Sander Adema(v.v. Kloosterburen): Het seizoen mag wat mij betreft beginnen.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen


In de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 mochten routinier Lex Stok en aankomend talent Sander Adema samen uitmaken wie bij Kloosterburen als 1e keeper zou starten. Na het oefenduel tegen Zeester werd naar buiten gebracht dat de keuze op nu nog 19 jarige Sander Adema was gevallen. Dat was voor Puurvoetbalonline aanleiding voor een gesprek met de jonge doelman die jaren geleden als junior zijn debuut als doelman tegen Zeester maakte.

 

 


 Sander Adema als doelman samen met zijn teamgenoten van Kloosterburen

Het ging dinsdagavond wel lekker tegen Zeester Sander: 'Ja, de hele voorbereiding ging eigenlijk wel lekker. En tegen Zeester ging het ook wel oké. Wat dat betreft ben ik tot nu toe zeer tevreden.”
Dat betekent dat je nu eerste keeper bent: ' Dat klopt, dat heb ik dinsdagavond gehoord. Dat betekent dat ik het nu een stapje hoger mag laten zien.”
Een keeperswissel is altijd bijzonder vooral als iemand heel lang eerste doelman is geweest.
Hoe waren de reacties:'Reacties waren allemaal positief. Veel mensen gunden mij het wel. En het is aan mij om het nu te laten zien.”
Hoe reageerde Lex die nu toch naar tweede plan is verdrongen: 'Ook Lex begreep de keuze van de trainer en reageerde positief. Dat is iets wat ik wel kan waarderen overigens. Lex heeft een groot aantal jaren in het eerste gekeept en dan lijkt het wel lastig als je gepasseerd wordt.”
Ben jij het met mij eens dat je als doelman een bepaalde uitstraling moet hebben: 'Daar ben ik het helemaal mee eens. Als keeper moet je leiding aan je verdediging geven en eigenlijk baas in het zestienmetergebied zijn.”
In het laatste artikel in  'Zweten in de provincie' schreef ik dat het leiding geven waarschijnlijk in de genen zit want jou beide ooms, Albert en Enno Nauta, waren ook pratende keepers: 'Dat heb ik ook gehoord en misschien is dat ook wel het geval. Ik vind dat heel belangrijk. Er moet altijd contact zijn tussen de keeper en zijn verdediging.”
Na deze laatste woorden van de jonge doelman kreeg ons gesprek opeens een andere wending toen Sander mij vertelde dat ik er min of meer voor gezorgd had dat hij doelman was geworden.
Hoe bedoel je dat Sander: ' Jij was degene die mij onder de lat zette in mijn allereerste wedstrijd tegen Zeester.”
Meen je dat echt: ' Zeker weten en er zijn zelfs nog beelden van die wedstrijd. Mijn ouders hebben toen een filmpje gemaakt die later op een DVD is gezet.”
Dat moet je koesteren Sander is leuk voor later: ' Dat doe ik zeker en het kwam natuurlijk tersprake nu ik na het duel tegen Zeester te horen kreeg dat ik 1e doelman was geworden.”
Volgens mij mag het seizoen wat jou betreft wel beginnen: ' Absoluut. Ik heb echt zin in maar ook veel vertrouwen in. Ik verwacht een mooi seizoen voor Kloosterburen. “
Jullie trainer, Willem Pettinga, gaat voor een plaats hoger wat betekent gaan voor het kampioenschap. Hoe leeft dat in de groep:'Precies eender. Dat hebben we ook als groep uitgesproken. En waarom zou dat niet haalbaar zijn.”
Zo is dat Sander. Laat de tegenstanders maar komen: 'Zo is het precies. Als je als tweede bent geëindigd kun je niet zeggen dat je voor een plaats bij de eerste vijf gaat. Je moet altijd beter willen presteren. Dat is als team zo en dat heb ik ook als keeper. Ik kan mij zeker nog verbeteren als doelman en daar ga ik de komende tijd hard aan werken.”