Jacob Havinga (De Fivel): 'Ik ga mijn record verbreken."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De nu 28 jarige Jacob Havinga debuteerde op 15 jarige leeftijd in het eerste elftal van De Fivel. Dertien seizoenen later maakt de allrounder nog steeds onderdeel uit van de eerste selectie van de ‘Riepsters’. Dat en nog veel meer kwam aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de voetballer die van plan is om zijn record aantal competitiedoelpunten van 13 in een seizoen dit seizoen te verbeteren.
image 2015 11 26
Jacob, je dertiende seizoen in de eerste selectie van De Fivel als 28-jarige betekent een jonge debutant: ‘
Klopt, ik was destijds 15 jaar toen ik in het eerste elftal terecht kwam, toen onder leiding van Hans Vos. S’ochtends met de A-junioren mee en s’middags op de bank bij het eerste elftal. Het jaar daarna kwam vanaf 16 jaar vast te spelen bij het eerste, wij speelden destijds in de 3e klasse. In dat seizoen maakte ik direct 13 goals. In de seizoenen daarna moest ik al vaker trainingen en wedstrijden voorbij laten gaan vanwege mijn werk. Soms trainde ik hele periodes niet mee en hoopte zaterdags vrij te zijn om de wedstrijd te spelen. Vaak speelde ik de wedstrijd wel mee, maar was ik lang niet fit genoeg. Vanaf vorig seizoen heb ik ander werk en train ik lekker twee keer in de week en speel ik elke zaterdag de wedstrijd.”
De Fivel is aan het bouwen aan een nieuw team. Waar moet dat volgens jou toe leiden: ‘Ten opzichte van vorig seizoen is er veel kwaliteit ingeleverd. Vier belangrijke basisspelers zijn vertrokken en de plekken worden nu ingevuld door jongens die vorig jaar nog in de A-junioren speelden. De jonge spelers pakken het erg goed op, maar moeten vooral fysiek nog erg wennen en groeien, dat vraagt tijd. We zijn als team soms nog wat te wisselvallig, als we zorgen dat we stabieler worden is het naar mijn idee mogelijk om de top 5 te halen. We hebben een geweldige staf met Simon, Alderik Nanne en Jan en er heerst een goede sfeer binnen het team. Dat is de basis voor succes.”
We naderen nu een periode waarbij de trainingsomstandigheden in Zeerijp: ‘De velden zijn dramatisch slecht. Er zijn alweer een aantal trainingen afgelast. Op de dinsdag wordt er nu een alternatief programma opgesteld. Maar het is nog niet eens december, dus als het weer wat tegen zit, wordt het een lange winter voor ons.”
FC Groningen en Europees voetbal is geen gelukkige combinatie. Dat had jij wel verwacht: ‘De bekerwinst was een hele knappe prestatie, maar als je Europees succes wilt hebben moet je toch wat meer bieden als team.”
We spraken voor dit vraaggesprek over het duel De Fivel- Boerakker. Ik zei toen, dat ik het echte De Fivel niet had gezien: ‘Dat klopt helemaal, die wedstrijd werden we als een stel makke schapen naar de slachtbank geleid. We begonnen veel te slap en dat werd na 2 minuten al afgestraft, vervolgens missen we zelfs een paar kansen op de 1-1 en was het binnen 12 minuten 0-2. Toen gingen de kopjes hangen en was het geloof weg. Dan loop je vervolgens nog 75 minuten achter de feiten aan.” Als wij er dus niet als team staan, dan hebben wij het tegen iedere tegenstander lastig.”
Jullie hebben vorige seizoen afscheid moeten nemen van spelers die naar elders vertrokken. Wie missen jullie het meeste en waarom: ‘Vier geweldige spelers zijn vertrokken, Lieuwe ten Caat is gestopt, Laurens Hielkema is vertrokken naar Canada, Cees bij de Leij naar Gorecht en Wouter de Vroome voetbalt nu bij Be Quick. Allemaal hele verschillende voetballers. Wouter is wel een klasbak die veel voetbal in het team brengt. Met hem had ik op het veld wel een klik, wij voelden elkaar goed aan. Maar een spits als Cees kunnen we ook wel goed gebruiken. Hopelijk komen ze ooit nog weer terug. Als het meezit en het Laurens niet lukt een vriendin in Canada te scoren, dan is hij er hopelijk volgend jaar er weer bij, haha .”
