Het sterrenteam van ...Martinus Wassing (De Heracliden)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Aan Martinus Wassing vroeg ik of hij een sterrenteam wilde samenstellen. Een verzoek waar de nog steeds als doelman fungerende Martinus graag aan wilde voldoen maar wel onder de voorwaarde dat hij daar drie weken de tijd voor kreeg. Een verzoek waar ik graag aan voldeed omdat ik benieuwd naar het team van de doelman die tegenwoordig deel uitmaakt van het bestuur van de vereniging waar het ooit allemaal begon, de voetbalvereniging Usquert.
Martinus Wassing
Van Johan kreeg ik de vraag of ik een sterrenteam samen zou willen stellen van voetballers met wie ik de afgelopen jaren heb samen gespeeld. Hoewel ik vrij snel ‘ja’ zei, kostte me het toch moeite om een team rond te breien. Veel namen, veel spelers met eigen kwaliteiten. Je bent gauw geneigd om een elftal samen te stellen van opvallende spelers, maar zijn de spelers die iets minder opvallende kwaliteiten hebben niet net zo belangrijk voor een team? Jongens als Roelof Jan Bouman, René Pieterman, Arjan Brondijk, Pieter Bolt, Engel Louwes en ik zou nog wel even door kunnen gaan, waren zeer waardevolle spelers. Ik had ze dus graag een plekje in mijn team gegund, uiteindelijk heb ik echter voor onderstaande spelers gekozen. Vergeef me als je er niet bij staat, voor mij waren alle spelers met wie ik samen gespeeld heb zeer belangrijk!
Doel Freddy Uil: Fred was een alleskunner in de tijd dat ik in het eerste speelde stond hij back en later rechtsbuiten. Met een keihard schot scoorde hij geregeld. Veel later werd hij keeper en ik op zeker moment zijn keepertrainer. Was hij eerder begonnen met keepen, dan had hij een grote kunnen worden op dit vlak. Dit talent heeft hij zeker van zijn vader Otto, ondermeer keeper van Heracliden 1. Freddy is nog steeds een zeer waardevolle keeper bij Hera 1 in de zaal.
Laatste man: Kees Jonker: Moeilijk een keus te maken tussen Peter Dijkema en Kees. Omdat Kees de eerste laatste man was met wie ik speelde nadat ik Usquert verruilde voor de Heracliden kies ik dan voor hem, zonder Peter iets tekort te willen doen. Kees hoorde je niet, hij stónd er gewoon. Ging niet opzij voor zijn tegenstander maar was niet per definitie een harde verdediger. Kees wist waar hij moest staan. Dát was zijn kracht.
Voorstopper Niek Dokter: Een man met onwaarschijnlijk veel kwaliteiten, verdediger zonder poespas. Ook op het middenveld kon hij goed uit de voeten. Geweldig spelinzicht. Niek schakelde zijn man uit, was goed met de bal aan de voet en wist de juiste pass te geven. Wellicht had er voor hem meer in gezeten dan 3e of 4e klasse. Gelukkig voor ons bleef hij ons lange tijd trouw.
Rechtsback Alfred Jonker: Hele lastige verdediger voor zijn tegenstander. De broer van Kees is een echte Heracliden-man. Alfred is al meer dan 50 jaar(!) spelend lid van de club en moet alleen daarom al in mijn team staan. Rustige speler, die weet wanneer hij de bal van de tegenstander kan veroveren. Zijn timing daarin was (en is) nagenoeg perfect. Misschien was zijn lengte een nadeel, maar wist dat moeiteloos te compenseren door een goed gebruik van zijn lichaam.
Linksback Bert Dokter: De achterhoede wordt gevormd door een rustig stel voetballers. Bert was/is er ook zo eentje. Hij had weinig overtredingen nodig om een tegenstander af te stoppen. Met zijn lange uitschijfbare benen was ook hij moeilijk te passeren. Mooie man om mee samen te voetballen. Er kwam nauwelijks een onvertogen woord over zijn lippen, maar liet zijn voeten spreken. Voor hem was zijn lengte zeker een voordeel omdat hij koppend ook goed uit de voeten kon. Zeker bij dode spelmomenten in het eigen doelgebied een goed wapen.Het rustige type voetballer is ook wel typerend voor de Heracliden, denk ik. Met echte leiders die vanuit de achterhoede mensen op hun plaats konden zetten heb ik zelden gevoetbald. Ook op het middenveld ontbrak het daar wel aan. Het past bij het karakter van de club zo lijkt het.
Rechts op het midden Eric de Vries: Ook hier een dubiootje want naast Eric was er nog een duidelijke kandidaat: Ed Buis. Speelde, ik dacht aan het einde van de jaren 80, op die plek en kwam uit het westen van het land. Mooie technische voetballer. Toch Eric omdat deze kleine gehoekte voetballer veel langer de kleuren van de hoofdmacht van de Heracliden droeg. Het woord passie is zeker op hem van toepassing. Verlies was voor hem nauwelijks te verkroppen. Werkte hard voor iedere bal en was gezegend met perfecte voorzetten, bovendien pikte hij met enige regelmaat een doelpunt mee. Had ik het over rustige voetballers? Op hem was dat niet van toepassing, klein van stuk, maar verbaal nadrukkelijk aanwezig.
