De Elf vragen aan Niels Zantingh (v.v. Warffum): Het duel tegen FC Groningen was een hoogtepunt.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Bij het doorlezen van Puurvoetbalonline in het kader van wat kan en moet er verbeterd worden kwam ik ook de ‘Elf vragen aan’ tegen. Een rubriek waarbij personen uit de voetbalwereld elf vragen voorgeschoteld kregen en die ze via mail mochten beantwoorden. Een leuke rubriek die ik van nieuwe vragen heb voorzien en waarbij Niels Zanting van de voetbalvereniging Warffum de spits afbijt in de vernieuwde rubriek ‘De Elf aan’
niels
 Niels Zantingh
Wat is je mooiste ervaring als voetballer tot nu toe: ‘Als voetballer in de vijfde klasse spring je helaas niet van het ene hoogte punt op het andere, wel heb ik in de jeugd meerdere kampioenschappen mogen meemaken. Iets wat altijd mooi is om mee te maken en iets wat ik nooit zal vergeten. Echter mijn hoogtepunt ligt niet bij mijn club Warffum, maar bij mijn recent gespeelde wedstrijd tegen Groningen met RWE. In deze wedstrijd stond ik tegenover Tjaronn Chery wat een hele ervaring was, als voetballer heb je natuurlijk geen schijn van kans maar qua ervaring was het mooi. Het is natuurlijk altijd mooi om te zeggen dat je tegen het Fc Groningen hebt gespeeld, en dat mensen je daarna vragen, dan voetbal je vast ook wel op een aardig niveau. Waarop ik dan vol enthousiastme kan antwoorden dat ik in de 5e klasse speel bij het mooie Warffum.”

Hoe belangrijk is voetbal voor jou: ‘Je hoort mensen wel eens zeggen voetbal is een uitlaatklep voor mij. Gelukkig heb ik niet zoveel spanning dat ik een uitlaatklep nodig heb. Wel is voetbal voor mij belangrijk maar dan vooral om het sociale aspect. Ik voetbal nog steeds met jongens waarmee ik in de jeugd ook al voetbalde, en heb het nog steeds naar mijn zin met deze jongens.. Je kunt dus zeggen dat voetbal wel belangrijk voor mij is om gewoon lekker met kameraden een balletje te trappen, en op zijn tijd een beetje te ouwehoeren. Dit neemt natuurlijk nooit de overhand want wij zijn er heel serieus mee bezig.

Wat is jouw favoriete voetballer en wat maakt hem zo bijzonder: ‘Als ik puur kijk naar voetballende kwaliteit is Messi echt een genot om naar te kijken. Met zijn weergaloze acties gaat menig voetbalhart in de hoogste frequentie. Als ik echter naar charisma kijk straalt de beste man echter niet heel veel. Ik ben toch meer een liefhebber van voetballers die je ziet strijden in een wedstrijd om iets te bereiken, en dat je dit er ook werkelijk aan af ziet. Wat dat betreft kan ik echt genieten van Blaise Matuidi de verdedigende middenvelder van PSG, vooral door zijn onuitputtende strijdlust.

Welke club wordt komend seizoen kampioen van Nederland en waarom: ‘ Ik denk dat dit jaar de traditionele top drie weer duidelijk naar voren gaat komen. Ook verwacht ik niet zulke grote verschillen als vorig seizoen. Verder heb ik wel het idee dat PSV wat minder sterk is geworden door het verlies van enkele steekhouders. Echter ben ik ook niet echt onder de induk van de aankopen van Feyenoord en Ajax, al met al hoop ik dat Feyenoord weer een keer kampioen gaat worden, maar ik denk PSV.”

Het amateurvoetbal trekt steeds minder publiek, zijn de vele mutaties tijdens de overschrijvingsperiode daar debet aan:’ Als ik uit ga van de teams in de lagere regionen van het amateurvoetbal en dan vooral de teams in de dorpen denk ik zeker dat het belangrijks is dat er wel voetballers spelen die ook uit het dorpen komen. Het is natuurlijk altijd goed om wat spelers van buitenaf te hebben die het team kunnen versterken. Echter ben ik wel van mening dat mensen die komen kijken vooral voor hun dorpsgenoten komen. Dit kunnen we natuurlijk allemaal vergeten als een team goed speelt en steeds hogerop komt. Dan gaat het om puur om prestaties.

