Puurvoetbalonline in met Jan Kuiper(Hoofdtrainer Yde de Punt): Een assistent-trainer in het amateurvoetbal vind ik onzin..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jan Kuiper is dit seizoen trainer van het in de standaardklasse teruggekeerde Yde de Punt. De ervaren trainer beantwoordde in een gesprek met Puurvoetbalonline een aantal vragen  en stellingen over het amateur en betaald voetbal waarbij de in Leek woonachtige trainer bepaald geen blad voor de mond nam.

 Jan Kuiper
Wat doen Jan Kuiper in het dagelijks leven: ‘Ik was schilder maar ik ben vervroegd met pensioen gegaan.”
Hoelang ben jij als trainer actief in het amateurvoetbal: ‘Ben volgend jaar 40 jaar actief in het amateur voetbal
Jij bent als trainer zowel op zaterdag als zondag geweest en nu bij Yde de Punt ook op zondag. Welke dag jouw voorkeur:’ Ik heb niet echt een voorkeur. Wel heb je bij een zaterdagclub geen hinder van het stappen op de zaterdag en dat is als trainer wel prettig.”
Spelers stellen tegenwoordig andere prioriteiten dan vroeger is iets wat je vaak hoort. Deel jij die mening: ‘Inderdaad stellen spelers andere prioriteiten wat te maken heeft  met de verandering van deze maatschappij.”
Erwin van der Looi wordt vaak afgeschilderd als een laffe trainer. Deel jij die mening: ‘Ja ik deel die mening over van der Looi. Het kan allemaal wel wat aanvallender en sprankelender bij Groningen.
Met Yde de Punt wil jij dit jaar gaan voor een middenmootpositie. Hoe reëel is dat: ‘ De stap terug naar de standaardklasse is lastig maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat een middenmootpositie reëel is.”
Waar heb jij als trainer tot nu toe met het meeste plezier gewerkt en waarom: ‘Het meeste plezier heb ik bij ONR , De Wilper Boys en Astrea (begin jaren 80 )gehad. Maar eigenlijk had ik het overigens overal wel naar mijn zin want anders moet je stoppen”
Feyenoord wordt dit seizoen landskampioen omdat: ‘Als Feijenoord-supporter wil ik en kan ik niets anders zeggen.”
Het Nederlands voetbal glijdt Europees gezien steeds verder af. Had jij verwacht het zo snel zou gaan en wat is belangrijkste reden: ‘Dat het niveau in Nederland terugloopt, ligt puur aan de bond. Er moet volgens de KNVB richtlijnen getraind worden. Dat is helemaal fout. Dat doen ze in Engeland Spanje, Duitsland en Italie ook niet en daarom komen wij internationaal ook te kort
Ook jij stoort je aan het feit dat teams tegenwoordig heel gemakkelijk niet op komen dagen. Zou de bond daar niet veel strenger in moeten zijn: ‘Ja natuurlijk. Als een team niet opkomt 100 euro boete. Een tweede keer 250 euro. Een derde keer uit de competitie halen. Zoals het nu in vooral de B-categorie is een groot circus.”
Veel trainers in het amateurvoetbal hebben een assistent. Wat vind jij daarvan als trainer die al een tijdje meeloopt: ‘Een assistent-trainer in het amateurvoetbal vind ik onzin. Als trainer werk je samen met je elftalleider en hooguit is er trainer voor het tweede.”
Als trainer moet je veel willen weten vanuit je selectie maar niet alles willen weten: ‘Nee ik wil alles niet weten van in de selektie speelt. Je hoort genoeg, en dat is altijd handig, maar alles weten moet je niet willen”