Rik Schuttenbeld(FC LEO): 'Ik speel graag op middenveld maar linksback is ook prima."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Rik Schuttenbeld kwam in het seizoen 2013-2014 voor het eerst in beeld bij de 1e selectie van FC LEO. Nu twee seizoenen later is de nu 18 jarige allrounder doorgegroeid tot een vaste waarde binnen de Oranjebrigade uit Leens. Over zijn debuut, zijn favoriete positie, de wijze lessen van Jan Jaap Zijlstra en de contractverlenging van trainer Klaas van der Ploeg verteld Rik in het interview dat Puurvoetbalonline deze week met de Leenster had.
image 2015 11 23 2
 Rik, jij speelt voor het derde seizoen in het eerste elftal van FC LEO en maakte als nu 18 jarige al een degradatie en een kampioenschap+ promotie mee. Hoe bijzonder voelt dat: ‘Je denkt er niet snel over na, maar nu je dit vraagt voelt het best bijzonder. In het seizoen 2013 - 2014 zat ik nog niet definitief in het eerste elftal, maar speelde ik 's ochtends met de B1 en sloot ik 's middags aan bij het eerste elftal. Dat seizoen degradeerden we met 7 punten. Het was natuurlijk terecht, maar toch baalde iedereen hier ontzettend van. Het seizoen daarna werden we kampioen. Een kampioenschap in de jeugd is natuurlijk heel leuk, maar kampioen worden met het eerste elftal is echt geweldig! Het was al een tijdje geleden dat FC LEO kampioen was geworden, dus werd dit groots gevierd. Dat seizoen en het kampioensfeest daarna zullen we denk ik daarom ook nooit vergeten.”
Je speelt op diverse posities in het team. Welke positie heeft jouw voorkeur: ‘Mijn voorkeur gaat uit naar het middenveld, omdat ik hier in de jeugd ook altijd speelde en dat beviel me altijd goed. Ik sta nu linksback, maar vind dit geen probleem.”
Waarom wordt Ajax dit seizoen kampioen van Nederland: ‘Ik denk dat Ajax geen kampioen word, omdat ik vind dat PSV en Feyenoord een betere selectie hebben. Wie van deze twee clubs kampioen gaat worden? Geen idee, maar mijn voorkeur gaat dan uit naar Feyenoord.”
Jan Jaap Zijlstra liet jou debuteren in het eerste elftal van FC LEO. Wat heb je van hem het meest geleerd: ‘Van Jan Jaap heb vooral geleerd het spelletje beter te begrijpen. In de jeugd liep je overal en nergens, terwijl Jan Jaap mij heeft geleerd om in de juiste lijnen te lopen, zodat je vrij komt te staan en het spel beter kunt verplaatsen.”
Waarom gaat FC LEO zich dit seizoen handhaven in de derde klasse: ‘Wij gaan ons handhaven in de derde klasse, omdat wij beschikken over spelers die mee kunnen voetballen in de derde klasse, maar ook strijd kunnen leveren. Daarnaast zitten we ook bij teams in de competitie waar we vorig jaar ook tegen hebben gevoetbald. Deze wedstrijden moét je gewoon winnen als je in de derde klasse wilt blijven.”
Vaak wordt gezegd dat het voetbal in Friesland fysieker is dan in Groningen. Hoe heb jij dit tot nu toe ervaren: ‘Dat klopt helemaal! In de Friese competitie kom je vaak grote, sterke tegenstanders tegen. In dat geval moet je net even wat slimmer zijn dan de tegenstander.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven studeer ik sinds dit jaar Commerciële Economie aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Naast school werk ik bij de Vliegtuig in Leens en voetbal ik natuurlijk bij FC. LEO.”
FC Groningen komt dit seizoen niet in de play-offs omdat: ‘Ik verwacht wel dat FC Groningen in de play-offs komt, omdat FC Groningen met deze selectie gemakkelijk de 8e plaats kan behalen. Of ze de play-offs gaan winnen is een ander verhaal.”
Wat is er leuk aan Voetbal Inside: ‘Het leuke aan Voetbal Inside vind ik dat de mannen serieus over voetbal kunnen praten, maar daarnaast ook veel humor hebben. Een uitzending met Hans Kraay of Johan Boskamp is het leukst.”
Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘De meest overgewaardeerde voetballer uit de Eredivisie vind ik Luciano Narsingh. Hij heeft erg veel snelheid, maar ik vind dat hij dit te weinig benut. Aangezien hij dit seizoen weinig goals en assists achter zijn naam heeft staan en dus niet vaak bepalend is in een wedstrijd zie ik hem als een overgewaardeerde speler.”
Na ‘Parijs’ is het ongedwongen een wedstrijd in een in een groot stadion bekijken definitief voorbij: ‘Het zal niet definitief voorbij zijn, maar er zullen wel extra maatregelen moeten worden genomen, waardoor iedereen met een veilig gevoel naar het stadion kan gaan.”
Dat Klaas van der Ploeg als hoofdtrainer heeft bijgetekend is voor de club FC LEO: ‘Heel belangrijk. Voor het eerste elftal is dit belangrijk omdat het een goede trainer is, maar ook voor de club zelf. Want hij traint naast ons ook nog twee jeugdelftallen. Hij weet wat er zich binnen de club afspeelt en dat is natuurlijk heel belangrijk.”
Wat wil jij nog vertellen maar wat ik niet heb gevraagd: ‘ Bedankt voor dit interview!”