De Elf vragen aan Peter Reitsma(Kloosterburen): Ik heb veel respect voor de man met de fluit.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De ‘Elf vragen aan’ in zijn nieuw jasje mag een succes genoemd worden. De rubriek, waarbij personen uit de voetbalwereld elf vragen voorgeschoteld krijgen wordt goed gelezen omdat allen die meewerken geen blad voor de mond nemen. In de veertiende aflevering geven we het woord aan Peter Reitsma, speler van Kloosterburen 1.

 Peter Reitsma
Wat is je mooiste ervaring als voetballer tot nu toe:’ De promotie met Kloosterburen naar de 4e klasse! De 1e nacompetiewedstrijd tegen MOVV was echt een prachtige wedstrijd waarin we in het begin werden overlopen. We kregen toen langzamerhand de overhand met een 2-4 overwinning als vervolg. Jammer genoeg was ik voor de beslissende wedstrijd tegen Drieborg geschorst door in het duel met MOVV een domme gele kaart te pakken. Hoe belangrijk is voetbal voor jou: ’Voetbal is voor mij de belangrijkste bijzaak van het leven.”
Wat is jouw favoriete voetballer en wat maakt hem zo bijzonder: ’Ik geniet van veel voetballers, maar ik kies voor Luis Suarez. Ondanks zijn bijtacties in het verleden blijft het een fantastische voetballer om naar te kijken. Zijn wilskracht en zijn onvoorspelbaarheid vind ik mooi om te zien. Je weet nooit wat er gaat gebeuren bij Suarez. Welke club wordt komend seizoen kampioen van Nederland en waarom: ’Ik hoop persoonlijk op Ajax, maar ik denk dat PSV er weer met de titel vandoor gaat. Die hebben zich toch wel goed versterkt. Ondanks het vertrek van Wijnaldum en Depay vind ik ze toch nog steeds een beter ingespeeld team hebben dan Ajax.”
Het amateurvoetbal trekt steeds minder publiek, zijn de vele mutaties tijdens de overschrijvingsperiode daar debet aan:’ Bij vv Kloosterburen hebben we daar geen last van, elke zondag staan er veel supporters aan de zijlijn. Zelfs bij uitwedstrijden zijn er soms meer supporters van Kloosterburen aanwezig dan van de thuisspelende ploeg. In de stad zie je wel steeds minder publiek, dit kan wel te maken hebben met de vele mutaties. Doordat de supporters elk jaar een totaal ander elftal op het veld zien staan voelen de supporters waarschijnlijk minder binding met de club.”
Van welke voetbaltrainer heb jij het meest geleerd:’ In de jeugd heb ik van Joost van der Wildt het meest geleerd, in de senioren van Willem Pettinga.”
Het vrouwenvoetbal komt aardig opzetten maar wordt nog steeds niet serieus genomen in Nederland. Begrijp jij dat:’ Ik begrijp het wel. Voetbal is van oudsher een mannensport, pas sinds een jaar of 10 neemt de populariteit van vrouwenvoetbal echt toe. Door het succes van het Nederlands vrouwenelftal merk je dat het wel steeds serieuzer genomen wordt en dat vind ik dan wel weer een goede zaak.”
Waar erger jij je het meest aan en waar heb je veel respect voor op het voetbalveld:’ Ik heb veel respect voor de man met de fluit. Deze mannen staan elke zondag op het veld als en kunnen vaak niets goed doen bij de meeste mensen, zonder scheidsrechter kan je geen wedstrijden spelen. Ik heb zelf ook regelmatig problemen met scheidsrechters gehad, maar uiteindelijk krijgen ze veel respect van mij. Waar ik me soms wel aan kan ergeren is de negativiteit langs de kant. Natuurlijk mag er af en toe een kritische noot gekraakt worden, maar wel op een gepaste manier.”
Welke club wordt kampioen in jullie klasse: ’Ik hoop natuurlijk op vv Kloosterburen, maar er zijn verschillende clubs die kampioen kunnen worden in onze klasse. Met clubs als VVK, Blauw geel, Bedum en FVV is er geen duidelijke favoriet voor de titel.”
Wat is jouw grootste voetbaldroom: ‘Mijn grootste droom is om nog een keer kampioen te worden met Kloosterburen! Het is waarschijnlijk mijn laatste jaar en hoe mooi zou het zijn om afscheid te nemen met een kampioenschap.”
Wat zou jij nog kwijt willen over het voetbal bij Kloosterburen: ‘Kloosterburen is een hele warme club met voor een 5e klasser een prachtige accommodatie! Deze club verdient een 4e klasse.