Jesse Schaap(v.v. Eenrum): 'Het plezier is weer helemaal terug.".

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jesse Schaap dreigde even voor het veldvoetbal verloren te gaan. De Eenrumer besloot na het seizoen 2014-2015 namelijk te stoppen als veldvoetballer. Maar gelukkig voor de vierdeklasser kwam de technicus op zijn besluit terug. Of het hoe en waarom vertelt Jesse in een openhartig interview dat hij deze week had met Puurvoetbalonline waarin nog veel meer onderwerpen tersprake kwamen.

 Jesse Schaap
Jesse, even dreigde jij te stoppen als speler van het eerste elftal van Eenrum. Maar je bent terug. Vertel: ‘Dat klopt. Vorig jaar was mijn eerste seizoen bij het eerste elftal van Eenrum en het begin was goed. Later zakte ik wat weg en aan het einde van het seizoen kreeg ik steeds meer motivatieproblemen. Dit, in combinatie met het beginnen van een hbo studie, zaalvoetbal en werk besloot ik eerst een jaar te stoppen met het veldvoetbal. Het elftal had in de eerste wedstrijden echter erg veel last van blessures. Toen werd mij gevraagd door de trainer of ik die wedstrijden toch nog mee wilde doen. In die wedstrijden speelde ik toch weer aardig mee en vond ik het ook gewoon hartstikke leuk. Daarom heb ik besloten om er toch bij te blijven want het is ook gewoon een hele leuke groep.” 
Eenrum bezet op dit moment de negende plaats. Dat is te laag of: ‘Op dit moment staan wij echt te laag. We begonnen het seizoen goed met 9 punten uit vier wedstrijden, alleen hebben we nu al vijf wedstrijden niet meer gewonnen. Twee keer hebben we uit gewoon heel slecht als team gespeeld en terecht verloren, maar de overige wedstrijden hadden we moeten winnen. Vooral in de wedstrijd tegen periodekampioen Alteveer hebben we laten zien dat we uitstekend kunnen voetballen. Helaas bleef het toen bij een gelijkspel. Ik ben van mening dat wij van elke ploeg kunnen winnen in deze competitie en dat wij zeker om de plekken 5 en 6 kunnen mee doen. Volgende week beginnen we weer met een uitwedstrijd bij Haren die gewonnen moet worden!” 
We naderen nu een periode die voor de technische voetballers geen leuke is of overdrijf ik nu een beetje: ‘Ja, dat kun je wel een beetje zeggen. Het weer van de afgelopen twee weken is niet heel goed voor de staat van de velden. Het is lastig om op een nat en hobbelig veld technisch voetbal te spelen. Ik wil dit zelf nog wel een als excuus gebruiken bij een nederlaag, maar beide teams hebben daar natuurlijk last van.” 
Depay wordt nooit zo groot als Christiano Ronaldo omdat: ‘Depay de drive en het doorzettingsvermogen van Ronaldo mist. Toch zie ik veel overeenkomsten. Bij hun club de beste speler en op jonge leeftijd naar United gehaald. Ik vind Depay op dit moment zelfs verder dan Ronaldo op 21 jarige leeftijd. Ronaldo was toen nog helemaal niet fysiek sterk en was nog veel bezig met schwalbes en trucjes. In een paar jaar tijd heeft die zich onder Ferguson ontzettend goed ontwikkeld met als beloning de Gouden Bal en een transfer naar Real.  Depay begon aardig maar zit momenteel terecht op de bank. Ik denk zeker dat hij het in zich heeft maar hij moet het nu wel weer gaan laten zien. Met Van Gaal heeft hij wel de juiste trainer. En een dergelijke hoed op moet trouwens best kunnen.”
Trainer Ronald Bouwman moet een jaar bijtekenen in Eenrum omdat: ‘Ronald voor deze groep de juiste trainer is. Hij ligt goed in de groep en staat tussen zijn spelers in. Je kunt altijd naar hem toe komen en hij staat ook altijd open voor ideeën van spelers. Ik denk dat Ronald nog veel meer uit deze groep kan halen en dit ook zeker gaat doen.” 
