Bart Apotheker (SC Stadspark en Futsal Bedum): ' Liever in een volle zaal in Bedum dan voor 'vijftien' toeschouwers in Noordwolde ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Bart Apotheker voetbalt vanaf het seizoen 2014-2015 voor de zaterdagafdeling van SC Stadspark. De voetballer speelt daardoor bijna in zijn achtertuin zoals hij vertelt in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had. Een vraaggesprek met verder onderwerpen als zaalvoetbal, Erwin van der Looi, een kusje voor de scheidsrechter en nog veel meer
Bart Apotheker
Bart, jij voetbalt voor de zaterdagtak van SC Stadspark. Waarom SC Stadspark: ‘Nadat ik bij ACV wegging wilde ik graag blijven voetballen, ondanks dat ik door het werk niet altijd kan trainen. Ik kende al een aantal jongens van het voormalige Gronitas zaterdag 1. Via Sieger Kuik en JP Lageman, waarmee ik nog samenspeelde bij BV Veendam, ben ik bij SC Stadspark zaterdag 1 terecht gekomen. En aangezien SC Stadspark praktisch in mijn achtertuin is was de keuze snel gemaakt. Goeie keuze, want het is altijd gezellig bij ons.”
Ik zag namen van clubs als CVVB, FC Groningen en ACV als eerdere clubs waar je hebt gespeeld. Waarom is het bij Groningen niet gelukt: ‘In mijn periode van 2006-2010 bij de FC (2 jaar A1, 2 jaar beloften) heb ik hele mooie dingen meegemaakt. Internationaal toernooi in Amerika, Dallas. In 2007 Eurovoetbal gewonnen en elke week mooie wedstrijden gespeeld. Ik trainde geregeld mee met het eerste, toen nog onder leiding van Ron Jans. Mijn concurrentie bij het eerste elftal bestond uit Arnold Kruiswijk, Gibril Sankoh, Andrej Svejdik en Andreas Granqvist. Niet de minsten. Hoe je het went of keert, aan het einde van de rit heb ik de laatste stap niet kunnen zetten naar het eerste elftal en dus ben je niet goed genoeg. Hierna ben ik nog op stage geweest bij FC Oss, hier waren Hans de Koning en Regilio Vrede destijds trainer. Zij waren positief en ik mocht blijven, echter op amateurbasis aangezien ze weinig financiële middelen hadden. Dit zag ik zelf niet zitten. Tijdens mijn verblijf bij FC Oss kreeg ik een chalet van de club op een camping waar allemaal Polen verbleven. Het was elke nacht onrustig. Hoorde ik achteraf dat er 2 week eerder nog iemand was omgelegd op die camping vlakbij mijn chaletje. Wat dat betreft  was het een mooi, maar bijzonder avontuurtje.”
Jij bent met 27 jaar een van de jongste in de selectie van SC Stadspark. Hoe bijzonder is dat: ‘Qua leeftijd is dat misschien zo. Echter is onze spits Robert Oldengarm al in de 40, maar hij maakt meer meters in een wedstrijd dan ik. Ik loop liever niet te veel. Het voordeel van onze ploeg is dat iedereen in het verleden op een aardig niveau heeft gevoetbald. Ondanks dat de meeste mannen al de 35 zijn gepasseerd zijn ze allemaal nog aardig fit. Vooral Peter Klunder. Hij is onlangs op vakantie geweest naar Thailand en uit de foto’s te zien heeft hij daar veel gesport om zo fit mogelijk aan de start van de competitie te staan.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk bij de politie in Groningen.”
Wat is voor jou de beste speler waar jij tot nu toe mee samengespeeld hebt en waarom: ‘Zowel bij BV Veendam, FC Groningen en ACV, Stadspark en Sv Bedum heb ik met meerdere goede voetballers gespeeld. Om er één uit te halen vind ik lastig.”
