Marcel Schaap(Hoofdtrainer Rood Zwart Baflo):De een heeft een 'schop' onder zijn kont nodig en een ander een aai over zijn bol."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marcel Schaap debuteert dit seizoen als hoofdtrainer bij Rood Zwart Baflo. Maar toch loopt de in Sauwerd geboren Marcel Schaap al een tijdje mee als trainer in de amateurvoetbalwereld. Hij was namelijk onder andere jeugdtrainer in Grootegast en Marum. Over dat, en over diverse andere onderwerpen gaat onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de trainer die hoopt met Rood Zwart Baflo de vierde klasse te bereiken.

Marcel, kun je eerst in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière: ‘Op 5 jarige leeftijd ben ik begonnen met voetballen in Sauwerd bij vv SIOS. Tot 1e jaars C junioren heb ik hier gevoetbald in de jeugd, om vervolgens de overstap te maken naar Viboa. Met nog een aantal talentvolle jongens uit Sauwerd maakten we de overstap naar Viboa, om hier op een hoger niveau te voetballen om ons verder te ontwikkelen als jeugdvoetballer. Trainers waren toen  o.a: Klaas jan Moesker en  Jeroen de Munck. Na prachtige jeugdjaren te hebben doorlopen t/ m de A-junioren, de stap weer retour gemaakt naar SIOS. Hier met dezelfde jongens een aantal jaren (Trainers o.a Gerrie Koster en Wobbe de Vries) in het eerste elftal gespeeld, dit met succes! Toen der tijd deed ik de opleiding Sport & Bewegen en via Roy Wester docent keuzevak jeugdvoetbaltrainer een jaar in Schildwolde op 2e klasse gespeeld bij vv SGV. Vanaf de laatste jaren als voetballer bij SIOS heb ik zelf voetballen altijd gecombineerd met het trainen en coachen van een jeugdteam binnen de vereniging. Na SGV een overstap gemaakt naar HS'88 hier was Moesker maar ook de Munck een aantal jaren werkzaam als hoofdtrainer. Na meerdere seizoenen in het paars-wit te hebben gespeeld, de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. Toen trainer geworden in Grootegast van de B1 en daarna van het 2e elftal maar ook van de A1. Heb in Grootegast nog een seizoen gevoetbald in het tweede elftal en nog een keer uit alle nood een wedstrijd gespeeld voor het eerste elftal onder Marcel Poll, nu trainer bij sv Marum 1.”
Je was, voordat je hoofdtrainer werd in Baflo, jeugdtrainer bij SV Marum. Hoelang ben je daar actief geweest en wat was je functie daar: ‘Na aantal jaren Fc Grootegast voor twee seizoenen naar sv Marum gegaan om jeugdtrainer te worden van de sv Marum B1 dat voetbalt op Hoofdklasse niveau, dit in combinatie met een functie als technisch jeugdcoordinator. Een mooie stap en een mooie periode waarin ik mij als trainer heb ontwikkeld maar vooral als technisch-jeugdcoordinator. Trainers begeleiden en opleiden in het geven van trainingen, een trainingsschema, trainingsplan opstellen, stationstrainingen voorbereiden en aanbieden samen met andere trainers. Vergaderingen en evaluatiemomenten inplannen en bijwonen, spelers en trainers indelen dit alles in nauw contact met het jeugdbestuur. Na twee seizoenen binnen de jeugd van sv Marum ben ik opzoek gegaan naar een nieuwe stap, een nieuwe uitdaging in mijn trainersloopbaan en ben na een goed gesprek, een goed gevoel en snel handelen van beide kanten Hoofdtrainer geworden bij Rood Zwart Baflo.
Moet je als trainer een speelwijze hanteren die bij jouw selectie past of moet je de ‘ huisstijl’ van de vereniging volgen: ‘Als trainer moet je zeker naar de kwaliteiten van je spelers kijken om een bepaalde speelwijze te hanteren. Daarnaast vind ik dat een selectie moet weten hoe je moet spelen in verschillende opstellingen met andere taken vanuit alle posities. Ik weet dat er binnen de grotere verenigingen 1 speelstijl, zeg maar huisstijl word gehanteerd. Dit om voor alle spelers, leiders, coaches een duidelijke en 1 lijn te trekken. “
Vaak wordt er gezegd, veel teams missen een ‘klootzak/leider in het veld’. Deel jij die mening: ‘Ik vind een klootzak iets anders dan een leider. Een klootzak in het veld, praat de tegenstander uit de wedstrijd, is irritant, maakt overtredingen op het randje. Een speler kan verbaal een leider zijn, door constant zijn medespelers te coachen en op te jutten. Een speler kan ook non-verbaal een leider zijn, door rust aan de bal te hebben, beslissingen en acties maken (vooruit/breed/achteruit) op het juiste moment. Alle spelers hebben zo hun kwaliteiten, binnen een team gaat het om de ideale mix in en buiten het veld, hierin is een klootzak en een leider in het veld onmisbaar.”
Je moet als trainer ook een beetje met je speler willen ‘spelen’ wordt er wel gezegd. Wat bedoelt men daarmee volgens jou: ‘Het gaat niet alleen om het spelletje voetbal, iedereen is anders en elke speler heeft een andere aanpak en aandacht nodig. De een heeft een schop onder de kont nodig de ander moet je juist een aai over zijn bol geven, dit wordt er bedoeld met spelen.”
