Een mooie voetbalmorgen in Sauwerd met de F-junioren van De Monnik als kampioen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdagmorgen ging de reis voor Puurvoetbalonline naar Sauwerd waar de E en F-pupillen van SIOS de E2 van Middelstum en de F-junioren van De Monnik op bezoek kregen. Duels met ‘grote’ belangen op het spel want de E-junioren van SIOS en de F-pupillen van de gasten van Schiermonnikoog konden kampioen worden.


image 2015 05 17 1
Bij aankomst in Sauwerd waren de gasten van het eiland al gearriveerd want het busje van een van de taxibedrijven die op 'Schier' actief zijn stond al in Sauwerd geparkeerd. Ook de Middelstumers waren al present zodat er om precies tien uur begonnen werd aan twee duels waar de nodige ‘spanning’ op stond. Mijn aandacht ging deze morgen echter iets meer uit naar de verrichtingen van De Monnik wat mede kwam door het bezoek wat ik enkele dagen eerder aan het eiland had gebracht. Geen bezoek samen met Martine maar ik was samen met Be Huizing, bestuurslid Wielercomite Omloop van Bedum, op het eiland i.v.m. twee interviews voor de Wielerkrant die in juni, in een oplage van 30.000 stuks, in Bedum en omstreken zal uitkomen. Zo waren we onder andere te gast bij Hans Huizing die als secretaris van de v.v. De Monnik aan opa Be vertelde dat kleinzoon Rutger zaterdag met zijn team kampioen kon worden. Dat moest gebeuren tegen SIOS in Sauwerd in een wedstrijd die om 10 uur begon. Een aanvangstijd die prima in het tijdsschema paste.
In Sauwerd werd het een leuk duel waarbij het wel een beetje vol was binnen de lijnen. Er werd namelijk met 9 tegen 9 gespeeld wat er voor zorgde dat de achttien F-junioren elkaar soms wel heel veel in de weg liepen om tot goed overspelen te komen. Opa Be en Oma Janna Huizing waren er uiteraard ook en misschien mede daardoor speelde kleinzoon Rutger een prima wedstrijd. De frêle voetballer was overal waar zijn aanwezigheid nodig was en zijn voortzetting van het spel gaf het beeld van een 8-jarige voetballertje die, gezegd met veel techniek, vaak de juiste dingen deed op een veld wat dit predicaat niet mocht dragen. Want als de door de gemeente aangetrokken medewerker die vrijdag met zijn grasmaaier over de velden in Sauwerd scheurde een voetballiefhebber was geweest had hij de velden in Sauwerd niet zo achtergelaten. Veel te hoog gras in combinatie met het gemaaide gras wat op het veld achter was gelaten zorgde er voor dat de spelers struikelden en uitgleden en de toeschouwers de vrijwilligers van SIOS niet blij maakten. Het werd door het losliggend gras namelijk een grote bende in de kantine van SIOS waar men nog wel even nodig zal hebben gehad om alles weer schoon te krijgen.
Maar het duel tussen SIOS en De Monnik was het kijken meer dan waard wat ook gold voor het duel tussen SIOS en Middelstum. Ook daar gebeurde voldoende waardoor je ook flarden van dit duel meekreeg. Kortom een mooie voetbalmorgen in Sauwerd waar vier ploegen lieten zien waarom jeugdwedstrijden mij altijd kunnen bekoren. Veel strijd, enthousiasme, met het publiek pratende keepers en doelpunten die met luid gejuich door alles en iedereen werden bejubeld. Jammer is het dan wel wanneer je hoort dat spelertjes door volwassenen worden aangespoord om wat meer te gaan ‘schoppen’. Een kwalijke zaak die natuurlijk veel te ver gaat waarbij het in dit geval om ‘supporters’ van de thuisclub ging.
Voor de rust was De Monnik al op een 3-0 voorsprong gekomen zodat het kampioenschap met rasse schreden naderde. Na de ranja husselde de technische staf van de eilandbewoners het team door elkaar waardoor de verdediging de aanval werd en de aanvallers verdedigers. SIOS liet ook in de tweede helft zien dat het aardig kon voetballen en vooral de  kleine nummer 6 van de thuisploeg  was een lust voor het oog. De kleinste man op het veld was ook verantwoordelijk voor de 1-3 in de tweede helft. Een sterke individuele actie werd keurig afgerond met een prachtige treffer die van de vier goals wel de mooiste van de dag was. Verder lieten de mannen en dames van het eiland het echter niet komen zodat na twee keer twintig minuten wedstrijd, onder prima leiding van scheidsrechter Reinder van der Veen, de handen bij De Monnik in de lucht konden. De Monnik was namelijk niet meer te achterhalen door de concurrentie waardoor het team als kampioenen op Schiermonnikoog terugkeerden.
Ook bij SIOS-Middelstum was de spanning om te snijden want als Middelstum zou verliezen was de ploeg uit Sauwerd kampioen. Doordat ik iets eerder het ‘strijdtoneel’ moest verlaten kreeg ik de uitslag van SIOS-Middelstum niet meer mee en ook www.voetbal.nl en de beide clubsites boden helaas geen uitkomst. Ondanks het te hoge gras en de restanten van het maaiwerk en twee ‘rebbelerende’ toeschouwers werd het een prachtige voetbalmorgen in Sauwerd waar vier ploegen alles lieten zien wat het jeugdvoetbal zo mooi maakt.