Je reed vorig jaar voor het inhaalduel tegen Godlinze op een dag een mega afstand. Wil je dat verhaal even vertellen: ‘Ik zat in die periode twee maanden voor mijn werk in Zeeuws Vlaanderen en was er op een dinsdag een inhaalwedstrijd gepland tegen Godlinze. We speelden die dag voor onze laatste kans om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Ronald polste die week ervoor of het mogelijk was om voor dat duel terug te komen. Ik kwakkelde zelf nog wat met een liesblessure. De maandagavond voor de wedstrijd had ik nog telefonisch contact met Ronald en Nanne over wat te doen. Nanne raadde het mij af omdat m’n lies nog niet helemaal pijnvrij was. Ik heb hem toen gezegd dat als het op dinsdagochtend goed zou voel ik terug zou komen vanaf Zeeuws Vlaanderen. Ik wilde het team graag bijstaan en er waren die wedstrijd al enkele jongens afwezig vanwege schorsingen. Dinsdagochtend heb ik Ronald gebeld en gezegd; “Ik zie je vanavond, maar waag het niet om me geen 90 minuten te laten spelen. haha.”
Je gaat je aantal van dertien competitiegoals dit seizoen verbeteren omdat:  ‘Ik ga minimaal 14 goals maken. Ik heb veel vertrouwen in het team en ik zeker weet we straks beter gaan presteren.”
Kun je iets vertellen over de strong Viking Run: ‘Dat was een mooi avontuur, in eerste instantie zou ik samen met Geert van de Veen, Siebrand Dijkema, Frank Pijper en Menko Duisterwinkel meedoen met de run. Al snel bleken Geert en Siebrand niet “Strongman” genoeg om mee te doen omdat Geert een gebroken vinger opliep tijdens een voetbalwedstrijd en Siebrand was er geestelijk niet klaar voor (bang voor zijn knie). Alderik en Thomas namen hun plekken in. Het was een parcours van 21 km met 33 hindernissen met water, bagger en zandduinen door Hellendoorn en Nijverdal & omgeving heen. Er stonden ongeveer 80.000 mensen langs de hele route, nou.. prachtig toch!! Wie kan nu zeggen dat hij/zij voor 80.000 man publiek heeft gelopen. Een groot succes. Volgend jaar gaan we weer!”
Wat voor type spits is Jacob Havinga: ‘Een allrounder met veel loopvermogen die goed met de rug naar de goal kan spelen en daarnaast ook zijn man kan uitspelen. Ik zou soms wat meer een killer moeten zijn! Vorig seizoen en begin dit seizoen heb ik als verdedigende middenvelder gespeeld, dat is me eigenlijk ook wel erg goed bevallen omdat je dan toch meer aan de bal komt.”
Soms zou ik willen dat er in Zeerijp een kunstgrasveld zou liggen: ‘Zeker weten, de nieuwe kunstgrasvelden zijn geweldig om in de wintermaanden op te voetballen.”
Wat is tot nu toe de beste trainer waar je onder getraind hebt en waarom: ‘Haha gemene vraag. Hans Vos gaf me destijds veel vertrouwen toen ik over kwam van de jeugd, en hij me liet debuteren. Onder Jeroen Korpershoek heb ik niet heel veel getraind en gespeeld. Hij kwam altijd rustig over, maar kon in de kleedkamer wel tekeer gaan. Jeroen was wel heel geliefd bij de spelers. Ronald Vermeulen is echt een “People manager”. Hij kan spelers enorm motiveren en was altijd heel belangstellend naar anderen toe. Hij heeft ervoor gezorgd dat er elke dinsdag en donderdag een grote groep op het veld stond. Behalve voor het eerste deed hij ook veel voor de A’s en het tweede elftal. Zijn enthousiasme liet hij overslaan op de spelers. Hij heeft ons veel voetbal gebracht. Ronald gaat het als trainer nog heel ver schoppen. Ik voetbal nu een paar maanden onder Simon Schuil en ook dat is een ideale trainer voor De Fivel. Hij steekt er veel energie in en heeft steeds weer leuke en zeer uitdagende trainingen voor ons in petto. Aan zijn besprekingen en coachmomenten kun je gewoon zien/horen dat hij al op een hoger niveau actief is geweest.”
Het is te gek voor woorden dat er in de eredivisie zoveel spelers vrijgesproken worden en je in het amateurvoetbal bijna voor een scheet laten geschorst wordt: ‘Ach ja, het voetbal mag van mij soms wel wat harder gespeeld worden. Ik ben van mening dat er soms ook veel te snel een kaart getrokken wordt. Je moet als scheidsrechter de wedstrijd aanvoelen. Ik heb er een hekel aan als wedstrijden doodgefloten worden.”
Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Bruma van PSV, Hij staat als verdediger vaak verkeerd opgesteld en voetballend brengt hij te weinig, onbegrijpelijk dat hij in het Nederlands elftal speelt.”
Bram van Dam: ‘Een Fiveliaan in hart en nieren en nog altijd bloedfanatiek als het om De Fivel gaat. Inmiddels is hij gestopt als voorzitter. Hij heeft enorm veel betekend voor de club en nog steeds trouwens. Echt een geweldige voorzitter en persoon.