FC Groningen moet na dit seizoen afscheid nemen van Erwin van der Looi omdat: ‘Ik heb in mijn periode bij FC Groningen 4 jaar onder Erwin van der Looi gevoetbald. Ik vond het een hele goede trainer. Hij eist het maximale van iedere speler, in het veld en er buiten. Ik heb ook erg veel van hem geleerd aangezien hij ook verdediger was. Ik ga nog wel eens naar het stadion of bekijk een training met mijn zoon. Alleen krijg ik te weinig mee om te zeggen of hij moet blijven of niet. Wat ik wel vind is dat er bij de FC genoeg kwaliteit zit en dat er meer uit te halen valt dan dat er nu uit komt.”
Er is op dit moment veel ‘lawaai’’ rond Memphis Depay. Snap jij dat of zeg jij, laat lekker gaan: ‘Er wordt natuurlijk extra gelet op Depay als speler van United. Ik snap dat mensen zich gaan irriteren als hij geen pepernoot raakt, en vervolgens rechtstreeks vanaf catwalk Huis ter Duin binnen loopt. Zelf maakt het me niet zoveel uit, iedereen moet zijn eigen keuzes maken.”
Kunstgras of natuurgras: ‘Ik ben nog steeds voor een goed grasveld. Echter gaan veel clubs over op kunstgras, mede uit financieel oogpunt. Maar het blijft heerlijk om na een gewonnen wedstrijd vies van het veld te gaan. Alleen als je in november/december uit naar sommige clubs uit onze competitie moet die op ‘gras’ spelen is een goed kunstgrasveld ook wel fijn.”
Er wordt weleens gezegd. Als voetballer is Bart Apotheker soms een beetje ‘gek’. Wat bedoelen ze daarmee: ‘Ik denk dat de mensen die erbij waren dan terug denken aan vorig seizoen. We moesten uit naar VVG en we stonden 5 minuten voor tijd met 3-1 achter. Ik maakte toen de 3-2 en in blessuretijd de 3-3. Vervolgens zakte mijn broek van mijn kont, maakte een koprol en gaf de scheids een kus. We hadden die week net de crematie van onze leider Tjesse de Boer gehad en iedereen wilde een goed resultaat neerzetten voor hem. Ik weet nog dat onze grensrechter na de wedstrijd naar me toe kwam en me een kus gaf, zo blij was hij. Daarna was het nog lang gezellig.”
Wie wordt er bij jullie in de competitie kampioen en waarom: ‘Er zijn dit seizoen meerdere teams die een kans maken. VVG, Appingedam, Pelikaan S gaan het alle drie lang volhouden. Ik zou het mooi vinden als VVG kampioen wordt. Al is het alleen maar omdat mijn goede vriend Jamie Walstra er speelt.”
Wat vind jij een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie: ‘De gehele selectie van De Graafschap om te beginnen. Het stelt verder niet zo veel meer voor. Daarom blijft het nog wel steeds leuk om te kijken en heb dan ook gewoon een Fox Sports abonnementje. Alleen ga ik niet 90 minuten zitten voor Excelsior – Willem 2.”
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Voetbal Inside. Ik kijk liever naar de interactie die Derksen, vd Gijp en Genee onderling hebben, en met hun tafelgast, dan dat ik luister naar dat geneuzel van een sportjournalist van de AD, Trouw of de Volkskrant. Tevens vind ik Tom Egbers geen goede presentator en moeten ze bij het onderwerp blijven waar ze het op dat moment over hebben. De mensen van Voetbal Inside hebben geen dubbele agenda en hoeven dus niemand te dekken waardoor ze gewoon kunnen zeggen wat ze vinden. En als het inhoudelijk over voetbal gaat hebben ze vaak een punt.”
Ik zag jou ook in de selectie van SV Bedum Futsal voorbij komen. Wanneer jij zou moeten kiezen dan werd het: ‘Zaalvoetbal. Het veld is kleiner, het spel gaat sneller en we spelen met Sv Bedum in de Topklasse, dus op leuk niveau. Ik speel liever op vrijdagavond in een volle sporthal in Bedum dan op zaterdagmiddag uit bij Noordwolde voor 15 man publiek.”