Peter Batema(FC LEO): ' Als jeugdtrainer moet je op een bepaald niveau gespeeld hebben."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Peter Batema is sinds drie jaar actief binnen de jeugdafdeling van FC LEO. De oud-speler is dit jaar trainer/begeleider van de A-Junioren- combinatie van FC LEO en Kloosterburen. In het vraaggesprek met Puurvoetbalonline spreekt Peter over zijn ‘terugkeer’ bij de Leensters, zijn idee over wat goed zou zijn voor de betere voetballers in de Gemeente De Marne en waarom er bij Groningen een nieuw gezicht voor de groep moet komen.

 Peter Batema
Peter kun je in eerst in het kort wat over je eigen voetbalcarrière vertellen: ‘Vanaf mijn zesde jaar heb ik bij FC Leo gevoetbald. Tien jaar later debuteerde ik in het eerste elftal. Daar heb ik tot mijn 30e in gespeeld maar door een gecompliceerde enkelblessure ben ik toen gestopt. In de periode dat ik voor het eerste elftal speelde heb ik ook nog paar jaar meegedraaid in het Regioteam. In de zaal voetbalde ik toen voor Poel keukens. En nu speel Ik bij FC LEO 35+voetbal. “
Je bent binnen de jeugdafdeling van FC LEO actief als trainer/leider van LKC( LEO-Kloosterburen Combinatie ).Sinds wanneer is dat: ‘Dat klopt en dat is sinds drie jaar. Mijn zoon voetbalt bij FC LEO en via de huidige voorzitter Arjen Fledderman ben ik weer betrokken geraakt bij FC LEO.”
De samenwerking tussen Kloosterburen en FC LEO zou een voorbeeld voor andere verenigingen moeten zijn omdat: ‘Het goed is voor de jeugd om tegen leeftijdsgenoten te voetballen waardoor ze niet te snel doorstromen naar de senioren. Het is belangrijk om als vereniging een A en B junioren te hebben zodat ze zich stapsgewijs kunnen ontwikkelen om door te kunnen stromen naar het senioren voetbal. Alleen door combinatieteams te maken is dat voor veel verenigingen nog realiseren.”
Zou een nog bredere samenwerking het jeugdvoetbal in de gemeente De Marne nog mee kunnen opkrikken: Ja! Door samenwerking van meerdere clubs kun je meer niveauverschil aanbrengen. Je kunt de gemotiveerde en betere spelers op een hoger niveau brengen en laten spelen.”
FC Groningen moet na dit seizoen afscheid nemen van Erwin van der Looi omdat: ‘Omdat ik vind dat hij veel te defensief ingesteld is. Volgens mij kan er veel meer uit het elftal gehaald worden dan dat nu gebeurd.”
Als jeugdtrainer moet je over de nodige technische bagage beschikken: ‘ Dat is zeker waar. Het is belangrijk dat je zelf ook op een bepaald niveau hebt gevoetbald en dat je dat over kunt brengen op de jeugd.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben teamleider bij de gemeente de Marne, afdeling Beheer. In mijn werk heb ik veel contacten met de bevolking en alle voetbalclubs binnen de Marne.”
Door je activiteiten binnen de jeugdafdeling van FC LEO geef jij de voetbalwereld wat terug. Dat zouden meer oud-voetballers moeten doen: ‘Dat zou zeker mooi zijn. Bij FC LEO zijn veel oud-spelers actief maar ik denk dat er meer clubs zijn die dat graag zouden willen.”
Hoffenheim-trainer Huub Stevens zijn woorden na ‘Parijs’ waren: 'Sta er niet te lang bij stil, want anders heb je geen leven'. Eens of oneens: ‘De aanslagen geven aan hoeveel onrust er op dit moment in de wereld is, ik vind dat we wel een taak hebben om waar we kunnen onze medemens, zoals de vluchtelingen, te helpen.”
Klaas van der Ploeg is ook in het seizoen 2016-2017 hoofdtrainer in Leens. Dat is een prima zaak omdat: ’Klaas is een betrokken trainer die er niet alleen voor het eerste elftal is. Dit jaar trainen we samen de A Junioren. Hij heeft prima oefenstof, is een rustige trainer die zijn visie goed over kan brengen en een prettig iemand om mee samen te werken.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: ‘Ja, jammer genoeg is deze trend zichtbaar. Er wordt heel gemakkelijk afgezegd. Daardoor mis je een bepaalde teamgeest om gezamelijk een doel te bereiken.”
Er zijn nu vijf voetbalverenigingen in de gemeente De Marne. Over tien jaar zijn dat er nog maximaal: ‘‘Als ik eerlijk ben denk ik dat er nog een zaterdag en een zondag club is.
Waar de een denk dat FC LEO een stabiele vierdeklasser is met soms een uitschieter naar de derdeklasser denkt een andere dat FC LEO kan doorgroeien naar een stabiele derdeklasser. Wat denk jij: ‘Ik denk dat FC Leo een stabiele vierde klasser is. In de geschiedenis van FC LEO zie je deze trend ook steeds terugkeren. De middelen zijn en blijven bij een dorpsvereniging beperkt. Als er een paar mensen wegvallen door blessures of verhuizing, werk ect zie je dat het niveau terugvalt. Vaak zit te weinig achter om dit op te vangen.”