Puurvoetbalonline in gesprek met Marc van der Klei (FC LEO): Van de mentaliteit in Friesland kunnen we in Groningen nog veel leren."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De nu 20 jarige Marc van der Klei is een van de ‘youngsters’ die drie seizoenen geleden doorbrak als speler van het eerste elftal van FC LEO. Daar en over veel meer zaken vertelt de tegenwoordig in de stad Groningen wonende linksback van FC LEO1 in het gesprek dat Puurvoetbalonline met hem had.

 Marc van der Klei
Marc toen wij elkaar spraken was je onderweg naar een Collegezaal. Dat betekent dat jij ongetwijfeld een studie volgt: Ja, dat klopt, ik studeer Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Je maakt, ondanks dat je pas 20 jaar bent al drie jaar onderdeel uit van de eerste selectie van FC Leo. Had je dat drie jaar geleden verwacht: ‘ Om heel eerlijk te zijn had ik dat niet verwacht. Het was de bedoeling dat Justin Poort en ik naar de A-junioren zouden gaan, maar dat liep uiteindelijk anders. Jan Jaap Zijlstra was namelijk de nieuwe hoofdtrainer en had in het voorseizoen alle A-junioren uitgenodigd om met de A-selectie mee te gaan trainen. Na een aantal trainingen achtte Jan Jaap ons goed genoeg voor de A- selectie en zo hebben wij deze kans met beide handen aangegrepen. “
Je speelt vaak als linksback. Velen vinden dat een positie van niks. Waarom denk jij anders: ‘Velen vinden linksback een waardeloze positie, maar ik vind het wel een leuke positie om te spelen, mits er aanvallend voetbal wordt gespeeld. Desondanks speel ik liever op het middenveld. Dit komt, omdat ik in de jeugd altijd op ’10’of op ‘6’ gespeeld heb, maar bij het eerste elftal was op dat moment de positie van linksback het minst goed bezet. Hierdoor kwam ik na de winterstop in een oefenwedstrijd tegen V.V.S.V. ’09 als linksback te staan en dit ging wel redelijk. Vervolgens mocht ik mij in de competitiewedstrijden bewijzen op die positie en uiteindelijk werd ik een vaste waarde voor die positie.”
Waarom wordt Ajax dit seizoen kampioen van Nederland: ‘·Dat komt ten eerste door de brede selectie van Ajax, daardoor worden ze niet veel minder als er gewisseld moet worden. Ten tweede kunnen ze bij een mindere wedstrijd altijd terugvallen op het systeem en daardoor is de ondergrens van Ajax naar mijn mening een stuk hoger dan van PSV of Feyenoord. Ten slotte denk ik dat Feyenoord uiteindelijk aan de druk van het legioen ten onder zal gaan.”

Teamleider Erik Dijkstra is: ‘Een geweldige leider. Hij staat altijd klaar voor de spelers en heeft daarnaast ook een grote dosis humor. Hij blijft altijd realistisch en zorgt zelfs als het minder gaat nog voor de nodige sfeer.”
Waarom gaat FC LEO zich dit seizoen handhaven in de derde klasse: ‘ Ik denk dat we ons dit seizoen handhaven, omdat we genoeg kwaliteit in het team hebben. Daarnaast zijn we allemaal een aantal jaar ouder geworden en hebben we na het kampioenschap van vorig seizoen een enorme boost in het zelfvertrouwen gekregen. Hierdoor is de tegenslag na een eerste tegentreffer niet zo groot als voorheen en zie je toch dat men probeert te blijven voetballen.”De nu 20 jarige Marc van der Klei is een van de ‘youngsters’ die drie seizoenen geleden doorbrak als speler van het eerste elftal van FC LEO. Daar en over veel meer zaken vertelt de tegenwoordig in de stad Groningen wonende linksback van FC LEO1 in het gesprek dat Puurvoetbalonline met hem had.
Vaak wordt gezegd dat het voetbal in Friesland fysieker is dan in Groningen. Hoe heb jij tot nu toe ervaren: ‘Ja dat is zeker waar, het zijn vaak grote fysieke tegenstanders, maar daarnaast is de mentaliteit in Friesland heel anders. Bijvoorbeeld ze staan met 3-0 achter, dan nog is de wedstrijd niet gespeeld en zullen ze altijd alles blijven geven. Van die mentaliteit kunnen we in Groningen nog veel leren. Desondanks ben ik wel blij dat we in de Friese klasse uit mogen komen, het voetbal leeft veel meer waardoor er altijd een grote menigte supporters op afkomt. Zaterdag waren er nog 200 supporters bij de wedstrijd Anjum – FC Leo en dit is eerder regel dan uitzondering.”
FC Groningen komt dit seizoen niet in de play-offs omdat: ‘Ik vind dat ze voetballend te weinig kwaliteit hiervoor hebben. Daarnaast spelen ze nu nog in Europa waardoor ze in het weekend ook punten zullen verspelen.”
Wat is er leuk aan Voetbal Inside: ‘ Om eerlijk te zijn kijk ik de laatste tijd niet zo vaak meer naar Voetbal Inside, omdat het meestal niet eens meer over voetbal gaat. Desondanks kijken er toch nog vele mensen naar en dit komt door de gezellige sfeer aan tafel.”
Wie is volgens jou een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Ik vind Milik wel een overgewaardeerde voetballer, tuurlijk is het wel een goede spits, maar hij is totaal niet geschikt voor het 4-3-3 systeem, want hij kan niet goed mee voetballen, is stijf links en kan bovendien niet echt koppen.”
Het is te gek voor woorden dat er in de eredivisie zoveel spelers vrijgesproken worden en je in het amateurvoetbal bijna voor een scheet laten geschorst wordt: ‘Ja dat klopt, helemaal omdat ze vaak niet geschorst worden door juridische fouten terwijl er op beeldmateriaal duidelijk ongeoorloofde acties te zien zijn.”
Jouw moeder Sietie en haar zus Tineke zijn de vaste lootjesverkoopsters bij FC LEO. Ben jij ook als vrijwilliger actief binnen je vereniging:
Nee, ik ben op dit moment niet meer actief als vrijwilliger binnen de vereniging. Ik heb dit wel een aantal jaar gedaan. Ik was toen trainer van de C’s met Justin Poort en Theo Terpstra, maar omdat ik in de stad ging wonen en door drukte met mijn studie was ik er doordeweeks vaker niet dan wel. Daarom ben ik aan het einde van dat seizoen gestopt als jeugdleider.”