Links op het midden Jan Vink: Ook niet al te groot van stuk, was hij geknipt voor die plek. Uitstekend loop vermogen gezegend met een prima voorzet was Jan een zeer waardevolle speler voor het team. Was als middenvelder aanvallend ingesteld al verzaakte hij zijn verdedigende taken niet. Jan babbelde graag met zijn tegenstander en haalde ze mede daardoor uit hun spel. Dat hem dat voldoening gaf was aan zijn hele gezicht te zien wanneer daar een grote glimlach op stond.
Vooruitgeschoven middenvelder Dick Oosterhuis: Vanwege zijn talent heb ik niet zo heel lang met Dick gespeeld. Het is in de tijd geweest dat Rob Schuil uit Delfzijl ons trainde. Technisch was Dick zeer begaafd sterk aan de bal en een goed spelinzicht. Dat hij goed was, bleek ook uit het feit dat hij nog bij FC Groningen heeft gespeeld en ook voor de hoofdmacht is uitgekomen. Bij mijn weten waren knieproblemen de reden dat hij het op dat niveau niet heeft gered. Wel heeft hij nog enige jaren bij Appingedam gespeeld, toen nog op het hoogste amateurniveau. Dick verdient een plaats in mijn team.
Rechter spits Sieb van der Veen: Ik plaats Sieb hier toch hij had evengoed in de spits kunnen staan, maar daar heb ik iemand staan die het best op die positie uit de voeten kon. Sieb kon ook vanaf rechts goed spelen en er was een goede wisselwerking met de spits. Echte goaltjes dief, scoorde gemakkelijk vanwege zijn technische capaciteiten. Net als veel spitsen iets zelfzuchtig, maar had vaak recht van spreken.
Linker spits Klaas Burema: Misschien niet een van de meest technische voetballers, maar zeker een voortreffelijke werker. Iemand die het team op sleeptouw kon nemen, al was de positie van Klaas daar natuurlijk niet ideaal voor. Verbaal nadrukkelijk aanwezig en gezegend met een prachtige voorzet vanuit een actie. Met Klaas speelde ik samen in de beginperiode van mijn Heracliden tijd.
Spits Anno Wassing: Broer Anno mag absoluut niet ontbreken in dit team, soms prachtige goals, soms miste hij op het oog de gemakkelijkste kansen. Anno was er eentje van hoe moelijker de kans, hoe mooier de goal. Behendige speler, een last voor de verdediging van de tegenstander. Waarschijnlijk kwam het door onze familieband, maar verbaal hadden wij het nogal eens aan de stok al duurde dat nooit langer dan het laatste fluitsignaal. Menig medespeler en ook de supporters hebben zich daar wel eens over verbaasd, maar zo staken wij in elkaar. Tijdens de wedstijden met één ding bezig: winnen! Vanuit onze zeer verschillende positie konden we elkaar stevig prikkelen. 
Wisselspelers:
Spits Koos Sikkema: Bewondering voor deze man: Had altijd een aantal goede spitsen voor zich, waardoor hij voornamelijk in het 2e speelde. Toch werd nooit vergeefs een beroep op hem gedaan wanneer hem gevraagd werd mee te gaan met het 1ste. Zijn werklust leverde menig goals op. In de zestien was Koos het gevaarlijkst. Nog een belangrijk aspect om Koos mee te nemen in mijn sterrenteam is zijn gave om sfeer te maken binnen een team. Hij kreeg en krijgt veel mensen mee door zijn positieve uitstraling. Ook een belangrijk onderdeel binnen een elftal.
Middenveld Ed Buis: Prachtige speler die een korte Heracliden periode kende. Technisch mooie voetballer. Sterk aan de bal, gave pass en het vermogen om te scoren.
Verdediging Peter Dijkema: Peter was een rustige voetballer die je niet zomaar voorbij was. Kijkend naar de bal kon hij met zijn lange benen de bal ontfutselen aan de tegenstander. Meestal rustig, maar kon niet over onrecht, nog steeds niet! Dan is Peter verbaal sterk aanwezig. Zeer waardevolle verdediger.
Trainer Jan Postma: Met Jan heb ik de grootste successen meegemaakt. Met hem zijn we kampioen geworden van de toenmalige 1ste klas GVB. Behalve in onze klasse ook van de gehele zaterdag afdeling en tegen SVMH als algeheel afdelingskampioen. Ook in de 4e klasse (huidige 3e klasse) hebben we steeds goed meegedaan en nacompetitie gespeeld. Toch vind ik dat Gerrit Bosgraaf, zijn voorganger, een plekje naast hem verdient. Onder hem hebben we steeds meegedaan om de bovenste plekken na een voor de Heracliden pijnlijke degradatie. Halverwege het seizoen van de degradatie kreeg Gerrit de ondankbare taak om te redden wat er nog te redden viel. Het mocht niet baten.