Hylke Zijlstra(SIOS): Laten we alsjeblieft weer eens normaal gaan doen in het amateurvoetbal."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hylke Zijlstra is naast speler van het 1e elftal ook bestuurslid bij SIOS uit Sauwerd. Verder is hij sinds ruim een week de trotse vader van een zoon die waarschijnlijk wel ‘gepusht’ wordt om supporter van een club uit Rotterdam-zuid te worden. Met het langstzittende bestuurslid van de vijfdeklasser uit Sauwerd had Puurvoetbalonline een vraaggesprek waarin alle bovenstaande onderwerpen aan de orde kwamen.
Hylke Zijlstra
 Hylke, jij voetbalt voor SIOS uit Sauwerd. Daar is jouw loopbaan echter niet begonnen: ‘Nee dat klopt. Ik ben opgegroeid in Leek en heb in de jeugd van VEV ’67 gevoetbald. Een mooie vereniging, toen nog spelend op het karakteristieke sportpark midden in het bos van Nienoord. In de jeugd heb ik daar op alle posities gespeeld, van keeper tot aanvaller.”
Keeper of voetballer: ‘Dan toch wel voetballer. Het keepersvak heeft zeker ook zijn charme maar je bent toch beperkt bij het spelletje betrokken, en als je één fout maakt in een wedstrijd is dat achteraf het enige waar het over gaat. Wat dat betreft worden keepers over het algemeen echt ondergewaardeerd en te vaak bekritiseerd.”
Jij bent ook bestuurslid binnen SIOS. Waarom bestuurslid: ‘Het is mooi om iets aan een vereniging bij te kunnen dragen en ik mag graag meedenken en lijnen uitzetten. Het bestuur van SIOS is eigenlijk sinds ik er 4 jaar geleden in ben gestapt altijd een leuke gevarieerde groep geweest waarbinnen de sfeer goed was, en is, dat maakt het zeker ook leuk. In dit vier jaar zijn er al veel wisselingen geweest. Inmiddels ben ik zelfs het langst zittende bestuurslid. Maar volgens mij zijn we samen met de vele andere vrijwilligers op de goede weg en is SIOS een stabiele vereniging die prima roeit met het beperkte aantal riemen dat je als kleine vereniging hebt.”
Waar liggen jouw specifieke kwaliteiten als voetballer: ‘Eigenlijk zouden anderen dat moeten zeggen. Een technisch begaafde voetballer ben ik in ieder geval niet. Ik denk dat ik het vooral van mijn inzet moet hebben.”
In het Europa League-toernooi zijn de prestaties van FC Groningen niet best. Had jij dat verwacht: ‘Daar had ik wel rekening mee gehouden ja. Jammer voor Groningen en het Nederlands voetbal, maar ik denk een terechte afspiegeling van waar we in Nederland staan. Een Nederlandse middenmoter met subtop potentie heeft nou eenmaal niet veel meer te zoeken in Europa nu ook de kleinere Oostbloklanden beginnen aan te haken. Met een gunstige loting zouden clubs buiten de traditionele top 3 af en toe nog een ronde verder kunnen komen maar ook niet veel meer dan dat.”
Met SIOS doen jullie het tot nu toe uitstekend in de competitie. Dat zorgt dat de doelstelling is: ‘Promotie, direct of via een periodekampioenschap. We hebben een hele leuke en ambitieuze groep waar dat ook zeker mogelijk mee moet zijn. We hebben de laatste twee seizoenen in de beker laten zien best opgewassen te zijn tegen de meer voetballende ploegen in de 4e klasse. Het voetbal wint in de 5e klasse niet altijd, iets waar het niveau van de scheidsrechters in de 5e klasse soms ook debet aan is, en dat is jammer.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk nu bijna 3 jaar bij Avebe als Sales & Operations Planner. Simpel gezegd houd ik me bezig met het afstemmen van de vraag uit de markt en de beschikbare productiecapaciteit. Daarnaast neem ik nog een aantal andere taken als vrijwilliger op me. En verder ben ik bestuurslid van Dorpsbelangen Sauwerd-Wetsinge.”
