'Geen geldige spelerspas is niet spelen'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Met ingang van zaterdag 5 september 2015 is in het veldvoetbal de dispensatieregeling bij het ontbreken van een geldige spelerspas weer ingetrokken. Vanaf die datum is de standaardregel 'Geen geldige spelerspas is niet spelen' weer volledig van toepassing. Voor het zaalvoetbal geldt dat de dispensatieregeling met ingang van maandag 7 september 2015 niet meer van toepassing is.


Bovenstaande mag als helder gezien worden. Maar zou het ook zo uitgevoerd worden denk je dan. Natuurlijk niet want ook in het seizoen 2015-2016 zal het pasjessysteem zo lek als een mandje zijn. Dat zeg ik niet omdat we negatief aan een nieuw seizoen willen beginnen. Dat zeg ik omdat veel verenigingen, clubscheidsrechters en KNVB-scheidsrechters in de jaren hiervoor van het pasjessysteem een puinhoop wisten te maken van. We weten bijvoorbeeld toch allemaal dat na de winterstop er voldoende teams zijn waar ‘opeens’ spelers van een eerste team in opduiken. Spelers, of speelsters, die daar op basis van het aantal gespeelde wedstrijden in het eerste elftal niet in mogen spelen. Daar werkt in veel gevallen iedereen die er bij betrokken is vrolijk aan mee. Iets wat gewoon kan omdat er helaas nog te veel, vooral clubscheidsrechters zijn die het controleren van kaarten een overbodig actie vinden. Dat zorgt vaak voor een hoop ellende als er wel een clubscheidsrechter is die de regel hanteert zoals de bond heeft bedacht. Een regel van, 'Geen geldige spelerspas is niet spelen'.

Zaterdag was ik aanwezig bij het duel FC LEO-The Knickerbockers. Een duel om des keizers baard. Daar zat een bezoeker argeloos in het zonnetje aan de binnenkant van de omheining. Een bestuurslid van de thuisploeg kwam even later vriendelijk vragen of hij achter de omheining plaats wilde nemen. Als er een stille verklikker zou komen zou dat de thuisploeg een boete opleveren. Uiteraard voldeed de bezoeker aan het verzoek om de club geen boete te bezorgen. Maar zou het niet handiger zijn wanneer de KNVB eens wat meer energie in zijn pasjessysteem zou steken dan steeds verklikkers, die ook betaald moeten worden, langs de sportcomplexen te sturen. Misschien kunnen ze dat geld beter gebruiken om eens een pasjessysteem te bedenken zodat degene die geen geldig pasje heeft ook echt niet mag spelen. En dat dat er hopelijk voor zorgt dat ook de wedstrijden in voornamelijk de lagere klasses op een eerlijker en sportievere wijze afgewerkt kunnen worden dan de voorgaande jaren te vaak het geval was.