Vaak wordt gezegd dat het voetbal in Friesland en ook in Oost-Groningen fysieker is dan in de stad en bij ons op het Hogeland. Hoe heb jij tot nu toe ervaren: ‘Hier ben ik het wel mee eens. Wij spelen dit seizoen in een competitie met voornamelijk teams uit Oost Groningen. Deze ploegen spelen vaak de lange bal. Ik heb toch het idee dat de teams rondom Groningen zelf wat meer proberen te voetballen. Afgelopen jaren heb ik Friese teams inderdaad ervaren als ploegen die fysiek heel sterk zijn en heel veel loopvermogen hebben.”
FC Groningen en Europees voetbal is geen gelukkige combinatie. Dat hij jij wel/niet verwacht: ‘Ik had niet verwacht dat we de volgende ronde zouden halen, maar zo slecht als dit had ik niet gedacht. Ik ben wel van mening dat uit bij Braga en Liberec er veel meer in had gezeten. Ben zelf ook naar Liberec geweest, prachtige ervaring maar daar hadden zeker drie punten gepakt moeten worden. Volgende week zouden wij ook naar Marseille reizen, maar dit gaat gezien de omstandigheden niet meer door. Het geld van de vliegtickets zijn we waarschijnlijk kwijt. Ik verwacht een kansloze nederlaag.”
Wat is er leuk aan Voetbal Inside: ‘Ik kijk al jaren met veel plezier naar VI. Ondanks dat er constant ordinaire praat over tafel gaat, het wat vaak over hun zelf gaat, en mensen telkens belachelijk worden gemaakt, is er toch ook ruimte om serieus over voetbal te praten. Ik vind dit een goede combinatie en mag graag luisteren naar Gijp en Kieft. Studio voetbal kijk ik niet.”
Soms zou ik willen dat er in Eenrum een kunstgrasveld zou liggen: ‘Kunstgrasveld in Eenrum lijkt me heerlijk. Zo kun je altijd op een goede mat blijven trainen en heb je geen last van een slecht veld vol water. Ben wel van mening dat wedstrijden gewoon op natuurgras gespeeld moeten worden en vind het dan ook schandalig dat er 6 a 7 eredivisieclubs zijn met een kunstgrasveld.” 
Het is te gek voor woorden dat er in de eredivisie zoveel spelers vrijgesproken worden en je in het amateurvoetbal bijna voor een scheet laten geschorst wordt: ‘In het amateurvoetbal is er maar 1 scheidsrechter die het moment maar één keer kan zien. Als er dan een rode kaart is getrokken zal deze vaak ook blijven staan. In de Eredivisie zie je inderdaad dat er de laatste tijd veel spelers worden vrijgesproken. Opmerkelijk genoeg vaak in Rotterdam, want Elia, Kramer en Kazim misdragen zich elke week structureel zonder gestraft te worden.”
Wat is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Danny Hoesen. Ik vind hem niet eens overgewaardeerd, want volgens mij is iedereen wel van mening dat hij er niet heel veel van kan.  Ik vind het alleen wel schandalig dat we dit elke zondag nog steeds voorgeschoteld krijgen. Slappe inzet, gaat geen duel aan en scoort ook zelden. De laatste maanden was ik erg onder de indruk van Mimoun Mahi, die momenteel helaas geblesseerd is. Daar gaat Groningen nog miljoenen voor vangen.” 
De harde kern van Eenrum is fan van jou maar soms ook niet. Dat begrijp jij helemaal omdat: ‘Daar ben ik het zeker mee eens, en ik krijg dat ook vaak van mijn teamgenoten te horen. Ik wissel hele goede wedstrijden af met zeer matige. Het is te vaak alles of niets. Als ik de ruimte krijg om open te draaien en een actie te maken breng ik vaak onze spitsen in scoringspositie. Op dagen dat de tegenstander er kort op zit en we niet van onze eigen helft afkomen, heb je aan mij weinig en ben ik onzichtbaar. Ik krijg van de supporters veel complimenten over mijn acties en assists, maar krijg kritiek dat ik te weinig schiet en dus ook amper goals maak. Hier wil ik mij nog veel in verbeteren.”
Een ‘ gemene’ vraag tot slot. Rood-wit-zwart of rood/zwart: ‘Ik snap dat mensen waarde hechten aan traditionele shirts, maar ik vind ons nieuwe tenue met het witte randje erg mooi geworden. Het ziet er weer allemaal strak en modern uit. Ook hebben wij als team trainingspakken en tassen met eigen rugnummers mogen ontvangen en ik vind dat wij hier trots op mogen zijn.”