Het plakboek van ..Jan ten Caat ( SV Bedum-jeugd en assistent-trainer Omlandia)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Soms krijg je voor je website www. Puurvoetbalonline.nl  zomaar een nieuwe rubriek in de schoot geworpen. Een rubriek waarin je teruggaat naar vroeger toen het gras nog niet van plastic was, de voetbalschoenen zwart waren en er nog geen kettingen gespannen hoefden te worden om de 'hooligans' van de amateurvelden te weren. Kortom een stap terug in het verleden aan de hand van de rubriek , het plakboek van..........


                               foto van Jan ten Caat.
Via de sociale media kom je met regelmaat foto's of krantenknipsels van vroeger tegen. Krantenknipsels of foto's waar een heel verhaal achter zit die te vaak verborgen blijft. Iets wat eigenlijk jammer is en waar Puurvoetbalonline graag verandering in wil brengen. Zo zag ik gisteren een foto voorbij die betrekking had op een wedstrijd tussen de jeugdige talenten van Veendam tegen een Regioteam bestaande uit spelers van verenigingen als CVVB, Bedum, Noordwolde,Kloosterburen en Middelstum. In beide teams kwamen namen voorbij van spelers die nog steeds in het betaald of amateurvoetbal actief zijn.
Zo kwam ik bij de talenten van Veendam doelman John van Rotterdam tegen die nu als keepertrainer in de jeugdopleiding van FC Groningen actief is. Dick Lukkien en Gerard Wiekens zijn ook geen onbekende namen in de voetbalwereld .Waar Lukkien als speler voor Veendam, Appingedam, SVBO en HSC uitkwam en nu assistent-trainer bij FC Groningen is kan ook Gerard Wiekens terugkijken op een mooie carrière die hem als voetballer via Veendam bij Manchester City bracht. Wiekens is nu als jeugdtrainer werkzaam in de jeugdopleiding van FC Groningen. Een volgende naam die ik tegenkwam was die van de huidige trainer van Middelstum, Jan Jaap Zijlstra. Jan Jaap is een voetballer uit de categorie, hoeveel blessureleed kun je hebben. Problemen met een van zijn kniegewrichten zorgde er voor dat een carriere in het betaald voetbal er helaas niet inzat. Iets wat jammer genoemd mag worden want Jan Jaap Zijlstra wordt door velen genoemd als een van de beste voetballers die Middelstum heeft voortgebracht. Harold Elzer brak nooit echt door als speler bij Veendam en speelde jarenlang voor Helpman waar hij dit seizoen als trainer van het tweede elftal aan de slag gaat. Paolo Assorgia en Armand Mac Andrew speelden later  voor Veendam en Assorgia vertrok later naar Italië om daar in de wat lagere regionen van het betaald voetbal te gaan spelen.
Maar niet alleen aan de kant van Veendam komen we bekende namen tegen want wat te denken van Gerald Gras. De doelman die alles had om het betaalde voetbal te bereiken zou een mooie typering zijn voor een keeper die dat helaas nooit heeft kunnen bereiken. Op 20 mei 1993 kwam er namelijk een einde aan een veelbelovende carrière van Gerald toen hij betrokken raakte bij een verkeersongeval die hem voor altijd in  een rolstoel deed belanden. Zijn boezemvriend Wilfred Bronsema vertelde in een interview dat ik in juli 2010 met beide boezemvrienden had dat Gerald iemand voor een BVO was geweest.'Gerald had absoluut de kwaliteiten om als doelman in het betaalde voetbal terecht te komen. Hij was technisch gezien een uitstekende keeper en daarnaast ook een van het type Piet Schrijvers. Als hij zijn goal uitkwam, dan deed hij dat volle bak maar  zonder dat hij onfair een duel aanging. Ik weet dat hij maar één keer een rode kaart heeft gekregen in zijn helaas veel  te korte carrière.”
Wilfred Bronsema was zelf ook geselecteerd voor het regioteam en 'Wilde Willy' stond in die tijd al bekend als een spijkerharde verdediger zoals John de Wolf van Feyenoord. Wilfred Bronsema is als speler nog actief voor een van de lagere teams van SV Bedum. Namens CVVB werd ook Jan ten Caat uitgenodigd voor het regioteam. Was Wilfred Bronsema een van het harde soort,  Jan ten Caat, nu actief als jeigd en seniorentrainer, moest het hebben van zijn inzicht en passing. 'In de jeugd was ik een snelle spits. Daarna werd ik omgeschoold tot centrale verdediger. Ik was niet supertechnisch en moest het van mijn passing en inzicht hebben. Maar als jij mij echt naar deze wedstrijd vraagt weet ik daar niet heel veel meer van. Alleen dat ik verbaasd was dat ik werd gekozen omdat we pas kort daarvoor naar het noorden waren verhuist. “
Een laatste opvallende naam in het Regioteam is die van toen nog Ronnie Bolt. Tegenwoordig voorzitter van de v.v. Kloosterburen maar in die periode een spits die sneller schoot dan zijn schaduw. Dat was namelijk het handelsmerk van Ron die van het principe uitging niet geschoten is altijd mis. Clubtopscoorder aller tijden is Ron bij Kloosterburen en dat hij nooit echt een kans in het betaald voetbal heeft gehad heb ik eerlijk gezegd nooit begrepen. Waarschijnlijk lag Kloosterburen te ver buiten het bereik van de scouts van de BVO's zodat de spits jarenlang zijn goaltjes voor zijn Kloosterburen bleef maken.
Dit waren maar een paar namen van een foto van een pagina uit het plakboek van Jan ten Caat. Plakboeken waar er werkelijk honderden en misschien wel duizenden van zijn en waar Puurvoetbalonline graag wat mee wil gaan doen. Daarom de vraag om foto's en krantenknipsels met verhalen  waar ik zeker van weet dat ze door de bezoekers gewaardeerd gaan worden.