Een merkwaardige beslissing?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag en zondag werden er twee nacompetitieduels gespeeld waarbij ik aanwezig was. Zaterdag was dat het duel Glimmen- Marum en zondag Kloosterburen-ODV. Twee duels met dezelfde belangen, promotie naar een klasse hoger die door de bond echter verschillend geïnterpreteerd werden.
Johan Staal
Zaterdag stond het duel Glimmen-Marum onder leiding van een arbitraal trio. Een beslissing van de KNVB die ik niet vreemd vond want in een poging om tot een eerlijk verloop van het duel in Glimmen te komen was het aanstellen van een neutraal trio een prima idee. Waar ik overigens niet mee wil zeggen dat de beide clubmannen niet capabel zouden zijn geweest om als assistent te fungeren. Maar om eventuele ‘toestanden’ te voorkomen was het aanstellen van een neutraal drietal een prima zaak.

Een dag later stond onder andere het duel Kloosterburen-ODV op het programma. Waar het duel in Glimmen er een was tussen twee teams uit de derde klasse was het in Kloosterburen er een tussen twee vijfdeklassers. Beide duels hadden gemeen dat alle vier de teams het wel zagen zitten om te promoveren. In de volksmond heet dat, de belangen voor alle vier de verenigingen zijn groot . Dan schetst het je verbazing wanneer je ziet dat de bond voor dit duel dus géén arbitraal trio heeft aangesteld. Dat betekent dus dat je als KNVB je eigen nacompetitieduels verschillend inschaalt. Ik weet niet of er bij duels zoalas SV Bedum- Pesse en Hunsingo-Gruno een neutraal arbitraal trio aanwezig was maar dat maakt ook eigenlijk niet veel uit. Het gaat er in deze om dat er voor een duel tussen twee derdeklassers andere maatstaven gelden als voor twee vijfdeklassers. Een hoogst merkwaardige constructie want in Glimmen stonden er geen opgeleide assistent-scheidsrechters langs de lijn maar twee arbiters die dus normaliter de fluit hanteren. Doordat we al in de nacompetitie zijn aangekomen is het merendeel van de scheidsrechters op competitieniveau al uitgefloten. Dat betekent dat een groot aantal arbiters beschikbaar zou zijn geweest om zaterdag en zondag in de lagere klassen als assistent-scheidsrechter te fungeren. Iets wat ik dus vreemd vond dat dit niet gebeurde hoewel ik wel moet zeggen dat de assistenten van Kloosterburen en ODV beter bij de les waren dan een van de neutralen in Glimmen.