Ryan Hageman(SV Bedum E2): Een topper in spe.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Sinds het seizoen 2012 volg ik een jeugdteam van SV Bedum dat toen als F3 aan hun ‘voetbalcarrière’ begon. Voor het volgen van dit jeugdteam bedacht ik toen de titel Van Pupil tot Junior en kwam er in februari 2013 een ‘mega-interview’ tot stand. Nu twee jaar later komen we terug met een groot aantal spelers van toen en twee nieuwe gezichten in de vorm van portretjes waarbij de foto’s zijn gemaakt door Duut Knol.

image 2015 04 30
Als verslaggever langs de lijn hoor je objectief te zijn. Dan mag het je niet uitmaken wanneer, in mijn geval, Eenrum, Kloosterburen, Warffum of Kwiek uit Hoogezand wint. Als voetballiefhebber bij een jeugdwedstrijd is dat anders, dan mag je 'gewoon' iemand jou favoriete speler vinden. In het kader van het volgen van de E2-junioren stond er nog een van de boys op mijn lijstje. Een bewuste keuze overigens want direct toen ik aan deze cyclus van portretjes/interviews van de E2 begon wist ik dat Ryan Hageman de rij moest sluiten. Als voetballiefhebber is het, althans zo denk ik, een normale zaak dat je binnen een team er een of meerdere spelers uitpikt waar je van kunt genieten. Voor mij is, en zijn trainer weet dat, is Ryan Hageman daar een van omdat ik in Ryan een voetballer met veel potentie zie. Zaterdag, na het duel van de E2 tegen Siddeburen , had ik dan ook een interview met de jonge voetballer. Voor de 9 jarige Ryan ,die als leerling van de Walfridusschool teamgenoot Bart Ludwig als klasgenoot heeft  is het geen probleem dat zijn vader, Gert-Jan Hageman, als trainer fungeert verteld hij openhartig.' Ik vind dat niet erg want daardoor is mijn vader altijd bij mijn trainingen. En inderdaad , soms is hij wel streng  maar dat doet hij alleen maar om ons beter te laten voetballen. Natuurlijk hebben we het thuis weleens over het voetballen maar niet altijd hoor. De dingen die er besproken moeten worden gebeuren eigenlijk altijd als we met het team samen zijn.”
Enkele maanden geleden had men binnen de SV Bedum opeens een leuke verrassing voor de jonge allrounder, het maakt mij echt niet uit waar ik opgesteld wordt, toen hij werd gevraagd voor SV Bedum O-12. Iets waar Ryan niet op had gerekend. 'Toen mijn vader mij vertelde dat ik was gekozen voor de selectie O-12 wou ik dat eerst niet geloven maar het was echt waar.” De vraag hoe hij het voetballen op een groot veld vind hoeft bijna niet gesteld te worden want de blonde Bedumer vertelt direct hoe hij dat ervaart. 'In de E2 is het op een kluitje voetballen soms lastig en het voordeel van bij de D-junioren is dat je meer ruimte krijgt. Hierdoor moet je, omdat het vaker over grotere afstanden gaat, de bal harder inspelen. Daar had ik soms bij E2 nog wat moeite mee maar doordat ik nu regelmatig met O-12 speel wordt dat steeds beter.”
Bij zijn laatste opmerking kan ik een glimlach niet onderdrukken. Want als iemand die toch redelijk wat wedstrijden voorbij ziet komen heb ik het idee dat het niveau van SV Bedum E2 geen verkeerd niveau genoemd mag worden en het is dan mooi te horen dat een jonge voetballer niet tevreden is over zijn spel in een ploeg die al zijn tegenstanders iedere week met dubbele cijfers oprolt. Het heeft echter wel een paar smaakmakers in de gelederen, en waar de 'kleine' Hageman er een van is, waar je voor naar de velden komt. Soms is Ryan echter niet te benijden, en schrikken zelfs de toeschouwers, wanneer hij na vijf minuten al gewisseld wordt omdat hij in de ogen van de coach slecht speelt. Iets wat volkomen herkenbaar is omdat ik uit eigen ervaring weet dat als je coach bent van een team dat slecht draait je snel geneigd bent om je zoon ,of in mijn geval dochter, naar de kant te halen. Als dat onderwerp, de snelle wisselbeurt, tersprake komt reageert Ryan echter laconiek met de opmerking, dat bespreek ik thuis met mijn moeder en dan is het weer klaar hoor.” Een heerlijk nuchter antwoord van een jonge voetballer die graag een dag met Tjaronn Chery zou willen optrekken en nogmaals, die ik als voetballiefhebber als een van mijn favorieten zie. Want waar Jack van Gelder met een gerust hart Wesley Sneijder op schoot neemt om te laten zien dat hij Wes een topper vind moet namelijk ook dit mogelijk zijn: Ik vind Ryan Hageman een topper in spe.