De Elf vragen aan Geert-Jan Zijlstra(elftalleider Noordpool1): Noordpool moet zijn pijlen op de jeugd richten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De  ‘Elf vragen aan’ in zijn nieuw jasje mag een succes genoemd worden. De rubriek, waarbij personen uit de voetbalwereld elf vragen voorgeschoteld krijgen wordt goed gelezen en tot nu toe neemt niemand een blad voor zijn mond. Dat geldt ook voor Geert Jan Zijlstra die als teamleider van Noordpool aan het woord komt.

Geert-Jan Zijlstra
Wat is je mooiste ervaring als voetballer geweest:'Het kampioenschap op de laatste speeldag in het seizoen 2005-2006 met Noordpool. Hunsingo stond bijna het hele seizoen bovenaan. Wij wonnen de laatste competitie wedstrijd tegen Farmsum (4-0) en Hunsingo verloor uit bij Eenrum, waardoor wij met 1 punt verschil kampioen waren. Leuk detail, voor mij was dat mijn vader een verleden bij Eenrum en Hunsingo had en ik bij Hunsingo (jeugd).”
Hoe belangrijk is voetbal voor jou:'Als je vanaf je 6e voetbalt en nu 37 jaar later nog steeds betrokken bent kun je wel zeggen dat het als een rode draad door je leven loopt. Verder voetballen mijn beide zoons (de oudste sluit komend seizoen aan bij het eerste) dus het voetbal is héél belangrijk voor mij.”
Wat is jouw favoriete voetballer en wat maakt hem zo bijzonder: 'Messi! Belichaamt volgens mij alles wat een voetballer nodig heeft. Spelvreugde, inzicht, techniek, scorend vermogen, winnaarsmentaliteit.”
Welke club wordt komend seizoen kampioen van Nederland en waarom:'Ik verwacht PSV. Ik denk dat ze in Eindhoven de sterkste selectie hebben. Maar eerlijk gezegd hoop ik op een titel voor Feijenoord.”
Het amateurvoetbal trekt steeds minder publiek, zijn de vele mutaties tijdens de overschrijvingsperiode daar debet aan:'Ik heb werkelijk geen idee waar dat aan ligt. Het zou kunnen dat door veel mutaties de binding van supporters en clubmensen verwatert. Maar dat werken amateurclub met geld zelf in de hand. Bij Noordpool is het qua aantal publiek altijd wel hetzelfde gebleven. En verder zorgen ook de derby's er voor dat het niet aan de orde is.”
Van welke voetbaltrainer heb jij het meest geleerd: 'Dick van Streun. Hij was net zo fanatiek aan de kant als de spelers die destijds in het veld stonden.”
Waar erger jij je het meest aan en waar heb je veel respect voor op het voetbalveld: 'Ergernis; janken bij ieder tikkie de je krijgt + tegenstanders bewust kaarten aannaaien. Respect, voor de scheidsrechter en grensrechter die er ondanks dat wat ze ieder weekend over zich heen krijgen er de week erop “gewoon” weer staan. Moet er eerlijk bij zeggen dat ik daar als speler anders over dacht (haha).”
Welke club wordt kampioen in jullie klasse: 'Ik denk dat SIOS dit seizoen een goede kans maakt. Er zijn echter meer kanshebbers want een aantal teams zal niet voor elkaar onderdoen. Dus spannend wordt het zeker in deze klasse. “
Wat is jouw grootste voetbaldroom: 'Die droom is al lang vervlogen…..”
Wat zou jij nog kwijt willen over het voetbal bij Noordpool: 'Ik denk dat wij voor een dorp als Uithuizen en het sportcomplex wat wij hebben veel te laag spelen. Daar moeten we ons eerlijk gezegd voor schamen. Noordpool is een club die het moet hebben van doorstroming van eigen jeugd. Dat is veel te lang ver onder de maat geweest waardoor je geen concurrentie bij het 1e elftal creëert. Gelukkig gaan er steeds meer ogen open binnen de vereniging dat dit toch echt anders moet (maar we zijn er nog lang niet). Het eerste succes is nu dat een prima lichting A-junioren  komend seizoen aansluit bij de 1e selectie, met daarachter een goeie B1-selectie. We moeten bij Noordpool zorgen dat dit geen incident is maar structureel. Wil je een stabiele 3e  klasser zijn en je bent zoals Noordpool afhankelijk van de doorstroming van de jeugd moet je dus al je peilen op de jeugd moeten richten. Maar hier valt nog veel winst te behalen. Het positieve is dat daar achter de schermen hard aan gewerkt wordt. Ook zeer positief is de grote schare vrijwilligers die zich op verschillende manieren voor de club inzetten."