Van welke voetbaltrainer heb jij het meest geleerd: ‘Dit is altijd een lastige vraag ik wil namelijk niemand te kort doen. Daarom ga ik deze vraag diplomatiek beantwoorden. In mijn tijd als jong voetballertje van vijf kreeg ik training van Rudi Diekstra waar ik alleen maar goede herinneringen aan heb. Ik ging altijd met plezier voetballen. We speelden leuk voetbal werden een paar keer kampioen dus als je kijkt naar de prestaties een geweldige trainer. Een trainer waar ik ook veel van geleerd heb was Julian Kolenbrander een betere traineren voor mijn jaren in de B’s en A’s had ik me niet kunnen wensen. Er zat altijd een idee achter wat we deden. Zo kregen we naar elk seizoen een formulier met sterke en minder sterke punten. Dit gingen we dan aan het eind van het seizoen bespreken dit vond ik altijd wel heel leerzaam. Ook hadden we altijd mooie toernooien in bijvoorbeeld Nieuw Buinen. Dat was altijd feest en genieten. Meestal waren we vaak alleen de eerste dag goed geen idee hoe dat kwam…. Zelfs de leus What happens in Nieuw Buinen stays in Nieuw Buinen werd geopperd om in gebruik te nemen en daar was iedereen het roerend mee eens! Mijn eerste jaren als senior heb ik mogen doorbrengen onder het toeziend ook van Marnix Bakker, een trainer met een geweldige drive en winnaars mentaliteit wat mij zeker heeft gevormd. Ik moet eerlijk bekennen mijn eerste jaren waren niet geweldig maar Marnix had geduld en bleef je motiveren om je best te blijven doen. In het tweede van Warffum heb ik ook nog training gehad van Menno Kloosterhuis. Dat was als je mij vraagt de ideale people manager. Vorig seizoen kregen we een nieuwe trainer bij Warffum namelijk Simon Bos. Daar kan ik ook alleen maar positieve woorden over zeggen. Hij weet de groep te motiveren als we door iedereen als dode vogeltjes worden neergezet, en we door zijn woorden weer op te staan als een herrezen fenix.

Het vrouwenvoetbal komt aardig opzetten maar wordt nog steeds niet serieus genomen in Nederland. Begrijp jij dat: ‘Aan de ene kant denk ik dat dit vooral prestatiegericht is. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de 100 meter sprint bij vrouwen. Dit is vooral populair geworden door de prestaties van bijvoorbeeld Daphne Schippers. Die zorgt er voor dat het sprinten weer echt gaat leven. Verder denk ik dat bij heel veel sporten het vrouwenteam een stuk minder in de spotlights staat dan de mannen tenzij er prestaties zijn. Als mooi voorbeeld bij een andere teamsport, het vrouwen waterpolo, ik kan me niet herinneren dat we voor hun titel op het Olympische spelen ooit over waterpolo spraken. Ik heb het hier dus over mannen en vrouwen. Ik denk zelfs dat je het nog breder kan trekken dan de sekse neem bijvoorbeeld het ‘soccer’ in Amerika. Daar werd nooit aandacht aan besteed maar nu worden de dames wereld kampioen en er staan massa’s mensen op de straat bij de huldiging. Ik denk dat we aandacht en zendtijd een groot deel kunnen weerleggen op de prestaties van een individu of team.”

Waar erger jij je het meest aan en waar heb je veel respect voor op het voetbalveld: ‘Ik heb een gruwelijke hekel aan onnodige valpartijen of spelers die zich verschrikkelijk aanstellen. Zelfs in de vijfde klas heb je last van dit soort figuren. Vaak zijn dit ook de types die vaak zeuren bij een scheidsrechter waar ik mij dood aan kan ergeren. Ik denk dan bij mezelf, ga lekker voetballen of ga schoonspringen of begin een theehuisje met biologisch verantwoorde producten. Respect kun je bij mij afdwingen door goed voetbal of een oprechte en eerlijke strijdlust. Ik bedoel hier niet mee het doelloos om je heen trappen op alles wat beweegt wat een hartslag heeft.

Welke club wordt kampioen in jullie klasse: ’Ik denk dat de strijd in onze competitie vooral gaat tussen VVK en SV Bedum. We hebben al meerdere malen mogen oefenen met Warffum tegen Bedum. Helaas trok Bedum vaak aan het langste eind vooral omdat er wel redelijk veel voetbal in de ploeg zit. Ik weet niet precies hoe hun team er dit jaar uit gaat zien maar verwacht ze wel als titelkandidaat.”

Wat is jouw grootste voetbaldroom: ’Ik ken mijn beperkingen als voetballer wel degelijk dus de droom de Champion League ooit een keer te spelen is tamelijk kansloos. Het mooie van een droom is natuurlijk om het ooit een keer mee te maken, het lijkt me daarom geweldig om een keer naar de Champion League finale te gaan met wat kameraden. Het zou dan natuurlijk wel meer dan logisch zijn als we daarna nog een meet and greet hebben met de winnaars. Promoveren met Warffum zou ook wel leuk zijn trouwens.”

Wat zou jij nog kwijt willen over het voetbal bij: ‘Zoals jullie bij het voorgaande misschien wel hebben gelezen ben ik een man van weinig woorden. Daarom hou ik het hier ook lekker kort, als mensen zich gewoon lekker richten op zichzelf tijdens het voetballen en niet met allemaal randzaken bezig zijn komt het allemaal goed.”