MFAC Loppersum klaar voor grasbaanspektakel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Waarom ook niet bedacht ik mij vanmorgen. Waarom een organisatie die zoveel energie in een sportevenement steekt niet nog een beetje extra publiciteit gunnen. Vandaar hier de voorbeschouwing ESSO Semifinale EK Zijspannen in Loppersum. Een evenement dat op de vrijdag voorafgegaan wordt door een voetbaltoernooi, aanvang 19.00 uur waar naast Stedum, De Fivel en Loppersum ook een team van de MFAC Loppersum, aangevuld met enkele coureurs en mecaniciens, zal meedoen.
      
foto van Mfac Loppersum.
 Vrijwilligers in actie op de baan van Loppersum
 Bron: Ommelander Courant     Foto: Gert-Jan Maneschijn.
Zaterdag 13 juni zal het sportpark in Loppersum het decor zijn voor de ESSO Semifinale EK Zijspannen. Dan zullen twaalf combinaties strijden om de laatste zes tickets voor de EK finale die op 22 augustus zal plaatsvinden in het Duitse Hertingen.
De vrijwilligers van de MFAC Loppersum zijn er op de zaterdag voor dat een week later het grasbaanspektakel zal losbarsten al vroeg bij. Rond negen uur zijn een groot aantal van de schuttingen die voor de afbakening tussen de coureurs en publiek moeten zorgen namelijk al geplaatst. Een van de 'bouwers' is MFAC Loppersum-voorzitter Peter Post die het ieder jaar weer fantastisch vind wanneer de baan opgebouwd moet worden. ,,Ik ben bij de MFAC als baanopbouwer begonnen en vervolgens in het bestuur terecht gekomen. Maar als je het mij op de man af vraagt waar ik prettigst bij voel moet ik eerlijk bekennen dat zoals we hier nu met zijn allen bezig zijn mij dat toch het meeste aanspreekt. Met elkaar doorpakken zodat we de schuttingen rond de middag hebben staan geeft mij veel voldoening. Dan hebben we de rest van de week namelijk beschikbaar om alles op en rond de baan in gereedheid te brengen voor hopelijk mooie en spannende wedstrijden.”
Het grasbaanevenement dat voor zaterdag 13 juni in Loppersum op het programma staat heeft als hoofdmoot de strijd om zes finaleplaatsen voor de finale EK Zijspannen in het Duitse Hertingen. Twaalf combinaties zullen moeten uitmaken wie er op 22 augustus in Hertingen mogen starten. De preses durft echter geen voorspelling te doen wie hij als favoriet voor de zes plaatsen en de uiteindelijke dagzege ziet. 'Ik hoop natuurlijk dat Dennis Noordman met bakkenist Patrick Kremer het hier in Loppersum uitstekend gaan doen en zich plaatsen voor de finale op 22 augustus. Enkele weken geleden wonnen ze op spectaculaire wijze in Stadskanaal dus wat dat betreft mogen we er vanuit gaan dat ze in vorm zijn. Of dat echter ook betekend dat ze dat hier in Loppersum kunnen herhalen is nog maar afwachten want er zijn natuurlijk nog meer kapers op de kust.”

Zo moeten Dennis Woortman en Patrick Kremer o.a. rekening houden met het Frans/Nederlandse duo, Christoph Grenier en bakkeniste Sandra Mollema, regerend Europees kampioen Goodwin/Brown en de opvallende rijder uit Denemarken, Stinus “The Viking” Lund. Verder maken teams uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk het veld compleet op een grasbaan die er een week voordat de wedstrijden verreden worden uitstekend bijligt. ,,Op het weer hebben geen enkele invloed maar als de vooruitzichten ons niet bedriegen dan mogen we zaterdag op prima omstandigheden rekenen. Iets wat we goed kunnen gebruiken omdat we hopen dat er zaterdag veel grasbaansportliefhebbers naar Loppersum zullen komen. Het is nooit met zekerheid te zeggen maar we hopen toch dat we rond 2500 toeschouwers welkom mogen heten,” aldus Post die ziet dat het plaatsen van de schuttingen in een hoog tempo gebeurd. ,,Voor het plaatsen van de schuttingen rond de 430 meter lange baan hebben we al jaren hulp van loon en grondverwerkingsbedrijf Buitenkamp dat met twee kraanmachines aanwezig is om de palen waar de schotten in komen te hangen in de grond te drukken. Daar zijn we als vereniging erg blij mee wat ook geldt voor de medewerking van dhr. Winter. Dat is de boer waar wij het land van mogen gebruiken voor het parkeren voor de bezoekers. Dat zijn mensen die uit eigen beweging met ons meedenken mochten er problemen zijn en die samen met onze vrijwilligers goud waard zijn. Zonder deze steun zouden er namelijk allang geen grasbaanraces in Loppersum zijn geweest.”