Wat is de doelstelling wat je dit seizoen met Rood Zwart Baflo wilt bereiken: ‘Bij aanvang van het seizoen heb ik verteld dat RZB voor een plek bij de Top 5 moet gaan in de 5e klasse. We zijn goed op weg en willen graag een periode meepakken, zodat we aan het eind van het seizoen nog kunnen genieten van promotiewedstrijden. Verder moet een team altijd uitstralen dat ze een team zijn binnen en buiten het veld, dat ze voor resultaat spelen en spelers individueel maar ook als team zich ontwikkelen op verschillende vlakken binnen het voetbal.”
Vaak wordt een jeugdteam getraind door een goedwillende vader of moeder. Dat is funest voor het jeugdvoetbal: ‘Ten eerste wat ik hier over wil zeggen, verenigingen zijn heel blij met vrijwilligers binnen hun vereniging. Vrijwilligers houden hun vereniging draaiende met hun passie en inzet, helaas zijn dit vaak dezelfde personen. Ook binnen RZB hebben we een vaste groep vrijwilligers, vrijwilligers die dag en nacht klaar staan voor hun club, een vereniging kan niet zonder. Fantastisch dat ouders een jeugdteam met veel plezier willen trainen, helaas ontbreekt het hier vaak aan de juiste kennis en kunde qua oefenstof en aanwijzingen. Maar er staat iemand die dit graag wil doen, dit moet je zeker niet tegenhouden maar juist toejuichen en deze ouder de helpende hand toereiken binnen de vereniging, deze helpende hand hier ontbreekt het vaak aan.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘In het dagelijkse leven werk ik als vakleerkracht gym in het basisonderwijs in Groningen, daarnaast ben ik werkzaam als groepsbegeleider/sportdocent op een BSO (Buitenschoolse Opvang)ook in Groningen.”
Na de aanslagen in Parijs en de afgelaste duels België-Spanje en Duitsland-Nederland zijn grote sportevementen bijna niet meer te organiseren: ‘Als organisatie moet je het wel blijven organiseren, maar de veiligheid en controle moet optimaal zijn.”
Ook in het amateurvoetbal raken beleidsbepalers steeds sneller in de war en wordt na een paar nederlagen de trainer eruit gegooid. Waan van de dag of een gevolg van steeds groter wordende ‘belangen: ‘Waan van de dag, als club moet je kijken waarom je een aantal wedstrijden verliest. Winnen en verliezen ligt dicht bij elkaar. Je hebt een doelstelling samen als vereniging opgesteld voorafgaand van een seizoen, haal je deze doelstelling niet dan is dit terug te lezen aan het einde van een periode in een conclusie. Een trainer na een aantal nederlagen eruit gooien heeft helemaal geen zin, deze beleidsbepalers moeten maar eens goed na denken of ze wel op de juiste stoel zitten. “
Velen zien Rood Zwart Baflo als een club waar meer uit te halen is. Hoe kijk jij daar na een paar maanden in Baflo tegenaan: ‘Het eerste elftal doet het erg goed en boven verwachting, we hopen deze lijn door te kunnen trekken. We hebben een jonge selectie, waarin het team maar ook de spelers individueel nog kunnen groeien. Bij Rood Zwart Baflo voetballen veel talentvolle jeugdvoetballers in de B-junioren en A-junioren. Een aantal A-Junioren hebben al meerdere keren mogen proeven om in een seniorenteam te mogen spelen. Deze doorstroom van jeugdspelers is goed voor een vereniging, het geeft nieuwe kracht aan de selecties binnen de seniorenafdeling. Binnen de vereniging gebeurt veel niet alleen op het veld maar ook daar buiten in de organisatie, velen staan achter de visie van de club en willen hier hun steentje aan bijdragen om deze doelen samen te halen. Een echte Groninger is nooit tevreden en alles kan altijd beter, maar met deze selectie zal Rood Zwart echt niet onder sneeuwen in een vierde klasse. Maar de vierde klasse halen, dat is het grote doel.”
Wat is de valkuil waar jij als beginnende trainer tegen aan bent gelopen: ‘Ik ben een trainer die resultaat wil behalen op verschillende vlakken, dit resultaat kun je halen als je met voetbal bezig bent in combinatie met plezier. In het verleden was ik te veel bezig met het resultaat, oorzaak te veel druk bij mij zelf maar ook bij de spelers. Hierdoor ontbrak het wel eens aan het plezier. Daarom zeg ik ook altijd tegen mijn spelers, dat spelers met plezier op de fiets moeten stappen richting de training/wedstrijd, maar ook weer met een lach naar huis moeten gaan. Tijdens trainingen en wedstrijden moet er resultaat behaald worden door een goede basis in combinatie met plezier.”
Bij welke trainer in het betaald voetbal zou jij wel een dag mee willen lopen: ‘Oei er zijn zoveel trainers in binnen en buitenland waar ik een dagje mee zou willen lopen en waar ik van kan leren. Ben wel benieuwd naar de aanpak van Louis van Gaal bij Manchester United, we kennen hem natuurlijk van zijn welbekende persconferenties. Maar hoe gaat hij met zijn spelers om? Hoe is hij op het veld tijdens het geven van een training, wat doet hij in de kleedkamer voor de wedstrijd, tijdens de rust of na de wedstrijd? Denkt hij thuis aan voetbal of alleen maar aan zijn Truus?”