Puurvoetbalonline in gesprek met Ivan Landlust (V.V. Groningen): 'Op dit moment spelen er geen topkeepers in de eredivisie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De nu 31-jarige Ivan Landlust besloot dat het na vier seizoenen bij ONS Sneek mooi was geweest. De goalie was wel even klaar met het ritje Bedum-Sneek v.v. en verder kriskras door Nederland. Dat en nog veel meer vertelt de sympathieke goalie in het gesprek dat Puurvoetbalonline met Ivan had.
     
Ivan, jij bent als doelman in Bedum begonnen maar daar is het niet bij gebleven. Kun je in het kort over je ‘rondreis’ door voetballand vertellen: ‘ Een rondreis was het zeker. Ik ben van CVVB vertrokken naar ACV. Daar heb ik een mooie tijd gehad. Veel geleerd en beleefd alleen jammer dat ik maar een wedstrijd in de voorbereiding heb mogen spelen. Ik werd na een jaar niet goed genoeg bevonden. Toen moest ik op zoek naar een nieuwe club. Ik kwam toen terecht bij PKC’83. Dat bleek t totaal geen goed huwelijk te zijn. In de winterstop ben ik toen overgestapt naar DIO Groningen waar ik vervolgens 3,5 jaar heb gespeeld. We zijn drie jaar achter elkaar gepromoveerd tot aan de hoofdklasse toe. Ik heb daar mooie, gekke en vreemde dingen meegemaakt. We hadden destijds een super elftal ondanks dat er op den duur maar gemiddeld 6 á 7 man op de training kwamen. Op een gegeven moment, rond mijn 27e, had ik het gevoel dat er nog meer in zat en die uitdaging wou ik toen maar al te graag aangaan. Toen kwam ONS Sneek voorbij en heb ik die kans gepakt. In eerste instantie zou ik 2e keeper worden. Ik had voor mijzelf besloten om het 1e jaar als leerjaar te zien. Ik kreeg Sierd van den Berg (huidige keepertrainer van de FC) als keepertrainer. Bij hem had ik het gevoel dat ik nog heel veel kon leren. Het 2e jaar zou ik de concurrentie aangaan. Uiteindelijk werd ik in mijn 3e jaar eerste keeper maar wel direct op topklasse niveau. Wegens drukte met werk, thuissituatie, het reizen maar vooral wegens gezondheidsproblemen ben ik gestopt bij ONS en via een vriend uiteindelijk bij VVG terecht gekomen.”

Je speelt nu in de derde klasse voor VV Groningen. Hoe groot is dat verschil met jou vorige club ONS Sneek: ‘ Het verschil is heel erg groot. En dat zit hem eigenlijk in alles. Van club tot niveau en alles erom heen. ONS is wat dat aangaat best een grote club en die we hier in Groningen absoluut niet hebben.”

Samen met Martine rij ik met regelmaat vanuit Ezinge naar Alkmaar. Snap jij dat ik denk, drie keer per week Bedum-Sneek is wel een opgave: ‘ Ja dat klopt hoor. Na vier jaar was het wel klaar. Ik maakte op den duur 60 tot 70.000 km voor het voetbal. Dat was te veel. Het naar Sneek rijden werd op den duur al te veel, maar dan moesten we op de zaterdag nog naar Werkendam, Capelle aan de IJssel, Hoek van Holland enz. Ik ging zaterdags om 09:00 uur de deur uit en kwam rond 22:00 uur weer thuis.”

Jij bent dit seizoen als keepertrainer actief bij Noordwolde. Dat betekent dat jij in de toekomst als keepertrainer verder wil: ‘ Ik zou graag verder willen in het keepertrainers vak. En vandaar dat ik ook bij Noordwolde ben begonnen. Ik ken Roy, Roy Kamps trainer Noordwolde, vanuit mijn periode bij DIO en zo zijn we in contact met elkaar gekomen.”

Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben woonconsulent bij een grote woningcorporatie in Friesland.

Bij de jeugd is het qua keepertraining slecht gesteld of valt dat wel mee: ‘Dat is lastig te beoordelen. Daarvoor weet ik onvoldoende hoe er bij verenigingen getraind wordt wat keepers betreft. Mocht een jeugdkeeper dat niet hebben, of niet voldoende, dan zijn er tegenwoordig genoeg keepersclinics waar veel aandacht besteed word aan het keepen.

De door jou bij Noordwolde getrainde Roelof Bolt vertelde dat hij als doelman nu al meer geleerd heeft van jou dan in alle jaren hiervoor. Verbaasd jou deze opmerking: ‘ Ik heb daar nooit zo bij stil gestaan, maar het is uiteraard mooi om te horen. Ik weet wat ik geleerd heb van hele goede leermeesters en dat probeer ik over te dragen aan mijn keepers. Ik heb natuurlijk meerdere trainers meegemaakt maar de meeste trainers weten niet hoe er in detail getraind moet worden. Het is vaak een balletje links en balletje rechts gooien. En dat is soms voor het gevoel wel lekker maar het gaat erom hoe sta je, hoe val je en waar let je op bij een balletje links of rechts.”

In de eredivisie spelen, althans dat is mijn mening, op dit moment geen echte topkeepers. Hoe denk jij daar over: ‘ Ik ben het daar wel mee eens. Er is op dit moment niet een keeper die echt laat zien een topkeeper te zijn.”

Wat was/is jouw grote voorbeeld als doelman: ‘ Ik was altijd wel fan van Edwin van de Sar. Die deed nooit iets onnodigs. Was ook geen showduiker. Als hij kon blijven staan dan deed hij dat ook. Dat vond ik altijd wel mooi. Daarnaast was hij natuurlijk echt een topkeeper.”

Ben jij een doelman die veel met zijn materiaal, schoenen/handschoenen bezig is: ‘ Ik vind het wel belangrijk dat je goede kwaliteit materialen hebt. Ik moet wel echt een goed gevoel bij een keeperhandschoen hebben. Maar of die nou geel of paars was maakte me eigenlijk niet uit. Als ik er maar vertrouwen in had/heb. Met schoenen net zo. Maar het is natuurlijk wel mooi als het een beetje bij elkaar past. “

Ik zag laatst een B-juniorenteam spelen dat niet over een vaste doelman beschikt. Is er dan onderweg iets fout gegaan: ‘Nou dat weet ik niet, je kunt iemand dwingen om keeper te worden en als er in die lichting niemand is die graag op doel wil gaan staan dan houd het natuurlijk een beetje op. Maar jammer is het wel want keepen is een mooi vak zeg ik altijd.”

Wat waren voor jou de drie hoogtepunten in jouw carrière: ‘ Op 1 uiteraard de wedstrijd die we met ONS Sneek op 31 oktober 2012tegen het grote Ajax voor de KNVB beker speelden. Die wedstrijd vergeet ik nooit weer. Op plaats 2: Je twee jaar achterelkaar met weinig middelen staande houden in de topklasse tussen allemaal nog grotere clubs. En dan helemaal omdat we het ook gewoon verdienden er in te blijven. En op nummer 3: Speler van het jaar worden in het eerste jaar van de topklasse.”

Je bent ondertussen 31jaren jong. Hoelang blijf jij nog voor een eerste elftal keepen: ‘ Waarschijnlijk nog wel een aantal jaren omdat ik het zelf keepen nog steeds heel erg leuk vind.”