden. Echte ambities voor het 1e heb ik daarna ook niet meer gehad. In 2013 had ik aan hetzelfde been weer een breuk. Deze keer kuitbeen gebroken en mijn voet ontwricht. Dus het is er allemaal niet beter op geworden. Dus dan maar acteren op een wat lager niveau, al had ik liever wat hoger gespeeld. Wie weet wat de toekomst nog brengt.”
Het eerste elftal van FC LEO handhaaft zich dit seizoen in de derde klasse omdat: ‘Er genoeg kwaliteit in de selectie van het 1e elftal zit zodat ze prima in de 3e klasse kunnen meekomen.”
Jij speelde je wedstrijden in het tweede van FC LEO. Maar daar is verandering in gekomen: ‘Inderdaad, sinds het seizoen 2014/2015 speel ik in het 3e elftal. Dit is een keuze geweest van de huidige hoofdtrainer, de reserve keeper van het 1e elftal moet zijn wedstrijden zoveel mogelijk spelen in het 2e elftal. En de trainer zag mij als 3e keeper, dus vandaar dat ik nu uitkom voor het 3e elftal. Het liefst zou ik nog weer een stap omhoog maken naar het 2e, maar mocht dit niet gebeuren is het geen straf, ik geniet ook heel erg in het 3e elftal.”
Het G-voetbal heeft FC LEO als club goed gedaan: ‘Dat vind ik wel! Voor deze jongens was er geen mogelijkheid om in de buurt te kunnen voetballen. Het is toch belangrijk dat iedereen kan sporten. FC LEO heeft dit goed opgepakt! En het straalt ook een maatschappelijke betrokkenheid uit.”
FC Groningen komt dit seizoen niet in de play-offs omdat: ‘Ik verwacht dat FC Groningen de play-offs wel kan halen, er zit kwaliteit genoeg in deze selectie, alleen komt het er nog niet echt uit.”
Deze week liet René van der Gijp niets over van Twente-keeper Joël Drommel. Dat moet kunnen of zeg jij schoenmaker houd je bij je leest: ‘Ik heb deze uitzending niet gezien,
dus ik kan hier niet over oordelen.
Het Open Air Toernooi van FC LEO is: ‘Een jaarlijks terugkerend evenement na het voetbalseizoen. Het is een erg gezellig en sportief toernooi verdeeld over twee avonden. Zo zijn er twee herenpoules en een damespoule. Je hebt zelf gecreëerde teams, maar ook komen er verschillende verenigingen van buitenaf wat het natuurlijk extra mooi maakt. Er is tijdens de twee avonden veel gezelligheid, op het veld draait op de achtergrond een muziekje mee tijdens de wedstrijden, tussendoor een biertje en na afloop van de wedstrijden is er in de kantine nog een feestavond met een band of een dj. Zeker de moeite om mee te doen of als supporter te komen kijken, of om mee te feesten!”
FC Groningen heeft een boete van de UEFA gekregen van 28.000 euro voor de rotzooi trappen rond het thuisduel tegen Slovan Liberec. Dat moet de club verhalen op de gasten die zo ‘bijdehand’ waren: ‘Voorwerpen op het veld gooien dat keur ik af, en dat supporters daarvoor beboet worden vind ik niet erg, dat vindt ik terecht. Maar een beetje vuurwerk op de tribunes, zoals de fakkels dat moet kunnen vind ik. Dat geeft toch altijd wat meer sfeer.”
Het Mega Piraten Festijn of Jochem Meijer: 'Lastige keuze. Ik mag graag naar nl-talig muziek luisteren en een dergelijk feestje als het mega piraten festijn is toch altijd wel erg gaaf! Al ben ik de laatste jaren er niet meer geweest. Op 19 november ben ik nog bij Jochem Meyer geweest. Toen trad hij op in Martiniplaza met zijn show; Even Geduld AUB. Dat was geweldig. Maar als ik moest kiezen dan zou het toch het mega piraten festijn worden.”
Ben jij verder nog actief binnen FC LEO: ‘Af en toe draai ik bardienst, maar verder ben ik op dit moment niet actief binnen FC LEO.”
Wat wil jij nog vertellen maar wat ik niet heb gevraagd: ‘Bedankt voor dit interview! En ga zo door met de site, ziet er allemaal erg goed uit!”