Robert Freese(v.v. Stedum): Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers in de regio die het voetballen mogelijk maken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Robert Freese speelt op dit moment in het derde elftal van Stedum. Robert speelde echter ook dertien seizoen voor de hoofdmacht van de Stedumers. Over die periode en nog veel andere onderwerpen ging het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline had met de centrale verdediger.
Robert Freese
Robert, jij voetbalt voor de v.v. Stedum. Daar is jouw loopbaan ook begonnen: ‘Ik ben inderdaad op 6-jarige leeftijd begonnen bij v.v. Stedum waar ik nog steeds met veel plezier voetbal.”
Je speelt je wedstrijden nu in het derde van Stedum maar hoeveel jaar ben jij actief in het eerste elftal geweest: ‘In 1992 maakte ik mijn debuut in een wedstrijd om de Noorderkrant bokaal toen ik als toeschouwer langs de kant stond in Ten Post tegen TEO. Op schoenen van mijn maatje Hergen Balkema die net was gewisseld maakte ik mijn eerste minuten. In het seizoen 2005-2006 heb ik mijn laatste volledige seizoen gespeeld. Daarna in uiterste nood nog wat wedstrijden meegepikt waarbij vorig seizoen tegen Rood-Zwart Baflo de laatste keer is geweest.”
Wie wordt er kampioen van Nederland en waarom: ‘PSV is voor mij de favoriet, ik vind ze net iets beter dan Feyenoord en Ajax. Ik denk wel dat dit sinds jaren de spannendste strijd om de titel wordt van de traditionele top drie.”
Wat doe je in het dagelijks leven:’ Ik ben personeelsplanner bij Abiant Uitzendgroep in Bedum. Samen met mijn collega’s(o.a. Jan Jaap Zijlstra/trainer VV Middelstum) zorg ik er op een persoonlijke en betrokken manier voor dat de juiste medewerker op de juiste plek komt bij onze opdrachtgevers. Dus ben je een echte aanpakker en op zoek naar werk dan zien we je graag bij Abiant!”
Wat is voor jou de beste speler bij Stedum waar jij mee samengespeeld hebt en waarom: ‘Tony Duchenne is de beste speler waar ik mee samen speel/ of heb gespeeld. Zijn (voetbal)intelligentie, (trap)techniek, doelgerichtheid en persoonlijkheid brachten het niveau van het toenmalige team enorm omhoog wat oa promotie opleverde. Aan Tony kan je zien dat hij in zijn jeugd een professionele opleiding heeft gehad. Hoewel hij af en toe even onpeilbaar is als zijn favorieten Maradona, Djurovski en Romario blijft het een feest om met hem te voetballen.”
FC Groningen moet na dit seizoen afscheid nemen van Erwin van der Looi omdat: ‘Ik helemaal klaar ben met dat saaie balbezit geneuzel. Bied de mensen eens vertier, kom het veld op om een wedstrijd te winnen i.v.p. verlies te voorkomen. Volle kracht vooruit dan ga je een keer flink onderuit maar op het einde van de rit heb je meer punten en een voller stadion. Hij heeft het prima gedaan maar volgend jaar is de tijd daar voor vers en minder saai bloed.
Er is op dit moment veel ‘lawaai’’ rond Memphis Depay. Snap jij dat of zeg jij, laat gaan: ‘Ik snap dat wel, kan een sterspeler worden maar om dat te bereiken moet je wel zorgen dat de aandacht uit gaat naar je spel binnen de lijnen ipv je gedrag er buiten.”
Kunstgras of natuurgras: ‘Natuurgras! Kunstgras is een prachtige uitwijkmogelijkheid wanneer natuurvelden niet bespeelbaar zijn maar verder snel vergeten. Voetbal hoort op echt gras! Ik denk dat we door alle kunstgras in Nederland de aansluiting in Europa verloren zijn, het vergt een andere, mindere mannelijke manier van voetballen en juist dat ontbreekt over het algemeen in de wedstrijden dat er wat op het spel staat. In de toonaangevende voetballanden wordt praktisch niet op kunstgras gespeeld. Zie je het al voor je, El Clasico op kunstgras?? Kortom beginnen met het verbieden van het spelen op kunstgras door Eredivisieclubs. Het argument dat kunstgras goedkoper is slaat natuurlijk nergens op zo lang je (middelmatige) spelers nog belachelijk hoge salarissen biedt. Bovendien vind ik het een vorm van competitievervalsing.”
Jaap Dijkema koos jou in zijn sterrenteam en noemde jou coachen als een van jouw sterke punten. Is dat iets wat er volgens jou tegenwoordig te weinig gebeurt: ‘Ik weet niet of het te weinig gebeurt, ik merk wel dat veel spelers minder coachbaar zijn geworden in de loop der jaren. “
Wat is jouw mening over een stelling die ik deze week voorbij zag komen. Als een team drie keer niet opkomt dagen dan maar uit de competitie: ‘Dat is lastig, tot een bepaald niveau zou je dat moeten hanteren vind ik. Zelf speel ik inmiddels op het niveau dat overleg mogelijk moet zijn. Ik wil ook altijd voetballen maar als je met de tegenstander overeen kunt komen dat een andere datum om duidelijke redenen beter past lijkt me er niet veel aan de hand. Dit soort stellingen worden over het algemeen geroepen door mensen die geen idee hebben wat voor moeite kleine clubs moeten doen om in stand te blijven. En wat dan als de derde keer het gevolg is van bijv. Een sterfgeval oid? Wie gaat dat soort dingen bepalen?
Dat Stedum ooit nog weer vierdeklasser wordt is een utopie of: ‘Dat is geen utopie, ik denk zelfs dat het met de huidige spelersgroep mogelijk is. Op dit moment zijn er veel geblesseerden maar als deze jongens allemaal fit zijn ben ik er van overtuigd dat ze voor weinig ploegen in de huidige competitie onder doen. Iedereen fit laten worden en dan vol voor een periode gaan.”
Wat vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie: ‘Stans van Excelsior moet volgens mij veel meer kunnen dan ballen in de kelder van de eredivisie.”
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Ik kijk bijna niet (meer) maar dan gaat de voorkeur uit naar Voetbal Inside.”
Wat zijn voor jou de drie hoogtepunten in jouw voetbalcarrière tot nu toe: ‘In willekeurige volgorde…Promotie naar de vierde klasse tegen ZFC Zuidlaren, ik scoorde zowel in de thuis wedstrijd als in de beslissende penaltyreeks. Mijn eerste wedstrijd na een zware (niet voetbal gerelateerde) operatie in 2007. Kampioenschap met het derde elftal in ‘12/’13.”
Wat wil jij nog graag vertellen maar heb ik niet gevraagd: Dat ik enorm veel respect heb voor de mensen in de regio die het voetbal elke week weer mogelijk maken. Als ik kijk naar Stedum zie je toch veel dezelfde gezichten die het allemaal organiseren en dat ze daar enorm veel tijd en energie in steken dat is ongetwijfeld ook zo bij andere verenigingen. Petje af!”