Puurvoetbalonline in gesprek met Marc Kruger (Hoofdtrainer Futsal Winsum):We werken bij Futsal Winsum aan een regionale functie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marc Kruger begon voor aanvang van het huidige seizoen als hoofdtrainer van Futsal Winsum. Puurvoetbalonline vroeg Marc naar zijn eerste ervaringen als trainer van de Futsalvereniging uit Winsum.
marc-kruger-nieuwe-hoofdtrainerfoto: www.futsalwinsum.nl

Hoi Marc, hoe zijn je eerste ervaringen als hoofdtrainer van Futsal Winsum. , Ja erg goed. Super leuk om dat te doen bij mijn eigen vereniging. Met zoveel nieuwe jonge gasten erbij. Het is voor iedereen hard werken maar echt heel leuk om dingen dan terug te zien.”
Allemaal spelers uit de regio begreep ik: ‘Dat klopt. Ulco Brinkhuizen, Henri Bierling, Rob Medema en Michel van Bolhuis zijn de overgebleven Winsumers in een selectie die verder bestaat uit Melvin Folkerts, Reinder de Haan, Marco Wichers, Reinder Haaksema. Björn Schutter, Anne Knol, Peter Knol, Nico de Vries, Sander Bultena, Ragaz Khoshnaw, Omar Elargoubi, Stefan Bultena, Allert de Haan en Hans de Vries. De komst van deze spelers sluit naadloos aan bij de visie van de vereniging. Het bestuur en technische commissie verwachten met mijn aanstelling een aanzet te geven in de verdere ontwikkeling van onze club. Ook sluit dit goed aan bij de visie en ambitie die Futsal Winsum wil uitstralen; een vereniging in en van de regio!
Veel jonge spelers uit de regio die nog voldoende kunnen leren dus: ‘Klopt het zijn allemaal jongens met heel veel potentie. Dus we moeten de komende jaren zeker door kunnen groeien.
Is de vijfde plaats dan een terechte beloning voor de prestaties tot nu toe:’ Of vijfde  plaats op dit moment terecht is. Dat is een goede vraag. Ik denk dat we iets te hoog staan. Maar gezien het programma dat we hebben gehad, hebben we de punten gepakt in de wedstrijden waar ik daar ook de kansen voor zag. Maar het zit allemaal dicht bij elkaar in de topklasse. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Dus wat betreft zeer tevreden tot nu toe.”
Jij was zes jaar trainer damestrainer in Glimmen en een jaar assistent bij het eerste elftal van Glimmen. Veel opgestoken: ‘Absoluut. Als je kijkt naar teamprocessen zit er geen verschil in. Binnen ieder team kom je dingen tegen waar je van leert en waar je later je voordeel mee doet.
Wel een verschil is dat er in zaalvoetbal meer met vaste looplijnen wordt gewerkt dan op het veld. ‘In het zaalvoetbal zijn veel looplijnen te bedenken. En er wordt ook veel gewerkt met looplijnen. Veel meer dan op het veld. Maar dat komt omdat het maar vijf tegen vijf is. Op het veld heb je veel meer tegenstanders waar je van afhankelijk bent en werkt dat een stuk minder gemakkelijk.”
Ben jij een trainer die aan vaste looplijnen vasthoudt: ‘Bij Futsal Winsum zijn we wat minder gefocust op looplijnen leren. Mijn idee over zaalvoetbal is dat je je afspraken na moet komen en je moet werken aan de krachten die je hebt binnen je team. Je kunt je spelers wel in looppatronen drukken. Als dat vervolgens niets oplevert omdat spelers niet tot hun recht komen zie ik daar weinig in.”
Iets meer avontuurlijk dus en dat zorgt dat er redelijk wat publiek naar jullie thuiswedstrijden komt:’ De sfeer zit er inderdaad goed in als we thuis spelen want er komen ieder duel veel toeschouwers naar onze sporthal. Dat komt natuurlijk mede doordat het allemaal spelers Winsum en de regio zijn wat het allemaal een stuk herkenbaarder maakt.”
Verder ben je in Winsum ook actief in de zaalvoetbalschool. Kun je daar iets meer over vertellen: ‘Er is momenteel weinig potentiële jeugd die over enkele jaren ervoor kunnen zorgen dat Futsal Winsum op dit niveau actief blijft en het 'Winsums karakter' wordt gewaarborgd. Om de stabiliteit en aanwas van de vereniging, en in het bijzonder het eerste team, te kunnen waarborgen, wil Futsal Winsum mede daarom het zaalvoetbal graag onder de aandacht brengen van de jeugd. Hiertoe is een samenwerking aangegaan met voetbalschool Winsum 'Het Verschil', zodat kennis en kunde onderling gedeeld kunnen worden. In de winterperiode ligt het veldvoetbal, en dus ook de (veld)voetbalschool, stil. Futsal Winsum biedt in deze periode (december t/m februari) uitkomst, door techniektrainingen in de zaal aan te bieden. Er is wat dat betreft geen betere manier om je ' skills' te verbeteren dan in de zaal. De kleine ruimte en de snelheid van het spel maken dit namelijk bij uitstek een geschikte combinatie om je technische vaardigheden te verbeteren.”
Hoe ziet de cursus eruit: ‘Er zal een zestal techniektrainingen voor jeugd tussen de 8 en 15 jaar gegeven worden. Een cursusgroep bestaat uit maximaal 10-12 personen, zodat een ieder voldoende individuele begeleiding kan krijgen. Wanneer meer dan 12 personen zich aanmelden voor de cursus, zal er bepaald worden of er meerdere groepen gaan starten.”

Dit geeft direct jou betrokkenheid bij wat toch een beetje ‘jou’ vereniging is Marc: ‘Ik ben al sinds de oprichting bij Futsal Winsum betrokken. Was o.a. jaren keeper van FW1 maar speelde met evenveel plezier bij de lagere teams. Wat de zaalvoetbalschool Winsum betreft ben ik blij dat ik ook op dat gebied mijn steentje kan bijdragen in de ontwikkeling van het zaalvoetbal in onze regio.”