Waar zijn ze gebleven: Jan Willem Zwart (Zeester): Ik zie in Oeverzwaluwen een mooie uitdaging

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

‘Waar zijn ze gebleven’ is een rubriek waarin we op zoek gaan naar ‘verdwenen’ voetballers, scheidsrechters of trainers. Een rubriek die terug gaat in de tijd waar we deze keer Jan Willem Zwart als oud-speler van Zeester tegenkomen.
Jan Willem Zwart
Deze week sprak ik de oud-voetballer van Zeester, Jan Willem Zwart. Jan Willem was na zijn eigen voetbalcarrière als jeugdtrainer actief bij Drachtster Boys. Met ingang van dit seizoen is hij echter trainer van derdeklasser Oeverzwaluwen uit Koudum. Dat gegeven vroeg om een kort gesprek met de als hoofdtrainer in het seniorenvoetbal debuterende Jan Willem Zwart.
Goedemorgen trainer, je debuut als hoofdtrainer: Ja klopt. Oeverzwaluwen een derdeklasser uit Koudum. Mooie nieuwe jonge groep. En iets anders als jeugdtrainer.
Oeverzwaluwen was een paar seizoenen geleden nog eersteklasser toch: ‘Ja ze zijn de afgelopen  twee seizoenen gedegradeerd. Helaas moet ik zeggen. Maar nu moet er gebouwd aan de toekomst. Er zit wel talent, maar het zal nog even duren voordat de jeugd zo ver is .Eerst maar eens veel leren in deze competitie.”
De competitie waar jullie inzitten een leuke klasse: ‘Allemaal clubs uit de buurt. Dus veel derby's. Dat is wel mooi. De mouwen moeten omhoog. Dat zal eerst nog lastig zijn voor onze groep. Voetballend moeten we mee kunnen doen maar fysiek moet er ook wat gebeuren.”
Je was klaar voor het hoofdtrainerschap: ‘Ja ik wil nu zien hoe het gaat als hoofdtrainer. Ik heb een paar jaar geleden mijn TC2 niet voor niets gehaald.
En wat de jonge groep betreft, je hebt ervaring met de jeugd: ‘Dat is ook een van de reden dat ik als hoofdtrainer in Koudum als hoofdtrainer aan de slag mag. Iets waar ik ook heel veel zin in heb. Werken met jeugd vind ik sowieso erg leuk. Maar ik wordt  ook ouder dan is de rest al snel jeugd.”
Was je vorig seizoen nog als jeugdtrainer actief bij Drachtster Boys Jan Willem: ‘Vorig seizoen was ik nog wel  bij Drachtster Boys. Niet als trainer maar heb ik meegeholpen met het nieuwe technisch plan. Daarnaast heb ik een aantal jeugdige trainers op weg geholpen.”
Maar nu een nieuwe uitdaging:’ Precies, ik wil gewoon kijken of ik het vak van hoofdtrainer leuk vind en zie in Oeverzwaluwen een hele mooie uitdaging.”