Puurvoetbalonline in gesprek met Andy de Jong(Hoofdtrainer Futsal Marum): De voetbalsport kan een voorbeeld aan Rugby nemen..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Andy de Jong is voor het derde seizoen actief als hoofdtrainer van Futsal Marum. In het onderstaand vraaggesprek met Puurvoetbalonline verteld Andy o.a wat hij vind van trainers die hun spelers liever niet in de zaal zien spelen, zijn andere hobby’s en de ambitie van Futsal Marum.

 Andy de Jong
Andy, kun je eerst wat over je eigen voetballoopbaan vertellen: ‘In zaal bij Leekster Eagles begonnen 1988. Toen was ik 18, het was nog dat je op die leeftijd pas in de zaal mocht. Jaren bij Leek gebleven, daarna Drachtster Boys omdat ik daar ook op veld speelde. Toen Roden zaal en afgebouwd bij Futsal Marum.”
Je bent hoofdtrainer van Futsal Marum. Hoelang ben je daar al actief: ‘Dit is mijn derde seizoen.”
Ben je verder ook nog actief in het amateurvoetbal: ‘Ik zit nog bij indoorsoccer noord waar we de jeugd techniek, control training geven. Dit doe ik samen met Martijn Alssema, Marwin van Wijk en Roy de Vries. Een hoog Eagles gehalte. Heerlijk om met de jeugd bezig te zijn. Daarnaast train ik de dames van Nw Roden die dit jaar voor het eerst in de Eredivisie spelen.”
Veel veldvoetbaltrainers balen als een stekker dat ‘hun’ spelers ook nog eens in de zaal actief zijn. Wat vind jij van deze ergernis: ‘Gaat nergens over. Zijn nog van de oude stempel. Een zaalvoetballer wordt altijd een betere veldvoetballer. Ik speelde op vrijdagavond op niveau en zaterdagmiddag ook. In de zaal ben je veel aan de bal waardoor je handelingssnelheid beter wordt. Ideaal voor op veld als de tegenstander druk zet. Bij ons zit dat heel goed, Ik heb veel overleg met Marcel Poll, trainer SV Marum die ook elke thuiswedstrijd aanwezig is. Daarnaast is er overleg met verzorger Gert Groefsema van SV Marum en zo hoort het ook.”
Futsal Marum is een snel groeiende zaalvoetbalvereniging. Wat is de ambitie van de club: ‘Ambitie is om met de spelers uit de gemeente zo hoog mogelijk te komen met vlaggenschip en veel plezier binnen de vereniging te hebben. Het is een grote familie waar iedereen iets doet. Als je bij futsal Marum in de keuken wil kijken zie dat met jonge mensen en zonder poeha een geweldige vereniging neer kan zetten.”
Steeds meer meisjes/dames heeft de voetbalsport als een mooie hobby ontdekt. Daarom snap jij er niets van dat een damesafdeling bij Futsal Marum maar niet van de grond wil komen:  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik me daar niet zo mee bezig hou. Weet wel dat op veld bij SV Marum talent rondloopt. Misschien dat straks na het Leekster voetbalgala, waar het komende jaar ook damesploegen aan meedoen er verandering in komt.
De Groene Kathedraal’: Thuishaven van Futsal Marum. Bij thuiswedstrijden vaak volle bak. Geweldige sfeer en echt motiverend voor de spelers. Is toch heerlijk om voor veel publiek te voetballen.”
Wat doet Andy de Jong in het dagelijks leven: ‘Ik ben eigenaar van De Jong Koeriersdiensten. Daarnaast heb ik een prachtige vrouw en zoon van bijna 2 jaar. En af en toe, als ik tijd heb, wil ik mijn andere twee hobby’s nog weleens doen. Drummen en motorcross. Ik kan niet echt stilzitten.”
Hoe staan we er qua zaalvoetbal voor in Nederland: ‘Er zijn verbeteringen. Een paar jaar geleden mocht je als je in de zaal op het hoogste niveau speelde niet op het veld spelen. Dat hebben ze gelukkig veranderd. Als je nu kijkt naar eredivisie zaal wordt het bij de topploegen al beter. Het Nederlands zaalvoetbalteam maakt wel behoorlijke stappen. Trainen meer dus ook meer arbeid en automatisme in de ploeg. Winnen toch maar even van een grootmacht als Portugal. Denk dat er met jeugd beter moet, daar begint de toekomst wel. In Noord Holland heb je jeugdcompetitie. Dat hebben we in het noorden niet. Jammer. Daarom zullen we in noorden achter blijven op de rest. Ik probeer met jeugd van Futsal Marum alle toernooien te voetballen en ze kennis te laten maken met top zaalvoetbal.”
Jou collega-trainer van Futsal Winsum, Marc Kruger, noemde in een gesprek met Puurvoetbalonline vaste looplijnen minder belangrijk dan uitgaan van de kracht van de spelers. Ben jij wel een trainer die met vaste looplijnen werkt: ‘Ik werk helemaal niet met vaste looplijnen. Alleen wel met bepaald systeem. Als je de kwaliteit van elke speler optimaal kan benutten in belang van het team presteer je het beste. Wel vind ik belangrijk dat er uit standaardsituaties dingen worden gedaan waaruit mogelijk is te scoren.”
Op dit moment bezetten jullie de koppositie. Dat had jij wel/niet verwacht: ‘Voor het seizoen begon niet. Wel dat we mee zouden voor plek eerste vijf. Het gaat tot nu toe ons voor de wind, maar we zijn nog maar zes wedstrijden ver. Ik heb nu wel problemen met blessures van belangrijke spelers. En smaakmaker Harke Kalfsbeek was gestopt, maar die zal ik misschien straks wel nodig hebben als de spoeling dunner wordt. Verder is de komst van keeper Klaas Kleiker een must. Verleden jaar had ik de keeper van vierde op doel van 46 jaar. Met alle respect. Denk dat Klaas tot een van de beste keepers behoord hier in het noorden. Maar de ploeg speelt nu met veel plezier en passie. Het vertrouwen moet nog beter, maar ik heb tot nu toe niks te klagen.”
Waar kan het team zich nog in verbeteren volgens de trainer: ‘Controle in balbezit. Vaak willen we te snel naar doel tegenstander, en soms hoeft dat niet. Bij een voorsprong moet je in balbezit blijven. We gaven een 5-2 voorsprong weg tegen topper Bedum in de laatste acht minuten. Dat mag nooit. Voor de rest worden de taken gedaan die er gedaan moeten worden.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je wel graag nog vertellen: ‘Dat er meer respect moet komen naar de scheidsrechters. Zie het rugby. Dat is toch fantastisch. Het is vaak moeilijk om je in te houden. Iedereen maakt wel eens fouten. Dat hoort erbij. Net als elke zaalvoetballer wel fouten maakt. Ik moet mezelf ook wel eens inhouden. Maar zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd.”