Bert van der Meer en Roger Sillé(trainers Gorecht2): 'Ooit worden we hoofdtrainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Roger Sillé is dit seizoen als trainer actief bij Gorecht. Samen met Bert van de Meer uit Uithuizen vormt de oud-voetballer van Nieuw Buinen, Appingedam DIO Groningen, GRC Groningen en het nationale team van Curaçao de technische staf van de reserves van de koploper in de tweede klasse J.
                            
                       image 2015 10 09 2
        Overleg tussen Roger Sillé en Bert van der Meer als trainers van Gorecht 2
Roger Sillé kwam als voetballer uit voor Nieuw Buinen, Appingedam, DIO Groningen en GRC Groningen waar hij zijn carrière aan het einde van het seizoen 2011-2012 beëindigde. Na een jaartje van rust werd Roger Sillé vervolgens door Mamio benaderd of hij er iets voor voelde om deel uit te maken van de technische staf van het eerste elftal. ‘Ik was ergens wel verrast toen ik door Mamio werd benaderd. Ik had geen ervaring als trainer en dus ook niet de juiste papieren. Via Mamio mocht ik de cursus TC3 gaan volgen en waar ik de club nog steeds dankbaar voor ben. In het seizoen dat ik deel uitmaakte van de technische staf bij Mamio, het seizoen 2014-2015, promoveerden we naar de derde klasse. Met mijn ondertussen behaalde TC3 had ik met dispensatie bij Mamio kunnen blijven. Maar mijn andere activiteiten nemen dit jaar ook veel tijd in beslag zodat ik besloot om niet als hoofdtrainer bij Mamio verder te gaan.”
Kennismaking
De oud-voetballer had op de cursus TC3 ondertussen kennisgemaakt met Bert van der Meer die op dat moment trainer was van Gorecht A2. De Uithuizer werd door Gorecht in die periode gevraagd of hij als trainer de overstap naar het tweede seniorenteam wilde maken. Toen Bert van der Meer hoorde dat Roger door zijn andere activiteiten er nog niets voor voelde om als hoofdtrainer te fungeren besloot hij zijn mede-cursist te benaderen om bij Gorecht samen de reserves te gaan trainen. ‘Roger ziet het zelf als dat hij mijn assistent is. Ik zie dat echter anders. We werken op basis van gelijkwaardigheid samen. Roger is, doordat hij op hoog niveau heeft gespeeld, zeer praktijk gericht. Volgens Roger ligt mijn kracht in de totale organisatie zoals het voorbereiden van de trainingen.”
Organisatie
Iets wat even later door zijn collega-trainer wordt bevestigd. ‘Dat was tijdens de cursus ook het geval. Bert kan bijvoorbeeld prima overweg met een computer waar het gaat om het uitwerken van trainingen. Daar had en heb ik wat meer moeite mee. Op de cursus hadden we al veel contact wat er toe heeft geleid dat we nu samen bij Gorecht actief zijn.”
Als de beide mannen praten, komt direct de prima organisatie en de uitstekende faciliteiten op sportcomplex ‘De Koepel’ tersprake waar volgens Bert van der Meer echter ook direct een gevaar in schuilt. ‘Ik ben op dit moment bezig met de cursus TC2. Dat betekent dat je op termijn graag ergens hoofdtrainer wil worden. Ik ben heel eerlijk, ik zie mij het TC1 diploma niet halen. Dat betekent dat je qua trainingsfaciliteiten bijna altijd een stap terug zal moeten doen.” Roger Sillé sluit zich aan bij de woorden van Bert als ook hij zegt dat hij niet van plan om verder te gaan dan de TC2-cursus. ‘Zoals het er nu voorstaat ga ik volgend jaar de cursus TC2 doen. Maar verder gaan voor TC1 is ook voor mij geen optie. “
Samenwerking
In het gesprek dat beide trainers elkaar in alles prima aanvullen. Waar Bert de man is die langs de lijn duidelijk aanwezig is doet Roger dat anders. ‘Ik ben meer iemand die observeert terwijl Bert er korter op zit. Ik moet zeggen, dat werkt ook richting de groep prima. Wat we wel gezamenlijk hebben is dat we beide vinden dat onze spelersgroep topfit moet zijn. Daar hebben we in de voorbereiding veel aandacht aan besteed en ook nu komt dat in onze trainingen terug,” vertelt Roger die direct door Bert wordt aangevuld. ‘In mijn eigen actieve periode bij Corenos, De Heracliden en Noordpool, was ik ook geen liefhebber van rondjes lopen. We lopen hier voor iedere training twee ‘sociale’ rondjes. Dan mogen ze even slap ouwehoeren voor we echt aan de training beginnen. Dan gaat vervolgens alles met de bal en maken de spelers duidelijk meer meters dan ze denken.”
Omschakelen
Omschakelen is iets wat Roger Sillé noemt als hem gevraagd word naar zijn eerste ervaringen als trainer. ‘Als je als speler in de top van het amateurvoetbal actief bent geweest dan moet je omschakelen wanneer je als trainer op een lager niveau aan de slag gaat. Dat was bij Mamio het geval en ook nu bij Gorecht. Voor mij kunnen dingen wel een A-B-C-tje zijn maar dat betekent niet dat zoiets ook geldt voor spelers die op een lager niveau actief zijn. Daar moest ik wel even een knop voor omzetten moet ik eerlijk bekennen.
Aanvallend
Beide trainers zijn aanvallend ingesteld wat terug te voeren is op hun eigen actieve voetbalcarrière. Waar Roger meestal als links of rechtsbuiten acteerde, later werd ik ook wel als centrumspits gebruikt, was Bert binnen vaak een zwervende spits die later op het middenveld terecht kwam. Dat, zo bevestigen beide, zorgt voor aanvallend denken als trainer. ‘Bert is organisatorisch sterk’ vertelt Roger. ‘Met een duidelijke visie voor opbouw van achteruit. Ik heb dat ook wel maar ben misschien daar wat minder strak in. Daarom vullen we elkaar ook zo goed aan denk ik.”
Trainingsveld
Dat elkaar aanvoelen blijkt even later op het trainingsveld waar alles tussen het duo in goed overleg gaat. Waar Roger eerder sprak over assistent zijn wordt direct zichtbaar dat de woorden van Bert van der Meer, we werken op basis van gelijkwaardigheid, niet gefrituurd zijn in gebakken lucht. Alles gaat in overleg tussen twee voetbaldieren die we in de toekomst ongetwijfeld ergens als hoofdtrainer langs de lijn zien staan.