Patrick Beek(hoofdtrainer Veendam 1894.): ´Wat we vroeger leerden op straat missen de spelers van nu.´."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Patrick Beek is voor het derde seizoen trainer van Veendam 1894. Patrick was een van de vele trainers die ik deze zomer sprak voor de voetbalbijlages waar ik aan mee mocht werken en wat uiteindelijk  resulteerde in onderstaand vraaggesprek. Een vraaggesprek met als onderwerpen zijn eigen carrière die hem als voetballer ook nog bij CVVB bracht, people manager zijn als trainer, de huisstijl van een club volgen en het moeten investeren in goede jeugdtrainers.

 
Patrick kun je eerst in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière en je trainers tot nu toe: ‘Als speler ben ik begonnen bij de jeugd van GKC uit Gasselte. Vervolgens ben ik overgestapt naar Gasselternijveen waar ik mijn langste periode als voetballer heb gespeeld. Tijdens mijn studie aan het CIOS in Heerenveen heb ik daar nog twee seizoenen gespeeld. Toen ik in Groningen ben gaan wonen heb ik nog bij CVVB gespeeld en mijn ‘actieve’ voetbalcarrière heb ik afgesloten bij Annen. Ik voetbal nu nog op zondagmorgen bij ZFC Zuidlaren 4 (als het te combineren valt met het coachen op zondagmiddag).
Tijdens mijn studie aan het CIOS ben ik begonnen met het geven van training. Ik ben begonnen bij de voetbalschool van Heerenveen en de D1. Daarna heb ik bij Gasselternijveen de B en A jeugd en onder 23 elftal getraind. Nadat ik had aangegeven te stoppen met voetballen nam Gasselternijveen contact met me op of ik er iets voor voelde om aan de slag te gaan als hoofdtrainer bij de club. Ik heb daar drie seizoenen met veel plezier gewerkt. Nu ben ik voor het 3e seizoen hoofdtrainer bij Veendam 1894.”
Als trainer moet je steeds meer People manager zijn. Deel jij zijn mening: ‘In mijn ogen is trainer zijn meer dan alleen maar de trainingen verzorgen en op zondag coachen. Ik vind het zelf belangrijk om ook de persoon zelf te kennen. Waar is een speler in het dagelijks leven mee bezig. Werk, studie etc etc.”
Ik hoorde laatst een opmerking, de technische basisvaardigheden van spelers gaat steeds mee achteruit. Waarop iemand anders zei, die holt zelfs achteruit. Wat is jouw mening: 'Ik heb daar bij Veendam 1894 niet echt mee te maken. Wij hebben een goede technische groep. Maar het is natuurlijk een gegeven dat er minder op straat en pleintjes gevoetbald wordt dan eerder. Dus wat je vroeger leerde op straat missen de spelers van nu.”.
Als trainer hanteer jij een speelwijze die bij jouw selectie past of volg je de ‘huisstijl van de vereniging waar je als trainer actief bent: ‘Het is een combinatie van beide. Je moet wel kijken welke spelers je binnen je selectie hebt. Vasthouden aan een systeem waar je de spelers niet voor hebt is op lange termijn niet te doen. In mijn ogen moet je dan te vaak spelers op posities neerzetten die ze van nature niet liggen. Een speler haalt het beste uit zichzelf als hij op een positie speelt waar hij zichzelf ook het lekkerste voelt. En aan het einde van de rit gaat het toch om zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.”
Vaak wordt er gezegd, veel teams missen een ‘klootzak’. Deel jij die mening: ‘Als het allemaal niet zo lekker loopt wordt er idd vaak geroepen we missen een echte ‘klootzak’ binnen de lijnen of op training. Het is idd wel lekker als je dan een speler in je groep hebt zitten die weet wanneer er even uit een ander vaatje getapt moet worden. Maar zulke spelers creëer je niet. Dat zit in je. Wij missen af en toe wel een ‘klootzak’ binnen de lijnen.”
Als een amateurvereniging zijn jeugdopleiding serieus neemt moet er voor iedere speler een persoonlijk ontwikkelingsplan zijn: ‘Zeker voor de selectie elftallen.”
Wat is jou doelstelling wat je dit seizoen met Veendam 18914-zondag wilt bereiken: ‘We hebben geen doelstelling van dit moeten we halen. We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen. En dan zien we wel of we nog ergens voor meedoen. Binnen de club is de doelstelling een stabiele 3e klasser te worden. Momenteel zijn we goed op weg om de doelstelling te halen. Maar het seizoen is nog lang en alles staat er dicht bij elkaar. Ook dit jaar moeten er weer veel punten gehaald worden om handhaving te bewerkstellingen.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘Ik ben leerkracht lichamelijke opvoeding.”
Vaak wordt een jeugdteam getraind door een goedwillende vader of moeder. Dat is funest voor het jeugdvoetbal: ‘Tuurlijk wil je als club voor ieder team een goede trainer hebben alleen is dit gewoon niet mogelijk. Als de hoofdopleidingen club en ouders goed begeleid is het een goed alternatief.  Voor de selectieteams zou ik toch investeren in opgeleide trainers.”
Ook in het amateurvoetbal raken beleidsbepalers steeds sneller in de war en wordt na een paar nederlagen de trainer eruit gegooid. Waan van de dag of een gevolg van steeds groter wordende ‘belangen’: ‘Beide. Soms werkt het als er een andere trainer voor de groep komt maar er zijn genoeg voorbeelden dat het geen resultaat heeft gehad.”
Iemand noemde Nederland ‘wereldkampioen’ rond-terugspelen. Hoe kijk jij daar tegenaan: ‘Zolang het resultaat oplevert heb ik er geen problemen mee. Soms mag het best wat meer opportunistisch maar ook daarvoor geld het moet wel resultaat op leveren.”
Wat is de valkuil waar iedere beginnende trainer inloopt: ‘Lastige…denk dat voor iedereen verschillend is.”
Bij welke trainer in het betaald voetbal zou jij wel een dag mee willen lopen: ‘Geen moeilijke keuze dat is Frank de Boer.”