Bart Ludwig( SV Bedum E2) We hebben een super leuk team

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

Sinds het seizoen 2012 volg ik een jeugdteam van SV Bedum dat toen als F3 aan een hopelijk mooie ‘voetbalcarrière’ begon. Voor het volgen van dit jeugdteam bedacht ik toen de titel Van Pupil tot Junior en kwam er in februari 2013 een ‘mega-interview’ tot stand. Nu twee jaar later komen we terug met een groot aantal spelers van toen en twee nieuwe gezichten in de vorm van portretjes waarbij de foto’s zijn gemaakt door Duut Knol.


image 2015 04 25
De 9-jarige Bart Ludwig is een van de spelers die ik ‘volg’ sinds ik Bart voor het eerst in de F3 van toen nog SJO Bedum zag spelen. Een toen wat onopvallende speler die zijn ding deed maar waar je van dacht, dat wordt zou wel eens een ‘dertien in een dozijn’ voetballer kunnen worden. Een voetballer die zijn partijtje gewoon meevoetbalt maar nooit bepalend zal worden. Het mooie is dat een bepaald beeld zo maar kan veranderen doordat een speler, in dit geval Bart een bepaalde ontwikkeling doormaakt en wat zorgt dat je idee wat voor voetballer iemand wordt aardig bijgesteld moet worden. Dat dit op Bart Ludwig van toepassing is staat buiten kijf want de voetballer, die zelf van oordeel is dat zijn passing nog beter kan, is een speler die je duidelijk mist als ze niet binnen de lijnen staan. Bart is namelijk binnen nu de E2 van SV Bedum uitgegroeid tot een van de bepalende spelers. Op het middenveld onvermoeibaar en als hij eens een linie terug moet spelen is hij ook daar een belangrijke schakel. Iets wat Bart volgens de middenvelder/verdediger komt door de trainingen van Gert-Jan Hageman. ‘Gert-Jan is echt een fantastische trainer. Hij is redelijk streng als we oefeningen moeten doen maar hij is vooral heel aardig. Ik hoop echt dat hij nog lang onze trainer blijft want iedere training leren we weer veel van Gert Jan.”

Samen met zijn teamgenoten heeft Bart het niet iedere wedstrijd even gemakkelijk. Dat komt omdat de E2 vaak moet spelen tegen teams die in leeftijd ouder zijn waardoor het vaak fysiek een ongelijke strijd wordt. Iets wat de leerling van de Walfridusschool, die staat vlakbij het Versplein en de Katholieke kerk, niet als echt vervelend ervaart. ‘Onze tegenstanders mogen vaak wat groter en sterker maar wij zijn technisch vaak beter. En dan bedoel ik vooral als team want naast dat we goed kunnen voetbalen hebben we als team veel voor elkaar over. Wat betreft hebben we het niet altijd lastig als we tegen een team met oudere spelers voetballen.”

Dat Bart als voetballer progressie heeft geboekt komt naast se trainingen en wedstijden verder voort uit het extra trainen en, niet onbelangrijk, het volgen van wedstrijden op TV. ‘Ik volg vooral de eredivisie en soms mag ik naar de Champions League kijken wanneer Barcelona, Real Madrid spelen. Vanaf de halve finales mag ik de hele wedstrijd zien maar doordat het laat wordt uitgezonden ben ik de dag erna wel moe, maar toch wil ik wedstrijden zoals in de halve finale van de Champions League liever het niet missen,” aldus de jonge voetballer die verder verwacht dat FC Groningen de KNVB-beker gaat winnen. ‘Daar zijn twee reden voor. Groningen heeft een prima team en daarnaast hebben ze in Michael de Leeuw, daar zou ik wel een dag mee willen optrekken, een spits die gemakkelijk scoort.” Duidelijke woorden van een prima voetballer die tot slot nog verteld dat mocht het niet lukken om profvoetballer te worden hij een baan als kok ook wel ziet zitten. ‘Niet iedereen kan profvoetballer worden en mocht dat mij niet lukken, word ik kok wat ik ook dat vind ik een mooi beroep.