Langs de lijn bij De Heracliden-Poolster met Dick Kooistra

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag stond voor mij het duel De Heracliden-Poolster op het programma. En wat nog nooit eerder gebeurd was in mijn ruim zeven seizoen Ommelander Courant, ik had een gast mee. Een oud-collega uit mijn periode bij Sjoerd van der Baan, Dick Kooistra, wilde wel een keer zien hoe ik een wedstrijd langs de lijn bij amateurwedstrijd beleefde.
image 2015 10 05
Zaterdag vertrok ik wat eerder naar Uithuizermeeden dan anders. Normaal gesproken wil ik minimaal drie kwartier voor een wedstrijd aanwezig zijn maar nu was dat anders. Ik had namelijk om half twee met Dick op de parkeerplaats afgesproken. Ik was ruim op tijd en direct was daar al een kreet van herkenning. De nu bij Poolster als verzorger actief zijnde Gerrit Hofman zag mij aankomen en daar was het eerste gesprek.
Paracetamol
Een gesprek over paracetamol en saridon die als pijnbestrijders dienst kunnen doen. Een heldere uitleg van Gerrit waarom het ene, paracetamol, en het andere, saridon, niet goed is om als pijnbestrijder te gebruiken. ' Sardon is een sterkere pijnstiller die je echter niet gebruiken om als sporter pijn te onderdrukken. Ze zorgen namelijk voor een vermindering van zuurstof in de spieren, Vandaar paracetamol want die hebben dat niet , aldus Gerrit die weer verder moest.Ik besloot om niet nog even te wachten op mijn gast maar eerst de opstellingen te gaan halen uit de bestuurskamer zodat dit geregeld was. Opeens zag ik Dick aan komen lopen en ergens moest ik lachen. Niet om Dick maar om het feit dat er bij sportpark ‘Meij’ nog parkeerterrein wis  en juist, daar had mijn gast zijn auto geparkeerd. De begroeting was hartelijk want voetballiefhebbers hebben een band. Dick wilde geen blok aan mijn been zijn vertelde hij direct. 'Jij moet gewoon je ding doen, was zijn opmerking. 'Ik vermaak mij  wel op een complex waar ik ooit eerder als trainer van Mamio op bezoek ben geweest.
Jeroen de Groot
Terwijl ik naar Jeroen de Groot liep om te vragen hoe het ging na zijn knieoperatie bedacht ik mij dat er niet veel, misschien wel niemand, op sportpark ‘Meij’ wist dat mijn gast met veel bekende voetballlers heeft gespeeld of dat hij ze persoonlijk kent. Noem een naam uit de periode dat Ronald en Erwin Koeman, Rob Mc Donald en Herman Dijkstra voor FC Groningen uitkwamen en Dick kent ze. Een wandelende voetbalencyclopedie zoals de te vroeg overleden Jan van Dijken er ook een was. Met Jeroen de Groot ging het goed en de centrale verdediger was eigenlijk verbaasd dat hij nog zes maanden moet revalideren. Maar al pratende kwamen we tot de conclusie dat een kruisbandoperatie gewoon een revalidatieperiode van ongeveer negen maanden vergt. Ondertussen werd het al drukker langs de lijn waar ook fotograaf Herman Spier uit Bedum zich  had gemeld. Herman had weer een ‘volle bak’-programma met in totaal vier voetbalwedstrijden tussen half drie en kwart over vier.
Zondagvoetbal
Wie ook naar het duel De Heracliden -Poolster was gekomen, de oud-voorzitter van Godlinze Koert Stulp. De Spiekster is een voetballiefhebber en kan als oud-voorzitter nu zijn eigen duels uitkiezen. Dat was ook opeens een vraag die ik kreeg. Of ik mijn wedstrijden zelf uitzocht waar ik voor de Ommelander Courant langs de lijn stond. Het antwoord was uiteraard nee, want al zou het mogen, ik wil dat niet eens. Ik verheug mij iedere maandag weer op de mail waarin de wedstrijden staan met de vraag of ik daar zaterdag en zondag heen wil. Ook Dick was verbaasd dat ik zaterdag en zondag op pad ging maar mijn antwoord, ik ben eigenlijk een ‘kind’ van het zondagvoetbal, gaf hem een helder beeld en samen konden we er om lachen. Maar ik meende het serieus, een zondag zonder amateurvoetbal is voor mij als brood zonder beleg. Dat smaakt nergens na wat ook geldt voor een zondag zonder amateurvoetbal.
Voetbaltrainer
Ondertussen was het duel begonnen en Dick keek als oud-trainer logischerwijze anders naar de wedstrijd dan ik als verslaggever. Fouten van spelers werden van commentaar voorzien waar ik mij kostelijk mee vermaakte. Ik snapte zijn commentaar volkomen maar Dick begreep gelukkig ook dat ik geen verslaggever ben die vanuit ‘fouten’ van spelers schrijft. Iedereen doet zijn best denk ik altijd en je moet je verplaatsen naar het niveau waar je naar kijkt. Zo werd het, naast een aardig kijkspel, een vermakelijke middag met de Hoogkerker met zijn duidelijke eigen mening.
Saridon
Na de wedstijd werd er nog even een bezoek aan de kantine van De Heracliden gebracht waar ook collega Auke Zoethout aanschoof. Auke kwam naar Uithuizermeeden omdat ‘zijn’ duel Z.E.C.-Rood Zwart Baflo in de rust was gestaakt. De arbiter was geblesseerd geraakt en kon niet meer verder. Een vervanger was niet direct geregeld waardoor staken de enige optie was. We spraken met ons drieën over de binnenkomende uitslagen en de gevolgen daarvan maar ook kwamen de verdiensten in het betaald voetbal tersprake. Belachelijke bedragen vond ook Dick die richting de eventueel uit beeld verdwijnende echtgenotes of vriendinnen weer een eigen duidelijke mening had. Ondertussen was Auke vertrokken en ook mijn autosleutels begonnen in mijn broekzak te branden. Niet omdat mijn gast verveelde maar omdat thuis nog voldoende belactiviteiten op het programma stonden. Daarnaast kende ik na ruim 58 jaar mijn lichaam voldoende om te weten dat het een avondje wel heel vroeg naar bed ging worden wilde ik de volgende dag Eenrum-Meeden kunnen bezoeken. Iets wat gelukkig lukte omdat ik wel voor de saridon koos en de paracetamol maar even links liet liggen.