Vincent Zijlstra (Noordpool): 'De misser van het Nederlands Elftal is een ramp voor onze ‘Oranje-tuinparty’s”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In het seizoen 2014-2015 debuteerde de toen 16-jarige Vincent Zijlstra in het eerste elftal van Noordpool. Dit seizoen groeide de linkspoot door tot een vaste waarde binnen het eerste elftal. De technicus heeft verder al enige faam gemaakt als vrijetrappenspecialist want in het uitduel tegen koploper schoot Vincent twee keer raak. Over het nemen van vrijetrappen, de toekomst van Noordpool, Zlatan en wat hij van zijn vader, Geer-Jan Zijlstra, ‘geërfd’ heeft gaat het onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de nu 17-jarige voetballer uit Uithuizen.
Geert-Jan Zijlstra
 Vincent Zijlstra,samen met vader Geert-Jan in Nou Camp

Vincent vorig jaar debuteerde jij op 16 jarige leeftijd in het eerste elftal van Noordpool. Had jij dat aan het begin van dat seizoen verwacht: ‘
Dat had ik wel verwacht, omdat er ook al andere jongens, zoals Rick Bos en Martijs Delker hun debuut hadden gemaakt en ik soms ook al mee trainde met het eerste elftal.
Tegenwoordig vertrekken spelers ook vanuit de amateurs naar een vereniging waar ze in de jeugd op een hoger niveau kunnen spelen. Begrijp jij dat: ‘Dat snap ik wel, ik zelf heb vorig jaar ook erg getwijfeld of ik niet met Gijs Balkema en Martijs Delker mee moest gaan naar Viboa. En ook wat betreft volgend seizoen moet ik er nog goed over nadenken.”
Wat vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Mahi. Ik denk dat er voor een speler als Mahi, en die nog jong is, er iedere week een basisplek moet zijn bij FC Groningen
Op de tweede editie van de Hogeland Cup gaan wij als Noordpool beter voor de dag komen dan vorig jaar omdat: ‘Omdat we vorig jaar met een team meededen dat nog niet al te veel ervaring had met volwassen voetbal. Nu een jaar later is dat anders. Ook hebben we nu paar spelers binnen het team die wekelijks in de zaal spelen.”
Jij bent een voetballer die een aardige vrije trap in huis heeft. Oefen je daar speciaal op of: ‘Het is niet iets waar ik vast op oefen, maar in de zomervakantie ben ik veel naar het voetbalveld gegaan, waar ik vaak met Nikky Goguadze en Mourad Bahar een spel deed waar je van buiten de zestien steeds op doel moet schieten, misschien dat dat er iets mee te maken heeft.”
Dat Oranje op het komende EK ontbreekt, is een ramp voor onze ‘Oranje-tuinparty’s”:  ‘De misser van Nederland verpest veel mooie en gezellige avonden en wedstrijden waar de nodige spanning op staat.”
Hoe lastig is het voor jullie als Noordpool om vanaf kunstgras om te moeten schakelen naar natuurgras: ‘Ik denk dat het voor ons niet heel moeilijk is. Zo ziet het er wel uit als je naar sommige uitslagen in uitwedstrijden kijkt. Vaak waren we wel de betere ploeg maar we vergaten het af te maken. Maar ik heb wel door dat de bal minder snel rond gaat dan op kunstgras.”
Met Jur Smit komt er volgend seizoen een oudere ervaren trainer naar Uithuizen. Waarom denk jij dat dit een logische keuze van de club is: ‘Omdat bij een extreem jonge ploeg een trainer met de nodige ervaring zeker een goede combinatie kan zijn.”
Nou Camp: ‘Nou Camp is een van de mooiste stadions in de wereld met een mooie sfeer en heeft met Barcelona een goed voetballende ploeg in huis.”
Tussen nu en vijf jaar moet Noordpool minimaal een stabiele vierdeklasser kunnen zijn: ‘Dat zou eigenlijk gewoon moeten met het team waar we nu mee bezig zijn. Ik denk dat we met dit team ook beter presteren in de 4e klasse. Daar wordt wat technischer gespeeld dan in de 5e klasse.
Zlatan is: ‘Een van de beste voetballers ter wereld. Ook al heeft hij niet de meeste goals van Europese top competities, hij scoort veel en vaak op fraaie wijze Ook vind ik zijn uitspraken altijd mooi om te horen.”
Wat doe je in het dagelijks leven Vincent: ‘In het dagelijkse leven ga ik naar het Alfa College. Daar doe ik Sport en Bewegen. Verder ben ik veel met mijn vriendin. En op zaterdag hou ik er wel van om uit te gaan en op vrijdagavond speel ik in de zaal bij Usquert zaal 1.”
We kunnen er niet omheen, en dat hoeft ook zeker niet, jouw vader Geert-Jan Zijlstra is een van de beste voetballers ooit binnen Noordpool. Wat heb jij van hem als voetballer ‘geërfd’: ‘Ik denk dat ik een totaal andere voetballer dan mijn vader ben, maar als ik echt iets moet kiezen wat ik van hem geërfd heb is dat denk ik wel een "grote mond" in het veld.”
Met wie zou jij wel een dagje willen ruilen en waarom: ‘ Met Zlatan Ibrahimovich natuurlijk, omdat het mijn favoriete speler is.”