Willem Dijk wielrenner en radioverlaggever

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

 

Op drie juni nam Willem Dijk uit Usquert deel aan het wielerevenement de Alpe ‘d HuZes dat op de beroemdste berg uit de Tour de France, de Alpe ‘d Huez georganiseerd werd en waarbij hij, samen met vele anderen  geld voor de kankerstichting inzamelde . Als ik dit bericht ergens had gelezen zou ik deze prestatie hebben gerespecteerd maar meer ook niet moet ik eerlijk bekennen.

Op drie juni nam Willem Dijk uit Usquert deel aan het wielerevenement de Alpe ‘d HuZes dat op de beroemdste berg uit de Tour de France, de Alpe ‘d Huez georganiseerd werd en waarbij hij, samen met vele anderen  geld voor de kankerstichting inzamelde . Als ik dit bericht ergens had gelezen zou ik deze prestatie hebben gerespecteerd maar meer ook niet moet ik eerlijk bekennen.

Spanje_Andalusia_april_2010_457

Willem Dijk in Andalusia voor de beproeving op de Alpe 'd Huez

Maar de situatie was echter anders ik kwam Willem namelijk in zijn hoedanigheid als radioverslaggever van Havenstad FM tegen tijdens de wielerklassieker bij de amateurs, de Ronde van Groningen. Hij vroeg in welke hoedanigheid ik in Uithuizen was en ik vertelde dat ik aanwezig was namens de Ommelander Courant begon hij te lachen. ‘Mooi dan kan ik maandag even lezen wat je ervan hebt gemaakt en of het allemaal een beetje klopt.” We raakten aan de praat en we kregen het over onze activiteiten wat de sport betrof. Willem was in zijn vrije tijd sinds twee jaar actief bij Radio Havenstad FM als radioverslaggever bij amateurvoetbalwedstrijden in en rond Delfzijl.

 ‘Iedere zaterdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 hebben we uitzending en doen dat op een wijze zoals het beroemdste sportprogramma op de radio, Langs de Lijn. We mogen in het programma inbreken, zoals dat heet, als de situatie daar om vraagt wat het allemaal vele malen leuker maakt. Ik kom dan ook redelijk veel op de velden als mijn werk bij Seaports het toelaat en vind het geweldig leuk.”

We spraken af dat ik een artikel zou schrijven over ondermeer zijn poging om op 3 juni maar liefst zes keer de Alpe ‘d Huez te beklimmen met als doel geld in te zamelen voor de Kankerstichting want zei Willem een beetje publiciteit kan nooit geen kwaad. Maar in de rustige meimand, en de sportactiviteiten duidelijk afnamen werd het artikel verschoven naar de Ommelander Courant. Willem vond het prima.’Enige aandacht in de media heb je soms even nodig vond de ook nog als grasbaanracer actief geweest zijnde  Willem wat ook gold voor de organisatie van het spektakel op de ,Hollandse Berg” zoals de Alpe’d Huez ook wel genoemd wordt in de wielerwereld.

'Ook de organisatie van de Alpe ‘d HuZes heeft de media nodig om er het succes van te maken wat de KWF kankerstichting meer dan verdiend. Daarom is het ook heel mooi dat bijvoorbeeld Radio 1 veel aandacht aan het evenement besteed waardoor het er naar uitziet dat deze vijfde editie het beoogde streefbedrag misschien  gaat overtreffen. 'Zo kwam ik op een avond dus in Usquert terecht namens de Ommelander Courant en werd het dankzij onze gezamenlijke hobby, sportboeken, erg gezellig tussen twee drieënvijftig jarigen want beide waren we fan van Mart Smeets en ook  boeken zoals De Renner van Tim Krabbé en Pijn is Genot van Jan Siebeling kwamen mij niet onbekend voor en ook het streefbedrag kwam aan de orde waarvan de fanatieke sportman verwacht had dat het werd overtroffen.

Dat bleek inderdaad het geval te zijn viel enkele dagen later te lezen toen bleek dat men het streefbedrag van tien miljoen al voor de start van het evenement had gehaald. Een evenement waar de broer van oud-Usquerder en  ultraloper Ubel Dijk zich goed op voorbereid en hij zelfs nog op hoogtestage in de Dolomieten was geweest vertelde hij die avond. 'Ik trainde natuurlijk wel veel hier in de buurt maar de Alpe ‘d Huez is natuurlijk een ander verhaal. Daarom ben ik enkele maanden geleden richting de Dolomieten gegaan om daar te leren klimmen.” Dat ging de Usquerder redelijk goed af  maar om helemaal zeker van zichzelf te zijn vertrok hij  op vierentwintig mei toch nog Spanje om daar nog wat op hoogte te kunnen trainen.  Door een gedrevenheid die hem typeert moest Willem daardoor de ontknoping van de diverse voetbalcompetitie laten lopen als sportverslaggever langs de velden voor Radio Havenstad FM .

‘De ontknoping van de diverse competities moet ik inderdaad missen  maar je moet in je leven nu eenmaal keuzes maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik de juiste keuze heb gemaakt mede door het goede doel wat aan de Alpe ,d HuZes gekoppeld is. Een extra prikkel daarbij is dat enkele sponsoren mij  een vast bedrag per beklimming in het vooruitzicht hebben gesteld. Dat maakt voor mij de uitdaging nog groter om de zes beklimmingen te volbrengen maar verlies ik ook het sportieve aspect niet uit het oog want, daar ben je ten slotte sportman voor, ik wil namelijk deze uitdaging graag aan mijn palmares toevoegen.”

Enkele weken later hoorde ik dat hij deze uitdaging aan zijn zoals hij zelf zei,palmares, kon toevoegen wat hem gegund is en het mooie daarbij is dat met een beetje geluk het voetbalseizoen 2010-2011 op 11 juni 2011,als de volgende Alpe ‘d HuZes op het programma staat, hij geen keuze hoeft te maken tussen het radiowerk en het wielrennen