Doordat het plaatsen van de schuttingen prima verloopt, kan ook Gert-Jan Maneschijn, die de afdeling PR binnen het bestuur verzorgd, aanschuiven om te vertellen over het bijprogramma tijdens de ESSO Semifinale EK Zijspannen. ,, In het bijprogramma hebben we een sterk deelnemersveld bij de ONK specials senioren met als grote trekpleister, en favoriet, regerend Nederlands en vice Wereldkampioen Jannick de Jong. Die heeft zich dit seizoen tot doel gesteld om vol voor de wereldtitel 2015 te gaan. De Jong een beetje kennende zal hij ook zaterdag in Loppersum graag laten zien waar hij toe in staat is. Verder staan de Shorttrack klassen ST 1 en ST 2 op het avondvullende programma. Daarnaast hadden we binnen het bestuur van de MFAC Loppersum het idee om als een soort van demowedstrijd de Dirt Speedway Karts op de baan van Loppersum te laten rijden. Dat zijn karts die normaliter op een speedwaybaan rijden. Doordat onze baan echter ook over een harde ondergrond beschikt wilden we ze de kans graag bieden om in Loppersum te rijden. Tot aan donderdagavond zag het er allemaal nog goed uit maar helaas kwam er toen een kink in de kabel. Ondanks dat we als MFAC Loppersum, omdat de grasbaanraces een Europese wedstrijd betrof, een extra verzekering hadden afgesloten, ging het uiteindelijk toch niet door. Op de sociale media werd namelijk gesuggereerd dat het hier om een nationaal kampioenschap ging. Vanuit de overkoepelende bonden werd daarop besloten dat we het onderdeel Dirt Speedway Karts uit het programma moesten schrappen omdat dit nu eenmaal niet was toegestaan bij een Europese wedstrijd.”
Maar verteld Gert-Jan Maneschijn, ondanks het schrappen van de Dirt Speedway Karts zal het publiek toch voldoende aan zijn trekken komen. ,,We hebben zaterdag vierendertig starts waardoor we kunnen spreken van een vol programma. Omdat het een Europese wedstrijd is hebben we echter op 13 juni geen plaats voor de jeugd en nationalen. Om ook die groep aan hun trekken te laten komen zullen we op 27 juni voor de categorieën die zaterdag niet in actie kunnen komen races organiseren. We hebben begrepen dat er dan tegen de 120 coureurs naar Loppersum zullen komen wat wij ook wel een beetje als vereiste zagen. Om de vrijwilligers op te trommelen om de baan te preparen voor een grasbaanevenement waar een zestigtal deelnemers en deelneemsters op af zouden komen zou niet in goede aarde zijn gevallen.”

Terwijl de weersomstandigheden op deze zaterdagmorgen steeds beter worden gaan de vrijwilligers gestaag door met het plaatsen van de schuttingen die er samen met de nog te plaatsen dranghekken voor moeten zorgen dat het publiek zaterdag op veilige wijze het grasbaanspektakel in Loppersum kan aanschouwen. Dat het wel een mooi evenement moet worden blijkt wel uit de onderlinge gesprekken tussen de vrijwilligers die rond 10 uur even gezamenlijk aan de koffie zitten. Stuk voor stuk zijn de mannen namelijk van mening dat de baan er prima bijligt en iedereen zich mag verheugen op prachtige grasbaansport.