Trainer Erwin Molog heeft verlengd bij SIOS. Daar ben jij blij mee omdat: ‘Erwin op dit moment de juiste trainer is voor SIOS. Hij ligt goed in de groep en aan de resultaten is ook te zien dat hij spelers beter laat voetballen. Ook voor de vereniging als geheel is het prettig om een trainer voor langere tijd (dit wordt zijn 3e seizoen) aan het roer te hebben staan. Hij kent de mensen bij de club goed en weet ook wat hij het komende seizoen aan jeugdspelers kan inpassen.”
Wat zijn jouw verdere hobby’s naast het voetballen: ‘Met het voetballen en de verschillende vrijwilligerstaken komt er van andere hobby’s weinig terecht. In de zomer mag ik wel graag vissen of een boek lezen maar dat doe ik dan eigenlijk nog te weinig. Wel heb ik sinds kort een nieuwe hobby waar ik het hele jaar door zeker tijd voor ga maken (zie hieronder).”
Pieter-Jan: ‘Mijn geweldige zoon! Op het moment van schrijven pas ruim een week in ons midden maar nu al niet meer weg te denken uit ons leven. Ik zal ze hier niet allemaal herhalen maar ik kan wel zeggen dat alle clichés waar zijn. Ik kan niet wachten tot hij oud genoeg is om ook een balletje te trappen. Van zijn opa en oma heeft hij al scheenbeschermers gekregen en van het eerste elftal een ‘voetbalrompertje’ met zijn naam er op. Dat met de paplepel er in gieten gaat dus wel goedkomen.”
Over vijf jaar is SIOS: ‘Nog altijd de mooie dorpsclub die het nu ook is. Als de groep van het eerste elftal enigszins bij elkaar blijft en de talentvolle jeugd die op het punt van doorbreken staat zich zo blijft ontwikkelen moet de 4e klasse zeker haalbaar zijn. Maar belangrijker dan dat is dat iedereen zich bij de club op zijn gemak voelt, zowel in de jeugd als bij de senioren en zowel bij de jongens als bij de meiden.” 
Wie wordt er volgens jou kampioen van Nederland en waarom: ‘Onder de mom van ‘de wens is de vader van de gedachte’ zeg ik Feyenoord. Met de huidige selectie en de, ogenschijnlijk, eindelijk wat stabiliserende organisatie is het ook zeker niet.” ondenkbaar.  
Na ‘Parijs’ wordt het nooit meer hetzelfde in de voetbalstadions: ‘Dat vind ik nu nog moeilijk te zeggen. De gebeurtenissen hebben zeker een grote impact, niet alleen op het voetbal natuurlijk. Het is even afwachten wat de toekomst gaat brengen. Was het een incident of gaan er de komende tijd nog veel meer aanslagen gepleegd worden, dat is de grote vraag waar nog niet echt een antwoord op is te geven. Laten we hopen dat het voorlopig bij schrik blijft en dat iedereen over een jaar weer zonder angstig om zich heen te kijken naar een voetbalwedstrijd of concert kan gaan.”  
Wat wil jij nog graag vertellen maar heb ik niet gevraagd: ‘Ik wil niet zozeer iets vertellen maar wil wel van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen. Laten we alsjeblieft allemaal weer eens normaal gaan doen in het voetbal. Als je hoort waar je als speler, zowel door tegenstanders als door publiek van de tegenstanders, soms voor wordt uitgemaakt en welke ziektes je toegewenst worden zou je af en toe gewoon per direct willen stoppen met alles wat met voetbal te maken heeft. Spelers die je geen goede of sportieve wedstrijd meer wensen maar de ‘strijd’ beginnen met de tekst ‘Ik ga zorgen dat jij er vandaag met een rode kaart af gaat’. En dan heb je het, met alle respect, over de 5e klasse. Vol ongeloof werd er 3 jaar geleden door iedereen gereageerd op het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, maar nog steeds is het respect op en om het veld nog te vaak ver te zoeken. Vorig seizoen heb ik een paar keer op de vrijdagavond bij ons 35+ team gekeken. Spelers die vol waardering klappen voor een briljante actie van de tegenstander. Teams die elkaar na afloop proberen de loef af te steken met het lekkerste hapje in de kantine. Dat alles met maar één doel en één gedachte. Voetballen met plezier en met elkaar. Natuurlijk gaat het bij de prestatie elftallen om de punten, maar als ik dit schrijvende even naar mijn zoontje van 7 dagen oud kijk hoop ik dat hij al zijn wedstrijden met plezier kan gaan spelen.”